Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Kāpēc gan tik pavirši dažkārt attiecamies pret profesionālismu politikā?

Gaidot vēlēšanas

Tuvojas vēlēšanas, jau sākusies deputātu kandidātu sarakstu iesniegšana, kas beidzot pieliks punktu ilgstošajai neskaidrībai par to, kuri no mūsu līdzcilvēkiem ir uzskatāmi par politiķiem Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (un likuma, pēc kura tā darbinieki vadās) izpratnē, kuri – ne. Jo, kā zināms, priekšvēlēšanu aģitācijas periods skaitās jau kopš 9. jūnija un varējām tikai minēt, kuras partijas sarakstus vēlēšanām iesniegs un apmēram kuri kandidāti varētu būt katras virzīti. Šī nesakritība laikā starp ierobežojumiem un sarakstu iesniegšanu noteikti kādai daļai partiju var sagādāt galvassāpes, vēlāk taisnojoties korupcijas uzraugu priekšā un mēģinot pierādīt, ka, piemēram, kāda uzņēmēja rosība, vēl pirms saraksta iesniegšanas internetā reklamējot savas preces, nav saistāma ar politiskajiem tēriņiem.

Sarakstu iesniegšanas beigās būs arī pilna skaidrība par to, cik daudzi no līdzšinējiem Saeimas deputātiem savu politisko karjeru vairs neturpinās (līdz šim par to varam spriest vien no viņu pašu deklarētā). Te divi aspekti. No vienas puses, politiķa zināšanas un pieredze (īpaši, ja darbojies varas partijā) ir liels resurss, ko būtu racionāli maksimāli izmantot. No otras puses, kadru mainība nepieciešama arī politikā. Tikai jautājums – kā tai jānotiek un cik lielā mērā. Protams, katrs no mums ir dzirdējis viedokli, ka visi Saeimā līdz šim savēlētie ir slikti, jāmaina pilnīgi visi, tikai tad varot cerēt uz ko labāku, tostarp tāpēc, ka vecie nesabojāšot jaunos. Pirmkārt, nekādi nevaru piekrist, ka visi ir slikti, bet, otrkārt, kā jau teicu, zināšanas, pieredze, izpratne par likumdevēja darbu ir milzīgs resurss, gluži kā tas ir visās citās jomās – ja mēs sagaidām profesionālismu no ārsta, skolotāja, ugunsdzēsēja, kāpēc gan tik pavirši dažkārt attiecamies pret profesionālismu politikā?

Bet tajā pašā laikā konkurences raisītai kadru mainībai arī Saeimā, protams, ir jābūt.

Vislabākais, ja tā notiek paralēli divos veidos – partijās ļoti mērķtiecīgi gatavo un virza priekšplānā jaunos līderus, neļaujot vecajiem dzelžaini iekrampēties reiz iekarotajos krēslos, un vienlaikus arī politikā ienāk pa jaunam politiskam spēkam, kas cilvēku cieņu izpelnās nevis ar populistiskiem saukļiem par to, cik visi citi slikti, bet gan ar labāku recepti jeb risinājuma piedāvājumu kādām vēlētāju skatījumā ļoti akūtām sadzīves slimībām. Tiesa, diemžēl arī šajā ziņā nav bez pārspīlējumiem – partijās jaunā paaudze netiek laista priekšplānā, savukārt partiju starpā konkurences cīņa izpaužas kā visu karš pret visiem. Raugoties nākotnē – uz situāciju pēc vēlēšanām –, jācer, ka jaunu vēsmu Saeimā būs gana daudz un vienlaikus tās neradīs lielu haosu ar savu diletantismu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē