Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Darījums bez perspektīvas

Pagājušajā nedēļā ASV prezidents Donalds Tramps publiskoja savu Izraēlas un palestīniešu miera plānu (tā politisko daļu), kuru pats nodēvēja par gadsimta darījumu. Iespēja, ka gadsimta darījums tiks īstenots, gan ir atklāti niecīga, tomēr plāna esamība sola īstermiņa dividendes tā autoriem.

Ja vienkāršoti, tad plāns paredz, ka palestīnieši atsakās no gandrīz visām politiskajām prasībām un ambīcijām, pretim saņemot 50 miljardus ASV dolāru (pie kam ne no ASV, bet galvenokārt no arābu valstīm) desmit gadu laikā un iespēju izveidot lai arī nosacītu un kartē izkaisītu, taču Palestīnas valsti. Izraēlas intereses tikmēr ir ņemtas vērā būtībā pilnā apmērā, neparedzot ebreju valsts piekāpšanos pat mazsvarīgos jautājumos.

Papildus tam plāna publiskošana notika bez Palestīnas autonomijas pārstāvju klātbūtnes, toties tajā piedalījās gan Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu, gan opozīcijas līderis Benijs Gancs.

Atbilstīgi iecerei palestīniešiem ir atvēlēti četri gadi pārdomām par dokumenta akceptēšanu.

Ņemot vērā konflikta priekšvēsturi, jau sākotnēji nebija šaubu, ka Palestīnas autonomijai un to atbalstošajām arābu valstīm piedāvājums nebūs pieņemams, ko apliecināja arī Arābu valstu līgas sniegtais plāna novērtējums, kamēr palestīnieši pat paziņoja par attiecību ar ASV pārtraukšanu. Citi spēlētāji, tādi kā Eiropas Savienība un Krievija, tikmēr ir rezervētāki, tomēr pat korektie diplomātiskie izteikumi nespēj noslēpt, ka visiem ir skaidrs – plāns izeju no konflikta nepiedāvā.

Tajā pašā laikā būtu naivi uzskatīt, ka plāna autori nesaprot šo patiesību un uzskata – 50 miljardi dolāru ir pietiekams arguments palestīniešu pārliecināšanai. Palestīnas autonomija ir gadījums, kad materiāli argumenti vienkārši nedarbojas – ja tādi darbotos, konflikts jau sen būtu izsmelts.

Attiecīgi – ja reiz miera plāna ieceres tika publiskotas, pat neraugoties uz visu to bezcerību, tad tas tika darīts jau citu apsvērumu dēļ. Domājams, ka būtisku lomu šajā gadījumā spēlē vispirms Izraēlā gaidāmās parlamenta ārkārtas, bet vēlāk ASV prezidenta vēlēšanas. Dokumenta esamība palielina iespējas beidzot izveidot Izraēlā stabilu valdību (nav pat būtiski – Netanjahu vadībā vai koalīcijas ar Ganca iesaistīšanos ietvaros), savukārt Trampam vēlēšanās ar augstu ticamības pakāpi tiks garantēts ASV ebreju kopienas, evaņģēlisko kristiešu un vēl dažu citu grupu atbalsts.

Savukārt pēc četriem gadiem, kad beigsies palestīniešiem atvēlētais pārdomu laiks, vismaz patlabanējam ASV prezidentam šis jautājums vairs nebūs aktuāls. Vienīgā nelaime, ka tie ir tikai īstermiņa ieguvumi, kas nepietuvina miera iestāšanos.

Top komentāri

Gribojedovs
G
Diplomātijas praksē nav nekāds retums izvirzīt kaut kādas prasības un piedāvājumus, kuri ir acīmredzami nepieņemami. To var labi redzēt Donalda un Pelmeņa politikā. Paliek jautājums - KĀDS IR PATIESAIS MĒRĶIS?
skats no malas
s
Īstenībā plāns darbosies pat ļoti labi. Atbilstoši šim plānam Izraēla anektēs attiecīgās teritorijas un apmetņu būvniecība tajās paātrināsies. Pēc tam šīs apmetnes neviens vairs nekad nejauks nost. Arābi droši vien nepiekritīs šim plānam, šādi zaudējot gan iespēju izveidot savu valsti mazākā mērogā, gan iespēju saņemt 50 miljardu dāvanu. Kas būs pēc tam? Konflikts turpināsies, bet ņemot vērā jaunās robežas, izraēliešu apmetnes starp arābu apmetnēm tiks apdraudētas, nāksies grozīt robežas un likvidēt attiecīgās arābu apmetnes, lai aizsargātu izraēliešu apmetnes. Izraēlas teritorija palielināsies vēl vairāk, bet Rietumkrasta teritorija sarūks vēl vairāk un līdzināsies jau Gāzas sektora teritorijai.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē