Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Eiropa pret PVN shēmām

Ēnu ekonomika ikdienā var izpausties kā, piemēram, taksometrā, frizētavā vai autoservisā neiedots kases čeks vai kvīts, taču šādas sadzīviskas situācijas nevajadzētu uzskatīt par vienīgajām tautsaimniecības pelēkā sektora izpausmēm. To daudzkārt uzsvēruši ekonomikas eksperti, norādot arī, ka uz ēnu ekonomiku un tās apkarošanu nedrīkstētu raudzīties šauri – tikai čeku un kvīšu neiedošanas, tikai vienas nozares vai tikai vienas valsts mērogā.

Protams, gadās, ka ēnu ekonomikai tiešām ir vien lokāls raksturs, taču nav gudri ignorēt to, ka pastāv arī starptautiska rakstura krāpnieciskās shēmas, saistībā ar kurām nav runa par dažiem desmitiem vai dažiem simtiem eiro, kas pagājuši garām valsts budžetam, bet gan par miljardiem eiro un daudzām finansiāli cietušām valstīm. Tieši to, ka ēnu ekonomika ir starptautiska mēroga problēma, jūlijā uzsvēra Eiropas Parlaments (EP) un pieņēma atzinumu, kurā aicina Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis stiprināt sadarbību cīņā pret pievienotās vērtības nodokļa (PVN) shēmām. "Krāpšana PVN jomā ES var radīt vairāk nekā 50 miljardu eiro ieņēmumu zaudējumus gadā. Latvijā 2015. gadā PVN netika iekasēts vairāk nekā 400 miljonu eiro vērtībā, kas ir gandrīz piektā daļa no kopējām PVN saistībām," uzsvērts EP apkopotajā informācijā.

"PVN krāpniecība ir cieši saistīta ar kriminālo noziedzību, taču pēc nesen publiskotajiem datiem tikai aptuveni 2% no aizdomās turētajiem faktiski īsteno 80% PVN krāpšanas shēmu," uzskata EP deputāts no Latvijas Roberts Zīle un akcentē, ka gan kopumā ES, gan tieši Latvijā, likvidējot PVN shēmas, varētu iekasēt daudz vairāk naudas.  

EP pieņemtais atzinums ar mērķi mazināt krāpniecību PVN jomā ir uzmanības vērts arī tāpēc, ka mudina valstis nevis sacensties, kurai ēnu ekonomikas apjoms būs niecīgāks, bet gan sadarboties. Te jāpiebilst, ka Latvijā, saskaņā ar Rīgas Ekonomikas augstskolas pētījumu, ēnu ekonomikas apjoms 2017. gadā bija 22% no iekšzemes kopprodukta, Lietuvā – 18,2% un Igaunijā – arī 18,2% no iekšzemes kopprodukta, un, protams, šie skaitļi tiem mūsu valsts iedzīvotājiem, kuri uztur sevī pārliecību, ka "Latvijā viss ir slikti", deva iemeslu vaimanāt, ka mūsu Baltijas kaimiņvalstīs viss ir labāk nekā pie mums, jo pat ēnu ekonomika tur mazāka. Savukārt EP deputāti, apzinoties, ka bez spēku apvienošanas blēdības nodokļu jomā neiznīdēt, rosinājuši stiprināt ES dalībvalstu PVN krāpšanas apkarošanas ekspertu tīkla Eurofisc, ES krāpšanas apkarošanas biroja OLAF un Eiropas Policijas biroja Europol sadarbību.

Top komentāri

Vilis
V
Apgrozījuma nodoklis 10% par visiem darījumiem kā Amerikā (sales tax). Tas uzreiz likvidētu novecojušo franču PVN sistēmu kā krāpnieku paradīzi, kuru Eiropa ieviesa 60-gados, kad vēl nebija zibenīgi ātri elektroniskie norēķini, kas PVN mēneša atskaites šodien padara bezjēdzīgas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē