Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Tērbatas iela kā tumsa tuneļa galā

Tracis ap Rīgas pašvaldības pagaidu administrācijas lēmumu par Tērbatas ielas slēgšanu, kas nekavējoties tika izmantota partiju priekšvēlēšanu aģitācijas pasākumiem un ātri vien pārkāpa pašas valdības noteiktās saistošās rekomendācijas Covid-19 vīrusa izplatības ierobežošanai, ir izraisījis lērumu gan konstruktīvas, gan demagoģiskas kritikas. Tas, ko notikuma kontekstā ir vērts uzsvērt, – par notikuma visiem aspektiem atbildīgās partijas Attīstībai/Par! negodīgās metodes priekšvēlēšanu cīņā.

Tātad – vēlreiz pa punktiem: galvaspilsētas pagaidu administrācija, kas tika iecelta pēc Attīstībai/Par!  pašvaldību ministra Jura Pūces virzītā lēmuma par Rīgas domes atlaišanu, atrodas izteiktā šīs partijas ietekmē, tā pat bez konkursa uzdrošinājās izpilddirektora amatā apstiprināt Attīstībai/Par! biedri Ivetu Zalpēteri.

Lēmumi, kuri līdzšinējām varas partijām nekad netiktu piedoti un tiktu uzskatīti par acīmredzamu saimniecisku interešu bīdīšanu. 

Drīz vien Rīgas starptautiskās autoostas padomē klusi tika iecelts Andra Amerika gadiem ilgi izdarīgais līdzgaitnieks Oļegs Burovs. Viņš arī partijas Gods kalpot Rīgai (GKR) galvaspilsētas mēra kandidāts. Attīstības/Par! koalīcijas partneri valdībā pat neslēpjas to tulkot kā apstiprinājumu ''attīstītāju'' ''pelēkā kasiera'' Edgara Jaunupa senam un tālejošam flirtam ar GKR, kas var nospēlēt lomu pie tādiem vai citādiem ārkārtas vēlēšanu rezultātiem vai gluži vienkārši palīdz uzturēt sapratnes pilnu atmosfēru ar sponsoriem, kuru saimnieciskās intereses Rīgā nekādi neietekmē tas, kādas krāsas karogos kura no abām partijām tinas. 

Vēl pirms gada savstarpējā lojalitāte starp šiem politiskajiem veidojumiem tika iecementēta, kad Pūces virzītais pārstāvis Rīgas brīvostas valdē, viņa partijas biedrs Viesturs Zeps, vienīgais no ministriju pārstāvjiem kopā ar Saskaņu un GKR nobalsoja par 150 tūkstošu eiro necaurredzamu izlietošanu Rīgas svētkos, kuros tradicionāli notiek arī Jaunupa organizētais un politiķu lēmumos ieinteresētu sponsoru atbalstītais basketbola turnīrs. 

Bet tagad atgriežamies pie Tērbatas ielā notikušā. Ko tur koķetēt, sauksim lietas īstajos vārdos – Attīstībai/Par! priekšvēlēšanu aģitācijas tusiņu, kurā tika pārkāpti visi iespējamie Covid-19 ierobežošanas pasākumi, kas ir saistoši citiem valsts iedzīvotājiem.

Sajūsmināti sižeti par šo bez jebkāda savulaik senajos slikto oligarhu partiju valdīšanas gados neiztrūkstošā izvērtējuma par administratīvo resursu izmantošanu priekšvēlēšanu kampaņā bija skatāmi pat sabiedriskajā televīzijā. 

Cilvēki ir noguruši ne tikai no Covid-19 vīrusa, cilvēki ir noguruši arī no stāstiem par korupciju, sadārdzinātiem iepirkumiem, politisko tirgu. Ja cilvēkiem Tērbatas vidū uzklāj galdus un sarīko koncertus, pasakot, ka vecie stagnātu laiki ir garām, tad cilvēki ar atvieglotu smaidu to pieņem. Īpaši atsaucīgi tam ir aktīvi, gados jauni vēlētāji, kuriem aizdomas un pretestība korupcijai un negodīgai politikai rodas tad, kad pretī vīd veco oligarhu, komunistu un stagnātu sejas. ''Brančs'' ielas vidū ar Attīstībai/Par! piesaistītu liberālu aktīvistu sirdsskaidrām runām liegi iemidzina. Valstij tas draud ar bīstamām sekām.

Top komentāri

Pareizaissecinājums
P
Agnesei žetons par virsrakstu!
Ciprese
C
no notikušā var izdarīt konkrētu secinājumu, ka tiem sevis reklamētājiem ir uzspļaut Rīgas iedzīvotājiem - autovadītājiem, kuriem jāmeklē apkārtceļi, invalīdiem un vecajiem ļaudīm, kuriem nākas iet kājām un stiept smagumus un, visbeidzot, arī Tērbatas ielas iedzīvotājiem, normāli funkcionējošu pilsētas ielu pārvēršot bardakā.
Rižskijs
R
Atlaistajiem, kuri ir jau iecelti kur nebūt valdē vai padomē, vajadzētu prasties un nestartēt otrreiz. Startēt var neieceltie un neiebīdītie.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē