Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Dārga apšaubāmas kvalitātes oāze

Tērbatas ielu, kas pārvērsta par priekšvēlēšanu izrādīšanās objektu, no politiskā viedokļa šajās dienās jau pavērtēja mana kolēģe Agnese Margēviča, es uz to gribētu paraudzīties no praktiskā viedokļa.

Vispirms jau zīmīgi, ka šī "testa" rīkotāji un atbalstītāji to mēģina pasniegt kā nez kādu milzu panākumu gājēju un riteņbraucēju interesēs. Muļķības! Tā ir tikai viena iela Rīgā, kas uz laiku (!) ir slēgta gandrīz visam autotransportam, kamēr pārējās ielās daudzus pēdējos gadus nekas nav būtiski mainījies. Var teikt – dārga apšaubāmas kvalitātes oāze tuksnesī. Pirmkārt, ņemot vērā, ka līdz tai vēl gājējiem un riteņbraucējiem ir jānokļūst, un tas ir situācijā, kad citās ielās līdz ar vienas slēgšanu ir intensīvāka satiksme. Otrkārt, nav saprotams, kā var visus mudināt distancēties, lai izsargātos no Covid-19, un vienlaikus rīkot šādus drūzmēšanās pasākumus.

Treškārt, gājēju ielas kā tādas nav paredzētas riteņbraukšanai, tās tātad īsti nevar tikt uzskatītas par veloinfrastruktūru, savukārt gājēju pārvirzīšana no platajām, gludajām ietvēm uz brauktuves nelīdzeno bruģi arī nav nekāds "paaugstināta servisa labiekārtojums".

Tāpat jau publiski izskanējis viedoklis par pašvaldības budžeta līdzekļu neracionālu izmantošanu, piemēram, naudu, ko pilsēta tagad tērē par košumaugu nomu Tērbatas ielā, daudz lietderīgāk būtu bijis ieguldīt ielu pastāvīgā apzaļumošanā.

Kā vajadzētu darīt? Rūpēties par pilsētas attīstību, modernizāciju kopumā, nevis vien par tās fragmentu. Darīt ko paliekošu, nevis tikai uz īsu brīdi. Piemēram, gandrīz visās Rīgas centra ielās, ieskaitot Brīvības un Čaka/Marijas, būtu jāiekārto velojoslas, lai centrā ir nevis daži gandrīz nesaistīti veloceļi, kā tas ir tagad, bet gan to tīmeklis. Nepietiek vien ar to, ka veloceliņi ir izveidoti no centra uz perifēriju, ir jābūt iespējai ar divriteņiem droši pārvietoties arī pilsētas daļā, kur ir visblīvākā autotransporta un gājēju koncentrācija. Jā, brauktuves būtu mazliet jāsašaurina, tas sākotnēji radītu mazliet lielākus auto sastrēgumus, taču pēc tam, kad atsijātos caurbraucēji, situācija atkal normalizētos. Būtiski, ka no velojoslu tīklojuma ieguvēji būtu arī gājēji, jo velosipēdi tos vairs neapdraudētu uz ietvēm, bet lietainā laikā automašīnas cilvēkus vairs neapšļakstītu, iebraucot ielas malu peļķēs, kas veidojas ap aizsērējušām notekām. Arī nekustamo īpašumu apsaimniekotāji būtu ieguvēji, jo klientu pieplūde palielinātos visur, ne tikai vienā ielā.

Tāpat būtu jāturpina brauktuvju sašaurināšana vietās, kur ir gājēju pārejas. Ne tikai parkos un skvēros, bet arī uz ietvēm jāizvieto soliņi, kur gados vecākiem cilvēkiem piesēst. Pakāpeniski jātiecas atteikties no pazemes gājēju tuneļu izmantošanas, tos aizstājot ar ielas līmeņa šķērsojumiem, tā demonstrējot, ka gājējiem un riteņbraucējiem satiksmē ir prioritāte arī praksē, ne tikai formālos deklaratīvos dokumentos. Un, protams, laiks, kad valdības partijas caur saviem pārstāvjiem faktiski kontrolē visu, kas notiek Rīgas pašvaldībā, un kad visas pazīmes rāda, ka šīs partijas Rīgas domes vēlēšanās gūs vairākumu, būtu jāizmanto, lai beidzot Rīgas centru atbrīvotu no lielkravas auto plūsmām, beidzot investējot līdz šim iztrūkstošos līdzekļus un pabeidzot apvedceļus.

Top komentāri

Valija
V
Tas bija ists Puces un Vinkeles rikots balagans, kura izpilditajs Rigas domes pagaidu administracija. Bet savejos nesit, vai ne?
Tumšipelēkaisvelosipēdists
T
"Gājēju un velosipēdistu intereses"... absolūti neiet kopā.
šoferistautasienaidnieks
š
Esmu ievērojis, ka velosipēdistu skaits uz LV šosejām ir ievērojami palielinājies. Ir prognozējams, ka velosipēdistu bēru skaits būs tieši proporcionāls... . Mans padoms velosipēdistiem: " Lai arī jūs esat izredzēto kastas pārstāvji un maz ticams, ka manu tumsonīgo viedokli ņemsiet vērā ... tomēr mēģiniet nākt pie atziņas - vai nebūtu pareizi izvairīties no piedalīšanās intensīvā satiksmē , tērptam sēru krāsās? Melno un tumši zilo jūs varētu vairāk izmantot t.s. "mirstamajām drēbēm". Cik var spriest pēc jūsu uzvedības uz šosejām - tās drēbes jums būs noderīgas...!"
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē