Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Darbības imitācija

Pagājušajā nedēļā atļāvos paust kritisku ironiju par valsts pārvaldes vēlmi visus iespējamos procesus tik ļoti birokratizēt un salikt visādos instrukciju rāmjos, ka beigās nav jābrīnās par faktu, ka sabiedrība, proti, nodokļu maksātāji, vispār nesaprot, ar ko un kādēļ ikdienā nodarbojas valsts pārvalde. Taču nodokļu maksātāju barotā ierēdniecība nelika ilgi vilties un šonedēļ atkal "iepriecina" ar kārtējo birokrātijas šedevru.

Jaunā birokrātu brīnuma nosaukums ir gana intriģējošs – "Latvijas Piektais nacionālais atvērtās pārvaldības rīcības plāns 2022.–2025. gadam". Vakar valdībā apstiprinātais dokuments ir uz 50 lappusēm sadrukāts ierēdniecības un viņiem pietuvināto lozungu apkopojums, kas, pēc pašu autoru lepni aprakstītā, ir "...izstrādāts, lai veicinātu valsts un pašvaldību institūciju atklātību un atbildību sabiedrības priekšā, kā arī sabiedrības līdzdalību. Plānā ietvertie pasākumi īstenojami dažādās nozarēs, un tos veiks valsts institūcijas un pašvaldības – gan pašas, gan sadarbībā ar nevalstisko sektoru un nozaru pārstāvjiem".

Taču patiesībā papīra blāķī ir nekas vairāk kā aprakstīta visiem zināma patiesība, ka valsts pārvalde nespēj vai negrib strādāt efektīvi un sabiedrībai saprotami, nespēj paskaidrot sabiedrībai savus lēmumus un rīcību, neieklausās sabiedrības viedoklī un būtībā ir vienkārši no realitātes atrauta, kā viņi paši sevi, manuprāt, dokumentā raksturo, "izglītota un turīga elite". 

Plānā, kura realizācijai plānots tērēt valsts budžeta un arī ES, tostarp Atveseļošanas fonda, līdzekļus, nevienā vietā nav atrodami precīzi, detalizēti un skaidri izmērāmi rādītāji, pēc kuriem 2026. gadā sabiedrība attiecīgi varēs pārbaudīt, vai nelikt ierēdniecībai iztērēto naudu atmaksāt. Tā vietā tabulu ailēs ar nosaukumu "Darbības rezultāti un to rezultatīvie rādītāji" ir lasāmas reāli kaitinošas frāzes, piemēram, regulāra komunikācija par līdzdalības iespējām publiskajā pārvaldē; valsts pārvalde piedalās NVO dienā (..) un iepazīstina ar līdzdalības iespējām; preses relīze; valsts pārvaldē augušas prasmes sazināties saprotamā un vienkāršā valodā u. tml.

Patiesībā rodas diezgan cieša pārliecība, ka visa šā dokumenta (pēc nosaukuma spriežot – jau piektā pēc kārtas) galvenais uzdevums ir imitēt valsts pārvaldes birokrātu "rūpes", lai sabiedrību daudz plašāk iesaistītu valsts pārvaldības procesos, ieklausoties viņu idejās un viedokļos, tā sekmējot kvalitatīvu valsts attīstību. Nenoliedzami dokumentā aprakstītas arī labas, īstenojamas lietas, tomēr kopējais konteksts ļauj domāt – dokuments vērsts uz procesu, nevis rezultātu. Procesu, kurā atkal izkleķerēs nodokļu maksātāju naudu. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē