Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +3 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta
ES Tiesas generāladvokātes paziņojums varētu būt bīstams precedents

ES iejauksies izmeklēšanā?

Piemērojot drošības līdzekli un atstādinot Latvijas Bankas (LB) prezidentu Ilmāru Rimšēviču no amata, Latvija neesot izpildījusi savus pienākumus, kas tai izriet no Eiropas Centrālās bankas (ECB) statūtiem, jo ES Tiesai neesot sniegti pierādījumi par faktiem, kuri Rimšēvičam tiek pārmesti, – tā šonedēļ ES Tiesā pauda ģenerāladvokāte Juliana Kokote. Kā vēsta aģentūra LETA, nereti ģenerāladvokāta secinājumi ES Tiesai sakrīt ar tiesas vēlāk taisīto spriedumu, kura paziņošanas laiks pagaidām gan nav zināms.

Kokote savus secinājumus argumentējusi ar virkni juridisku terminu, atsaucēm uz ECB statūtiem u. c. Loģiski, ka šim paziņojumam sekoja atskaņas arī Latvijā – ka tas ir signāls, ka arī ES Tiesas lēmums varētu būt labvēlīgs Rimšēvičam, ka tas ir mājiens, ka Latvijas tiesībsargi nav bijuši uzdevumu augstumos, ka Rimšēvičam uzrādītā apsūdzība ir "baltiem diegiem šūta" un tamlīdzīgi.

Taču šajā gadījumā nav būtiski, vai lietā figurē "Rimšēvičs", "Andersons", "Lasis" vai "Cigoriņš". Jautājums ir – vai šādu ES pārstāvja paziņojumu nebūtu pamats uztvert kā mēģinājumu iejaukties neatkarīgas valsts izmeklēšanas iestāžu darbā, kuru sargā izmeklēšanas noslēpums?

Un vai tas nav uzskatāms kā bīstams precedents, kad, balstoties uz dažādiem statūtiem, tradīcijām un sazin ko vēl, ES institūcijas arī turpmāk atļausies netraucēti iejaukties jebkurā Latvijas tiesībsargu īstenotajā izmeklēšanas procesā un ķidāt viņu lēmumus?

Konkrētā lieta šobrīd ir pirmstiesas izmeklēšanas stadijā, tātad, ļoti iespējams, ir konkrēti fakti, kurus pirms lietas nodošanas tiesai procesa virzītājs uzskata par neiespējamu atklāt plašākam personu lokam, lai nodrošinātos pret iespēju, ka kādi viņa rīcībā esoši pierādījumi pēc to priekšlaicīgas publiskošanas zaudē nozīmīgumu. Manuprāt, tā ir normāla situācija jebkurā kriminālprocesā.

Tāpēc būtu dīvaini izslēgt iespējamību, ka procesa virzītājs iesniegšanai ES Tiesai ir iedevis to informāciju, ko šobrīd ir gatavs atklāt. Vēl vairāk – jūnijā KNAB nodeva lietas materiālus prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai, bet prokuratūra konkrētām personām uzrādīja apsūdzības. Tātad prokuratūra ir atzinusi KNAB izmeklēšanas rezultātu par pamatotu lietas tālākai virzībai.

Tas, kādus drošības līdzekļus piemērot konkrētām personām, ir procesa virzītāja ziņā, par kuru adekvātumu viņš attiecīgi ir atbildīgs. Turklāt jebkuru viņa lēmumu ir iespējams pārsūdzēt augstāk stāvošai instancei. Šobrīd spēkā ir konkrēti ierobežojumi, kurus par neatbilstošiem, šķiet, pagaidām uzskata tikai ģenerāladvokāte. 

Top komentāri

Tiesnesis
T
Ja "KNAB nodeva lietas materiālus prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai, bet prokuratūra konkrētām personām uzrādīja apsūdzības[, t]ātad prokuratūra ir atzinusi KNAB izmeklēšanas rezultātu par pamatotu lietas tālākai virzībai", tad pierādījumiem jau pirms pusgada bija jābūt galdā.
M
M
Autoram šķiet nav ne jausmas par Centrālās bankas neatkarības nozīmi. Saeima nevar atcelt no amata bankas prezidentu, Ministru kabinets arī nē, bet ierindas procesa virzītājs ar vienu parakstu mierīgi. Nevienam neko neskaidrojot.
bet
b
Eiropas tiesas iejaukšanās Lielbritānijas iekšējās lietās bija viens no galvenajiem argumentiem, lai briti nobalsotu par izstāšanos no ES. Imigrācija un Eiropas tiesas iejaukšanās bija divas lietas, ko briti vairs negribēja redzēt savā valstī. Tikai pēc tam kādā desmitajā vietā bija Lielbritānijas iemaksas ES budžetā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē