Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Gads noslēdzas ar ? zīmi

Kad un kāda Latvijā beidzot būs valdība? Ja būs, cik profesionāls, efektīvs būs tās sastāvs? Kuri no priekšvēlēšanu solījumiem tiks pildīti, kuri ne? Vai tiks pabeigtas priekšgājēju iesāktās reformas un labotas to pieļautās kļūdas? Vai beigsies reiz partiju savstarpējie kašķi un tās sāks produktīvi sadarboties, pieņemot lēmumus, kas ir visas sabiedrības, nevis atsevišķu grupu interesēs?

Vai budžetā, kad to beidzot pieņems, visiem, kam solīts algas pielikums, pietiks naudas? Vai varbūt tomēr būs jārīko Saeimas ārkārtas vēlēšanas ar cerību, ka nākamā Saeima būs labāka par nesen vēlēto? Cik ilgam laikam jāpaiet, lai mūsu pacietības mērs būtu pilns un mēs šim politiskajam bērnudārzam teiktu: "Pietiek! Varat būt brīvi! Lai nāk citi – sakarīgāki, saprātīgāki!"? Un cik ilgi vēl dzīvosim ar pagaidu valdību, kura mantota no pagājušās Saeimas un kurā vairākums ministru jau sen, kā saka, sēž uz čemodāniem? Ar ko beigsies Rīgas pašvaldībā sāktā izmeklēšana, vai tā nonāks līdz tiesai, un vai nesen aizturētie tiks arī sodīti? Vai Saeima sadūšosies atlaist Rīgas domi, kā rosināts? Tāpat – vai līdz tiesai nonāks lieta, kas saistīta ar Latvijas Bankas prezidentu? Un vai čiks vien nav sanācis no skaļās KPV LV līderu aizturēšanas pērnvasar (vai gadījumā viņiem pārmestie pārkāpumi nav aizmirsti tikai tāpēc, ka šī partija ir starp valdības veidotājām)? – šie un vēl daudzi, daudzi citi jautājumi nāk prātā, sagaidot gadumiju. Atskatoties uz noieto ceļu, neskaidrību ir krietni vairāk nekā citkārt. Latvijas sabiedriski politiskajā dzīvē gadumija šoreiz ir nevis kā noteikta dzīves posma noslēgums un jauna sākums, bet gan kā sīka, ne īpaši nozīmīga pietura autobusa garajā maršrutā. Starpposms, atelpa skrējienā. Daudz nupat tikai iesāktu, daudz senāku, bet pusceļā atstātu procesu, kuriem tā īsti nav redzams turpinājums. Līdz ar to nav skaidrības par to, kas mūs visus sagaida tālāk.

Katram no mums, protams, ir sava dzīve, vieniem aizvadītais gads bijis veiksmīgs, citiem varbūt bēdu pilns, līdz ar to vieniem ir pamats arī nākotnē raudzīties ar optimisma pilnu skatu, citiem – bažās, ka var būt vēl sliktāk. Tomēr ir kopīgas tēmas, kas satrauc teju vai visus, ir jautājumi, kas aktuāli gan valstiski, gan individuāli. Protams, var jau apkārt un "tur augšā" notiekošo vērot kā kārtējo TV seriālu, gaidīt nākamos sižeta pavērsienus, ko pēc tam aprunāt draugu un paziņu pulkā, tomēr... tas, par ko ir jautājumi šī teksta sākumā, nav nekāds izklaides industrijas produkts. Runa ir par mūsu visu kolektīvās dzīves pārvaldību – cik laba, cik prognozējama tā ir. Un tas, ka paliek tik daudz jautājumu bez atbildēm, rada nopietnu pamatu satraukumam. Tieši gadumijā.

Top komentāri

Ventspils muļļ
V
lembes lakstīgala jau nu varēja šādus jautājumus neuzstādit publiski , būtu pavaicājis mazajam smagajos noziegumos apsūdzētajam.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pret agresivitāti sabiedrībā

Saistībā ar mediju vidē vērojamo viļņošanos uzmanības vērtas ir bažas par augsto agresijas līmeni mūsu sabiedrībā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē