Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

ES ierobežotā izvēle

Pirms dažām dienām Somijas galvaspilsētā Helsinkos notikušajā Eiropas Tautas partiju (ETP) grupas kongresā par šobrīd lielākā Eiropas Parlamentā (EP) pārstāvētā politiskā spēka kandidātu nākamajām Eiropas Komisijas (EK) prezidenta amatam prognozējami tika izraudzīts Vācijas politiķis Manfrēds Vēbers, kurš šobrīd ir ETP frakcijas priekšsēdētājs EP.

Šī nominācija gan negarantē Vēberam stāšanos Žana Kloda Junkera vietā, pat ja ETP uzvarēs nākamā gada maijā gaidāmajās EP vēlēšanās. Dažādu kompromisu rezultātā apvienotās Eiropas augstākajos amatos viegli var nonākt arī pavisam citi cilvēki. Tāpat Vēberam piemīt arī vairāki būtiski trūkumi – viņš tikpat kā nav zināms aiz Vācijas robežām un ārpus Briseles varas koridoriem, kā arī viņam nav iepriekšējas pieredzes augstākā līmeņa izpildvarā.

Tajā pašā laikā nākamais EK prezidents būs amats, no kura savā ziņā būs atkarīga visas apvienotās Eiropas tālākā pastāvēšana. Eiropas Savienība (ES) ir sašķelta pa tik daudzām līnijām, ka nav nekādu šaubu – dzīvot pa vecam tā vairs vienkārši nav spējīga. Galvenā alianses problēma ir, ka daudzo iekšējo pretrunu un dalībvalstu atšķirīgo nākotnes vīziju dēļ ES ne tikai nespēj kļūt par globāla mēroga ģeopolitisko spēlētāju, bet papildus tam vēl arī sāk zaudēt savas esošās priekšrocības, ieskaitot ekonomiskās.

Rezultātā apvienotajai Eiropai atliek vai nu turpināt haotiski lāpīt esošās sūces uz kuģa un cerēt, ka izdosies izvairīties no ģeopolitiskās centrbēdzes procesiem, vai arī aktīvi ķerties pie varas centralizēšanas un ES kā neatkarīga ģeopolitiskā spēlētāja potenciāla palielināšanas. Turklāt nevar teikt, ka šādi centralizācijas un federalizācijas procesi nenotiktu, taču līdzko to izpausmes kļūst visiem redzamas, tā tās nekavējoties saskaras ar vētrainu pretestību, un šī iemesla dēļ apvienotajā Eiropā dominē kas tāds, ko var dēvēt par lienošo federalizāciju.

Šī taktika – virzīties uz priekšu soli pa solim, piesardzīgi apejot zemūdens akmeņus un veidojot sava veida Eiropas impēriju, tikai bez imperatora (bet ES piemīt daudzas klasiskās impērijas pazīmes), – labi darbojās stabilas un prognozējamas pasaules kārtības laikā. Savukārt tagad, kad globālajā ģeopolitiskajā kartē notiek straujas izmaiņas, ir nepieciešama arī tikpat strauja un izlēmīga rīcība, jo gaidīt izdevīgāko brīdi tā vai cita soļa speršanai vairs vienkārši nav laika.

Protams, par apvienotās Eiropas nākotni var pastāvēt dažādi viedokļi, taču vienlaikus ne bez pamata pastāv arī aizdomas, ka tie politiķi, aiz kuru mugurām stāv iepriekš minētā pieredze, diezin vai ir spējīgi veikt kādus radikālus pārkārtojumus

Top komentāri

reptilis
r
Tātad mums ir melojuši ...un mūs ir maldinājuši...un tagad vajadzētu pajautāt tiem politiķiem,kuri aicināja balsot par iestāšanos ES - vai viņi to zināja vai aiz bezizejas(lai viņus""nenonestu"") ..vai vēl ļaunāk -sava stulbuma pēc??? Jo mums solīja vienlīdzīgu valstu konfedaratīvu savienību nevis jaunu ESRS.
vēsture
v
Brežņevs runāja par komunisma vērtībām, kurām neviens neticēja. Makrons runā par multikulturālistu vērtībām, kurām neviens netic. Katra impērija sabrūk.
pabriks un bubriks
p
Eiropas sorosītu savienība.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē