Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Deklarācijas un realitāte

Lielbritānijā no 3. līdz 5. maijam tika aizvadīta pirmā klātienes – pēc divām neklātienes – G7 valstu ārlietu ministru tikšanās, kas ir sava veida laikrāžu saskaņošana pirms jūnijā turpat paredzētā jau šo valstu vadītāju samita. Par tā galvenajiem mērķiem savukārt ir pasludināta vienotas taktikas izstrāde, lai pretdarbotos Ķīnas un Krievijas centieniem pārskatīt «noteikumus», kā arī demokrātiju alianses jeb D10 (papildus G7 arī Austrālija, Dienvidkoreja un Indija) izveide.

Par iespējām sasniegt šos mērķus gan pastāv šaubas, galvenokārt tādēļ, ka dienaskārtība ir anglosakšu valstu (ASV un Lielbritānijas alianses) virzīta un diktēta, kā arī galvenokārt viņu interesēm atbilstoša. Kontinentālās jeb vecās Eiropas lielvalstis tikmēr nealkst aktīvi piedalīties ģeopolitiskajā konfrontācijā, un to dalība nosacīti vienotajā cīņā nesniedzas tālāk par skaļiem paziņojumiem un reāli neko nenozīmējošām sankcijām. Veceiropiešu ekonomiskās intereses ir svētas, un visi anglosakšu mēģinājumi šo nostāju mainīt atduras pret nesatricināmu sienu.

Savukārt, kas attiecas uz potenciālajām D10 dalībvalstīm, pilnā mērā ASV un Lielbritānijai iespējams rēķināties vienīgi ar Austrālijas atbalstu. Dienvidkoreja, līdzīgi veceiropiešiem, vislabprātāk vēlētos saglabāt neitralitāti. Atklāti neitrālu nostāju jau ir ieņēmuši citi uz Lielbritāniju lūgtie viesi Dienvidaustrumāzijas valstu asociācijas (ASEAN) personā. Vēl būtiskāk, ka Indija, bez kuras jebkāda pret Ķīnu vērsta ģeopolitiskā alianse zaudē jēgu, tikmēr ir pateikusi drīzāk nē nekā jā.

Indieši nesirgst ar atmiņas trūkumu – ne par britu koloniālisma periodu, ne par faktu, ka ASV prezidentam Ričardam Niksonam publiski labpatika dēvēt viņu nacionālo līderi Indiru Gandiju par vecu raganu, par ko atvainoties nevienam nav nācis ne prātā. Piedāvājums padarīt Indiju par jaunu pasaules rūpnīcu Ņūdeli tikmēr šķiet gana slidens, ar neskaidrām perspektīvām un iespējamu ģeopolitiskas patstāvības zaudēšanu. Visbeidzot Indijai ir daudz domstarpību ar Ķīnu, taču lieliska saskaņa attiecībās ar Krieviju, bet cīņas par demokrātiju ietvaros abas šīs lielvalstis nāk vienotā paketē.

Ņemot to visu vērā, var samērā droši prognozēt, ka jūnijā gaidāmais G7 un uzaicināto valstu līderu samits noslēgsies ar skaļiem paziņojumiem par ASV atgriešanos globālās līderes lomā, demokrātisko valstu alianses tapšanu, nesatricināmu vienotību, ejot pretim gaišajai nākotnei, u. c., taču tajā pašā laikā vairākumam šo vārdu būs maz kopīga ar realitāti. Tas gan neizslēdz iespēju nākotnē censties šo realitāti pielāgot vārdiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Cik valodās jūs lasāt ziņas?

Diskusijas par sabiedriskajiem medijiem krievu valodā liek aizdomāties, kādās valodās mūsu sabiedrība prot lasīt, skatīties un klausīties ziņas dažādās platformās. (Par izklaides žanru šoreiz na...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē