Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Cīņa galā. Laiks sadarboties

Lai gan vairākas pirms 13. Saeimas vēlēšanām izteiktās prognozes, ko pauda politoloģijas eksperti un arī paši politiķi, nepiepildījās, viena prognoze īstenojās visai precīzi – jaunievēlētās Saeimas sastāvs tiešām ir sadrumstalots.

Jau tagad redzams, ka valdības veidošanas gaitā būs jāsadarbojas politiķiem, kuri priekšvēlēšanu diskusijās cits citu kritizēja visai asi, nevairoties pat no personiskiem apvainojumiem. Turklāt – un tas ir vēl būtiskāk par priekšvēlēšanu laika strīdiem – ne tikai Saeimā, bet arī valdībā kopā būs jāstrādā politiskajiem spēkiem, kas akcentējuši visai atšķirīgas vērtības un diametrāli pretējas prioritātes gan ekonomikā, gan citās jomās. Taču kompromisi būs vien jāatrod, jo, kā jau norādījuši politoloģijas eksperti, šajās vēlēšanās nav uzvarētāja – tādā aspektā, ka neviens politiskais spēks nav ieguvis vairāk par 50 vietām Saeimā.

Gan uzņēmēju organizāciju, gan pašu uzņēmēju, gan privātajā sektorā strādājošo daudzkārt paustie viedokļi ļauj secināt, ka ir svarīgi, lai jaunievēlētā Saeima un nākamā valdība koncentrētos ne tikai uz nodokļos iekasētās naudas dalīšanu, bet arī uz privātā biznesa izaugsmes veicināšanu, jo tikai tad valsts budžetā vispār būs nauda, ko dalīt. «Mēs varam runāt par to, kur nepieciešams tērēt valsts naudu, bet daudz būtiskāk ir saprast – no kurienes tā radīsies, lai pēc tam pārdalītu,» uzskata Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

Uzņēmējdarbības pārstāvji arī daudzkārt uzsvēruši, ka ļoti svarīga ir prognozējamība un tas, lai tiktu garantēta normatīvā regulējuma izmaiņu savlaicīga ieviešana, paredzot nepieciešamo pārejas periodu.

Saistībā ar Saeimas vēlēšanu rezultātiem jau izskanējuši pieļāvumi par ārkārtas vēlēšanām. Tiesa gan, pat ja tiešām līdz ārkārtas vēlēšanām nonāks, nav garantijas, ka to rezultātā ievēlētās Saeimas sastāvs arī nebūs sadrumstalots. Tādēļ jau tagad ir svarīgi, lai politiķu domstarpības nekļūtu par iemeslu problēmām tautsaimniecībā – lai neapstātos vērienīgie, ar Eiropas Savienības finansējumu saistītie projekti, lai uzņēmējiem būtu skaidrība, kāda būs politiķu rīcība strādājošo trūkuma problēmas risināšanai. Atvērs darba tirgu plašāk viesstrādniekiem vai nē? Būs mobilitātes pabalsti cilvēkiem, kuri brauktu no laukiem strādāt uz pilsētām? Tiks īstenotas valsts koordinētas mājokļu būvniecības ieceres un dažādu sabiedrības grupu integrācija darba tirgū? Un, galu galā, kāds liktenis gaida nesen ieviesto nodokļu reformu? Tie ir tikai daži no aktuālajiem jautājumiem, uz kuriem tagad jāatbild tiem politiskajiem spēkiem, kas ir ieguvuši vēlētāju uzticību un strādās 13. Saeimā.

Top komentāri

OIK mūs cīņā sauc
O
Īstā cīņa tikai tagad sāksies. Sile jādala.
Horošijs
H
Eksperti muldēja, muld un muldēs. Jaunievēlētiem deputātiem pienākumu daudz runāt un sēdēt uzliek darba raksturs. Nekas nemainīsies.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairāk raugās uz Rietumiem

Latvijā aizvien populārāks kļūst viedoklis, ka nepieciešama dziļāka integrācija Eiropas Savienībā (ES), pat ja tā nes līdzi politiskās un ekonomiskās suverenitātes mazināšanos. 2019. gada pavasar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē