Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Eiropa bez Ziemassvētkiem

Briselē nupat ar skandālu beidzās ES komisāres līdztiesības jautājumos, Maltas leiboristu pārstāves Helēnas Dalli mēģinājums virzīt dokumentu, kas turpmāk noteiktu, kā Eiropas Komisijas (EK) ierēdņiem gan iekšēji, gan ārēji "pareizi" komunicēt, lai neaizvainotu nevienai dzimtei (gender), etniskajai grupai, reliģijai piederīgos. Projekts zem palamas "Mums grib nozagt Ziemassvētkus!" sacēla brēku ne tikai konservatīvi noskaņoto ES dalībvalstu vadošo politiķu vidū, bet arī Vatikānā.

Dalli sekretariāta sacerētais dokuments nav tapis gluži no zila gaisa – tā pamatā ir EK priekšsēdētājas Urzulas fon der Leienas daudz plašākais plāns par ES kā "vienlīdzības savienību", kurā "ikviens tiek atzīts un novērtēts neatkarīgi no viņa dzimtes, rases vai etniskās izcelsmes, reliģijas, veselības, vecuma vai seksuālās orientācijas". Taču izskatās, ka līdztiesības komisāre Dalli, kuras politiskā biogrāfija cieši saistīta ar feminisma kustības un seksuālo minoritāšu interešu lobēšanu, ir pārcentusies. Dokumentā EK ierēdņiem tiešām tiek pieprasīts dažādās uzrunās, dokumentos, apsveikumos un informatīvajos materiālos, kā arī savstarpējā saskarsmē nelietot terminu Ziemassvētki (Christmas), bet brīvdienas (Holiday season), jo Ziemassvētki varētu aizskart nekristiešus. Tāpat EK reklāmas materiālos būtu jāizvairās no kristīgas izcelsmes personu vārdu lietošanas, piemēram, "Mērija un Džons" vietā labāk teikt "Malika un Džūlio".

Vēl lielāka uzmanība projektā ir pievērsta Dalli tuvajai seksuālo minoritāšu un feminisma tēmai. Uzruna "Dāmas un kungi" ir tabu, tā vietā jālieto "Dārgie kolēģi" u. tml. No vīriešu dzimtes vārdu lietošanas ir jāizvairās, cik vien iespējams, arī profesiju nosaukumos. Sievietes, kuras sasniegušas 18 gadu vecumu, saukt par "meitenēm" vai "jaunkundzēm" nav pieļaujami. (Par "puišiem" vai "zēniem" nekas nav teikts.) Runājot par ģimenēm, jāizvairās no jēdzienu "vīrs" un "sieva" vai "tēvs" un "māte" lietošanas, to vietā izvēloties "vecāks" vai "dzīvesbiedrs/partneris". Runās un reklāmas materiālos attēlojot ģimenes, tās jārāda "visā daudzveidībā, iekļaujot viena dzimuma vecāku un citas daudzveidīgas ģimenes". Dokumenta pieņemšana tika atlikta, šķiet, arī praktisku apsvērumu dēļ. Piemēram, tajā pieprasītā dažādu sēžu, semināru, darba grupu veidošana pēc maksimālas daudzveidības principa (pārstāvot dažādas rases, etniskās un vecuma grupas, dzimtes utt.) pašā EK bieži vien būtu neiespējamā misija. Taču jāņem vērā, ka pēc politiskā pagrieziena pa kreisi ietekmīgākajā no ES dalībvalstīm Vācijā tendence uz šādiem sociālās inženierijas pasākumiem var pastiprināties. Agri vai vēlu no Briseles šo praksi mēģinot pārnest arī uz dalībvalstīm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē