Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Dažas piezīmes par būtisko

Sēnalu straumē, kas mūs it kā informē par jaunās Krišjāņa Kariņa veidotās valdības tapšanu, gandrīz nepamanīts paslīdēja garām lēmums tomēr atlikt gandrīz jau izlemto – konkursā izraudzītās Ilzes Jaunzemes apstiprināšanu Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora amatā vēl aizejošās valdības sēdē aizvadītajā nedēļā.

Tiem, kuri ir detalizētāk informēti par jaunās valdības tapšanas aizkulisēm, nav nekāds noslēpums, ka Jaunzeme VID amatam tika virzīta kā iespējamais kompromiss, mazākais ļaunums, aiz kura varbūt arī stāv Attīstībai/Par! pelēkais kardināls un Kariņa valdības "arhitekts" Edgars Jaunups ar saviem draugiem miljonāriem, bet kurai varbūt nepietiks prasmju un atbalsta VID iekšienē, lai spētu valsts un izmeklēšanas interesēm nodarīt maksimālu, neatgriezenisku ļaunumu.

Kas īsti notika, nav līdz galam skaidrs, pat salīmējot kopā oficiālo publisko informāciju un tās pozīcijas, kuras pirms lēmuma pieņemšanas aiz slēgtām durvīm dažādi politiķi pauda patiesībā. Aizejošās finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas pozīciju Jaunzemi nevirzīt, šo lēmumu atstājot jaunajai valdībai, var tulkot gan kā iespītēšanos iepretim jaunās varas interesēm, ja pretī nav saņemti solījumi pašas tālākajai politiskajai karjerai, gan pavisam pretēji – kā pakalpojumu Jaunzemes bīdītājiem, nepieļaujot, ka nākamo VID ģenerāldirektori vājāku padara fakts, ka amatā viņu apstiprinājusi Zaļo un Zemnieku savienības (ZZS) valdība.

Par pirmo variantu viss skaidrs – "labo darbu čempiones" izredzes pacīnīties par eirokomisāra amatu pēkšņi ir attālinājušās aiz ļoti daudzām neskaidrām politiskā tirgus šaha partijām. Par otro variantu bilde rādās ticamāka, jo informācija pirms ZZS valdes sēdes aizvadītajā nedēļā vēstīja, ka vēlēšanu zaudētāji lems politiski atbalstīt Jaunzemes kā "mazākā ļaunuma" apstiprināšanu amatā. Tā nenotika.

Jaunzemes uzvara atlases konkursā tika pasludināta vismaz divas trīs nedēļas pēc tam, kad aizkulisēs jau pilnā sparā tika spriests, vai pie VID stūres būtu laižama viņa vai tomēr tagadējā VID Nodokļu kontroles pārvaldes direktore Sandra Kārkliņa-Ādmine. Pēdējā atklātībai slēptajā konkursa potenciālo uzvarētāju trijniekā nonāca visai pēkšņi, līdz ar vēlēšanu rezultātu apkopošanu...

Tas, kas satrauca, bija, piemēram, Kārkliņas-Ādmines vadītās struktūrvienības kavēšanās veikt aprēķinus par valstij nodarītajiem zaudējumiem, bez kā nebūtu iespējams izvirzīt apsūdzības "būvnieku lietas" epizodē, kurā figurē šobrīd jau atkal apcietinājumā esošais Jaunupa ilggadējais kompanjons Māris Martinsons.

Skaidrs, ka ar šādu attieksmi pret lielajām organizētās noziedzības lietām tīrīšanas Reiznieces-Ozolas jau reiz iztīrītajās VID izmeklēšanas bloka rindās būtu tikai laika jautājums, un šoreiz tās neaprobežotos tikai ar operatīvajiem darbiniekiem un izmeklētājiem, bet arī nodokļu un muitas policijas priekšnieku Kasparu Podiņu.

Tas, kas VID ģenerāldirektora atlasē mulsina visvairāk, ir, kā iespējams, ka amatam konkursā vai bez netika virzīta tagadējā VID ģenerāldirektora pienākumu izpildītāja Dace Pelēkā, uz kuras reputāciju vai atbalstītāju loku kriminālas ēnas nekrīt. Bet varbūt šī arī ir atbilde viņas profesionālajai nepiemērotībai politiķu acīs...

Top komentāri

Reirs otrreiz vairs negrib ar IJ st
R
Nemeklējiet te sazvērestības teorijas un dziļas politiskās aizkulises. Viss ir pavisam vienkārši - tā kā Reirs jau sevi apzinās kā nākamo finanšu ministru, viņš nolobēja, lai IJ neapstiprina, jo viņš negrib ar IJ otrreiz strādāt. Jau pirmajā reizē viņam, lai atbrīvotos no IJ klātbūtnes, nācās pierunāt Ašeradenu speciāli priekš IJ izveidot Ekonomikas ministrijā jaunu štata vietu.
sinopsis
s
cik atceros tad pirmais pirdiens šai virziena no reiznieces ozolas bija koļegova , kuru ar nepacietibu gribējās iestumt šai amatā , ja vien nebūtu parādījusies tā nesmukā krāpšanās deklarācijā , par ko nu sen jau pakaļ velkās kriminālprocess. Vai kā miljonāriem niez nagi amatos salikt kretīnus , kad tam beidzot tiks pielikts punkts?
Krējums Saldais
K
Ļoti labs un patiess raksts. Atliek tikai secināt "Vsjo prodano do nas" :)
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē