Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs
Ķīnā valsts izredzes uzvarēt ekonomiskajā konfrontācijā arī tiek vērtētas samērā augstu

Eiropa ASV vietā karos ar Ķīnu?

Eiropas Komisijas (EK) prezidenta Žana Kloda Junkera vizīte ASV un tikšanās ar ASV prezidentu Donaldu Trampu, kā jau tika gaidīts, noslēdzās ar Junkera piekāpšanos lielākajai daļai ne tikai ASV ekonomisko, bet arī politisko prasību.

Kas attiecas tieši uz ekonomisko sadaļu, tad tikšanās iznākums nav nekāds pārsteigums, jo jau sākotnēji bija skaidrs, ka apvienotā Eiropa reālam tirdzniecības karam ar ASV absolūti nav gatava. Eiropiešu eksporta uz ASV ievērojamā loma tautsaimniecībā, vasaļatkarībai tuvais jaunākā partnera statuss rietumu civilizācijas ietvaros, vienotības neesamība ES iekšienē un vēl virkne citu faktoru padarītu liela mēroga tirdzniecības karu ar ASV par apvienotās Eiropas ekonomisko un politisko katastrofu.

Attiecīgi arī jautājums bija galvenokārt par to, kad un ar kādiem noteikumiem ES padosies ASV spiedienam.

Šeit gan jāpiebilst, ka kapitulācija vēl nav galīga, jo virknei ES dalībvalstu nešaubīgi būs iebildumi pret tiem vai citiem vienošanās punktiem, tomēr tās jau ir nianses, kas īpaši nemaina notiekošā būtību. Bez tam jāatceras, ka Junkera vizīte Vašingtonā nav nekāda pašdarbība, bet gan ES dalībvalstu sankcionēts brauciens, kura ietvaros uz ASV tika vests apvienotās Eiropas mierizlīguma piedāvājums. Fakts, ka dažos jautājumos ir nācies piekāpties vairāk, nekā cerēts, ir tikai saprotams jebkuru sarunu iznākums.

Vienlaikus Vašingtonā panāktās pagaidām provizoriskās vienošanās ekonomiskie aspekti acīm redzami aizēno tās politisko sastāvdaļu. Iespējams, pats galvenais visas tikšanās iznākums ir Junkera atklāts paziņojums par Briseles gatavību viennozīmīgi nostāties Vašingtonas pusē pavisam reālā ASV un Ķīnas tirdzniecības kara gadījumā. Ja līdz šim apvienotā Eiropa centās izvairīties no atklātas konfrontācijas ar Ķīnu, tad tagad no Briseles tika palūgta konkrēta izvēle, kura pašsaprotami izrādījās par labu ASV.

Ka Ķīna negrasās pakļauties Trampa administrācijas prasībām, kļuva skaidrs vēl pagājušā gada nogalē, kad Āzijas lielvalstī tika nomainīta uzreiz virkne par ekonomiku atbildīgo valsts augstāko amatpersonu. Amatus zaudēja visi, kas tika turēti aizdomās par samiernieciskumu vai proamerikāniskumu, savukārt vietā nāca stingrās līnijas piekritēji. Pekina, protams, var piekāpties atsevišķos jautājumos, taču kopumā kapitulēt negrasās. Ķīnā valsts izredzes uzvarēt ekonomiskajā konfrontācijā arī tiek vērtētas samērā augstu, galvenokārt tāpēc, ka Pekinai rezervē ir virkne nestandarta gājienu, no kuriem katrs būs ļoti sāpīgs ASV.

Eiropas problēma tikmēr ir tur, ka Ķīnas loma tās ekonomikā ir tikai nedaudz mazāka par ASV lomu, pie kam it īpaši Austrumeiropā tieši ar Ķīnu ir saistīta virkne perspektīvu projektu. Lai arī Eiropā nekad nav trūcis pretenziju pret Ķīnas ekonomisko ekspansiju, tirdzniecības kara ar Pekinu ideja nopietni apsvērta nekad nav tikusi. Tagad pastāv ticama iespēja, ka cena par izvairīšanos no viena tirdzniecības kara – ar ASV, būs ieslīgšana citā tirdzniecības karā – ar Ķīnu. Atliek vienīgi minēt, kurš no abiem šiem ļaunumiem ir mazākais.

Top komentāri

reptilis
r
Varbūt beidzot sākt ražot un strādāt pašiem?!
Gudrinieks
G
Jāpiekrīt, ka Ķīnas izredzes uzvarēt tirdzniecības karā ir labas, pat ja matemātika it kā liecina par pretējo. 1) Ķīna var devalvēt juaņu, cik un kad vēlas 2) Ķīna jau sāk piemērot saviem uzņēmumiem ievērojamas nodokļu atlaides 3) Ķīna jau vairākus gadus strādā pie ražošanas pārorientēšanas uz vietējo tirgu, un eksporta nozīme ekonomika gadu no gada samazinās 4) Ķīna var brutāli izpārdot ASV parādsaistības Ir vēl citas iespējas, šīs ir tikai galvenās.
trusis nejaukais
t
sedlenieks nemaak matemaatiku. atbidot ar tarifiem uz visaam ASV un eiropas preceem kjiina sev ieshaus kaajaa un nekaadas izredzes tai uzvareet nevar buut. Tramps ir malacis, vienreiz jaanoliek pie vietas tie shkjiibacainie zhuljiki, pietiek vinjiem dempingot visu pasauli. Ja grib briivo tirgu tad lai speelee peec noteikumiem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairāk raugās uz Rietumiem

Latvijā aizvien populārāks kļūst viedoklis, ka nepieciešama dziļāka integrācija Eiropas Savienībā (ES), pat ja tā nes līdzi politiskās un ekonomiskās suverenitātes mazināšanos. 2019. gada pavasar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē