Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte
ASV prezidents acīmredzami gatavojas atmaksāt konkurentiem ar viņu pašu monētām

Diplomātiskais atkusnis?

Gandrīz uzreiz pēc tam, kad ASV īpašais prokurors Roberts Millers publiskoja ziņojumu ar secinājumu, ka ASV prezidenta Donalda Trampa kampaņas pārstāvji nav sadarbojušies ar Krieviju, lai ietekmētu iepriekšējo ASV prezidenta vēlēšanu gaitu un iznākumu, ir atsākušies arī ASV un Krievijas diplomātiskie kontakti augstākajā līmenī.

Vispirms pēc Trampa iniciatīvas notika vairāk nekā stundu ilga viņa un Krievijas prezidenta Vladimira Putina telefonsaruna, bet nupat Somijas galvaspilsētā Helsinkos aizvadīta ASV valsts sekretāra Maikla Pompeo un Krievijas ārlietu ministra Sergeja Lavrova tikšanās. Abu lielvaru diplomātisko dienestu vadītāji jau pavisam drīz tiksies vēlreiz – 14. maijā Pompeo ieradīsies Krievijas kūrortpilsētā Sočos. Ļoti ticams, ka ASV valsts sekretārs tiksies arī ar Krievijas prezidentu.

Galvenais šo diplomātisko aktivitāšu iemesls, protams, ir fakts, ka Millera ziņojums beidzot ļāvis Trampam ja ne pilnībā, tad vismaz lielā mērā atbrīvoties no viņam piedēvētās sadarbības ar Maskavu. Turklāt ASV prezidents acīmredzami gatavojas atmaksāt konkurentiem ar viņu pašu monētām, kamdēļ ASV presē aizvien biežāk parādās vārds Ukraingeita. Ir vēl arī citi vērā ņemami iekšpolitiskie panākumi, kuri visi kopā ir kā atraisījuši Trampa rokas, tā pacēluši viņa reitingu iepriekš nebijušos augstumos.

ASV un Krievijas attiecības dažu pēdējo gadu laikā savukārt noslīdējušas līdz pašu jaunāko laiku vēsturē zemākajam punktam, parādās aizvien jauni ģeopolitiskie strīdus āboli, un attiecīgi abām valstīm netrūkst par ko parunāt.

Šajā sarakstā ietilpst kā Venecuēla, Sīrija un Ukraina, tā nepieciešamība pagarināt esošo stratēģiskā bruņojuma samazināšanas līgumu (START) vai panākt jaunu vienošanos šā līguma vietā. Visu tēmu loks, protams, ir ievērojami plašāks.

Pēc daudzu ekspertu domām, neoficiālajā dienaskārtībā ievērojama loma atvēlēta arī tādam punktam kā Krievijas un Ķīnas attiecības. Sekojot Henrija Kisindžera receptēm, Tramps nekad nav slēpis, ka tieši Ķīnu uzskata par ASV galveno ģeopolitisko pretinieci nākotnē, un cer panākt ja ne Maskavas distancēšanos no Pekinas, tad vismaz neitralitāti. Cits jautājums jau ir Krievijas gatavība vispār apspriest šo tēmu un iespējamā cena.

Lielā mērā arī šī iemesla dēļ sarunas un tikšanās, runājot diplomātu valodā, tiek vērtētas ar "piesardzīgu optimismu".

Praksē tas nozīmē, ka šobrīd ir iespējami kompromisi par kādiem atsevišķiem jautājumiem, taču pārskatāmā nākotnē nav gaidāma kopējās atmosfēras krasa uzlabošanās vai vēl jo mazāk – kāda ASV un Krievijas liela mēroga vienošanās, gana bieži dēvēta par Lielo darījumu.

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka par atkusni var spriest visādi, bet "salna pavasarī" , kas iestājusies ASV un Irānas attiecībās tieši un noteikti bīdīs uz augšu naftas cenas. Putins skaita plusiņus... .
Meždunarodnijs
M
Salīdzinot ar krievu, amerikānis karotājs nav. Slikts miers - labāk.
Pipars
P
Tramps turpina Gorbačova cienīgu politiku... Par Ukrainu viss skaidrs Zelenskis neizgāja kastingu- klauns ir klauns... tāpēc arī velk ar inaguarāciju Ukrainā... Iespējams Poroēnko saglabās savu posteni...! he he... Savukārt pateicoties Zelenska neaptēstībai Krievijai atvērās iespēju logs nedaudz piedzēst karu Ukrainā... tāpēc arī redzam passu epopeju... Par Venesuēlu runājot arī viss skaidrs ASV tur nekas nespīd. Venesuēla ies kā resursu piedēklis 3-im jaunajiem varas koncentrācijas centriem Ķīnai Krievijai un Irāni... Redzam arī Japāna gatava līst uz vēdera pie Voloģas... (dzīvot gribās)...mjā- kā nekā izmirstoša tauta... bērni nedzimst... puse ģimeņu bez bērniem! Arī Turcija lien pie Voloģas... pie kam tuvojošās finanšu krīze visus šos procesus tuvākajā laikā paātrinās... Vien vārd sakot ASV lejās nost un ar varbūtību virs 50% tiks pārformatēta līdz nepazīšanai... līdzīgi kā PSRS...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē