Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Krahs var piemeklēt ikvienu, arī senu un vērienīgu uzņēmumu

Drošības spilvens ceļotājiem

Bažas par to, ka Apvienotās Karalistes izstāšanās no Eiropas Savienības (ES) negatīvi ietekmēs tūrisma jomu, jau neilgi pēc referenduma, kurā britu vairākums nobalsoja par šķiršanos no ES, bija dzirdamas Maltā, jo šīs Vidusjūras salu valsts ekonomikai tūrisms ir ļoti svarīgs un viesu vidū jau gadiem ir liels skaits britu tūristu.

Brexit radīts satraukums, kas saistīts gan ar britu mārciņas kursa svārstībām, gan ar iespējamiem birokrātiskiem šķēršļiem, ir uzvirmojis laiku pa laikam, tomēr līdz šai nedēļai, kad par bankrotu paziņoja Apvienotās Karalistes vērienīgā, tradīcijām bagātā tūrisma kompānija Thomas Cook, Brexit ietekme uz tūrisma jomu globāla mēroga rezonansi nebija ieguvusi. Turklāt Latvijā (un arī Baltijā kopumā), atšķirībā no vairākām Dienvideiropas valstīm, britu tūristu īpatsvars ārvalstu ceļotāju vidū nav īpaši liels. 

Vēsti par Thomas Cook krahu mazāk traģisku gan padarījuši paziņojumi, ka Lielbritānijas valdība nekavējoties solīja rīkoties, lai nogādātu mājās apmēram 150 000 šīs tūrisma kompānijas klientu, kas bija devušies ceļojumos, un ka par nogādāšanu mītnes zemē viņiem nebūšot jāmaksā.

Konkrētais gadījums pierāda, ka krahs var piemeklēt ikvienu, arī senu un vērienīgu uzņēmumu, un tāpēc ļoti būtiskas ir garantijas ceļotājiem, kas nodrošina to, ka viņi nepaliks ārzemēs bez finansiāla atbalsta un cietīs pēc iespējas mazākus zaudējumus.  

Latvijā pašreiz spēkā esošais regulējums – Grozījumi Tūrisma likumā un Ministru kabineta 2018. gada 26. jūnija noteikumi Nr. 380 – "paredz to, ka tūrisma komersantiem jāsaņem speciāla atļauja jeb licence, kā arī jāiegādājas apdrošināšanas polise vai kredītiestādes garantija", norāda Ekonomikas ministrija (EM). Jāatgādina, ka mūsu valdība nesen nolēma piešķirt Patērētāju tiesību aizsardzības centram 161 314 eiro, lai centrs varētu segt visus tūrisma kompānijas SIA Prieks tūre klientu maksājumus, ko ceļotāji veikuši par Prieks tūre nenodrošinātajiem ceļojumiem. Šāds lēmums pieņemts pirmo reizi, norāda EM un skaidro, ka pirms vairākiem gadiem, "kad darbību pārtrauca tūrisma kompānija Relaks tūre, regulējums neparedzēja iespēju Relaks tūre klientiem kompensēt zaudējumus no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem". 

Lai nākotnē izvairītos no situācijas, ka tūrisma kompānijas problēmu gadījumā tās klienti cieš zaudējumus, Latvijā "ir krietni pastiprināta tūrisma operatoru uzraudzība", apgalvo EM. Tātad cerības nepalikt bez finansiālās drošības spilvena ir, un tas var palīdzēt justies mierīgāk ikvienam, kurš plāno doties ceļojumā.

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka patiess drošības spilvens ceļotājiem var būt tāds spilvens, kurā ir sastūķēti desmit tūkstoši dolāru mazos nominālos.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē