Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Ekonomika un ģeopolitika

Pagājušajā nedēļā viens no zinošākajiem izdevumiem Eiropas Savienības (ES) iekšpolitikas jautājumos EU Observer publiskoja tā rīcībā nonākušu informāciju ar ES Padomes juristu skaidrojumu par Eiropas Komisijas (EK) pretenzijām pret gāzesvada Ziemeļu straume 2 būvniecību.

Ja var ticēt izdevumam, ES Padomes juristi visus EK argumentus, tēlaini izsakoties, nolīdzina līdz ar zemi, neredzot nekādus juridiskus šķēršļus būvniecības ceļā. Tostarp secināts, ka uz Ziemeļu straumi 2 nav iespējams attiecināt tā dēvēto Trešo energopaketi. Tāpat ir norādīts, ka ES juridiskās normas ļauj Vācijai noteikt veto jebkuriem pasākumiem, kas saistīti ar tās energopolitiku, un turpināt rīkoties, kā tā uzskata par nepieciešamu.

Par to, ka ES Padomes juristu secinājumi būs projektam labvēlīgi, jau sākotnēji bija maz šaubu, un ne tikai tāpēc, ka ES vadošā valsts Vācija ekonomiski ir ļoti ieinteresēta projekta īstenošanā un, visticamāk, nekautrējās izmantot savu ietekmi. Daudz nozīmīgāk, ka būvniecības pretinieku juridiskie un ekonomiski iebildumi nekad nav izklausījušies pārliecinoši. Pārliecinošas ir vienīgi politiskās un ģeopolitiskās pretenzijas, un arī tikai ar noteikumu, ka sadarbība ar Krieviju šīs valsts līdzšinējā veidolā tiek uzskatīta par fundamentālu apdraudējumu Eiropas drošībai.

It īpaši pēdējais punkts tikmēr ir grūti piepildāms, lai neteiktu, ka šobrīd neīstenojams. Lai sabiedrības vairākums atbalstītu izlēmīgus soļus, dodot priekšroku politiskiem argumentiem, ir nepieciešams ļoti nopietns iemesls, vēl jo vairāk tāpēc, ka šāda izšķiršanās nozīmē arī gatavību pieņemt nopietnas ekonomiskās problēmas.

Pagaidām iemeslu pietiek vien negatīvai attieksmei pret Krieviju, taču ne izlēmīgu soļu speršanai.

Cits iemesls ir kopējā situācija daudzu Eiropas valstu iekšpolitikā, kur vēlētāju uzticība tradicionālajām partijām ir dramatiski zema, bet no varas zaudēšanas tās glābj vienīgi tas, ka potenciālie pretendenti uz varu tiek uzskatīti par pārāk radikāliem un nav pieņemami vēlētāju vairākumam. Balsots daudzos gadījumos tiek par mazākā ļaunuma principu. Tā ir daļa no Rietumus šobrīd pārņēmušās vērtību krīzes, un šis fakts jūtami ierobežo tradicionālo partiju rīcības brīvību. Nav mazsvarīgi, ka kolektīvo Rietumu līderu ASV iekšpolitikā valda haoss, kas ir samazinājis arī ASV iespējas ietekmēt to sabiedroto lēmumus.

Šo un vēl citu iemeslu dēļ var uzskatīt, ka Ziemeļu straumes 2 liktenis būtībā ir izlemts. Vienlaikus, ja netiks atrisinātas problēmas, kas rada šādu Eiropas neizlēmību attiecībā uz Krieviju, ticams, ka ekonomika tā arī turpinās dominēt pār ģeopolitiku.

Top komentāri

zvirbulēns
z
Sedleniek, zināšanai - ģeopolitika faktiski ir tīrā ekonomika, ekonomikas jautājums. Nodalīt ģeopolitiku no ekonomikas nav iespējams, tādēļ saku Tev - sēdies, divi! Var jau atgremot Kremļa ideoloģiju, bet tad tev jārēķinās, ka par tevi ierēc! Un vēl, Pūķins izdarīs visu, lai šis projekts netiktu realizēts.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē