Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Globālās bažas par klimatu

Eiropas Parlaments (EP) pasludinājis ārkārtas stāvokli klimata jomā, un "ārkārtas stāvoklis" ir jēdziens, kas liek domāt – situācija jāuztver nopietni. Tiesa gan, EP deputāts no Latvijas Roberts Zīle (NA) sociālajā tīklā Facebook.com norādījis, ka atbilstošāks jēdziens būtu "neatliekams" (angļu valodā – urgent), nevis "ārkārtas" (angļu valodā – emergency), un uzsvēris, ka "jārīkojas mērķēti, nevis jāceļ haoss".

Tomēr, lai kā būtu ar terminoloģiju, jāatceras, ka Diena jau vēstīja – gan jaunās Eiropas Komisijas izpildviceprezidents Valdis Dombrovskis (JV), gan vairāki no astoņiem Latviju EP pārstāvošajiem deputātiem, viņu vidū arī Zīle, šoruden Briselē atzina, ka šis maijā ievēlētais EP sastāvs zaļajai politikai pievērš daudz lielāku uzmanību, nekā iepriekš pievērsa EP deputāti, un tā rezultātā Eiropas Savienības (ES) prioritātes iekrāsojas zaļā krāsā. Turklāt 32% no visiem ES iedzīvotājiem vides saglabāšanu un cīņu ar klimata pārmaiņām uzskata par svarīgiem, EP veicamiem uzdevumiem. Zviedrijā tā uzskata pat 62% aptaujāto, Dānijā – 50%, Latvijā gan tā domā tikai 15% aptaujāto, un tas ir otrais zemākais rādītājs ES pēc Bulgārijas (14%), vēsta EP Preses dienests.

Latvijas zemais rādītājs gan nepārsteidz, jo, pamatojoties uz uzņēmēju teikto Dienai un uz dažādām aptaujām par uzņēmumu aktualitātēm, var secināt, ka

zaļā tematika Latvijas biznesa vidē vismaz pagaidām nav galvenā prioritāte un uzņēmējus vairāk par zaļo aspektu uztrauc strādājošo trūkums, nodokļu politika un konkrētās nozares specifiskās problēmas.

Turklāt vismaz pagaidām patērētāji uzņēmumiem neizvirza augstas prasības vides aizsardzības un klimata pārmaiņu novēršanas jomā un ne vienam vien cilvēkam videi draudzīgs bizness asociējas ar to, ka veikalos plastmasas iepirkumu maisiņu vietā tiek piedāvāti papīra maisiņi. Tiesa gan, laiku pa laikam notiek dažādi zaļo aktīvistu pasākumi, bet tie vairāk akcentē dzīvo būtņu aizsardzību, piemēram, vēršas pret kažokādu valkāšanu.

Tomēr to, ka EP pasludinājis ārkārtas stāvokli klimata jomā, Latvijas sabiedrībai nevajadzētu ignorēt, izliekoties, ka uz mums tas neattiecas. Ir iespējams, ka nebūs ilgi jāgaida līdz brīdim, kad EP zaļā politika sāks ietekmēt konkrētas jomas, piemēram, transportu, turklāt ietekme var būt visai daudzveidīga – sākot ar mudinājumiem saziņai izmantot internetu, nevis ar automašīnu braukt uz tikšanos citā pilsētā vai ar lidmašīnu lidot uz konferenci citā valstī, un beidzot ar aicinājumiem ierobežot autotransporta iebraukšanu ES pilsētu centros un vēsturiskajos rajonos. 

Top komentāri

VVZ
V
Tās nav bažas. Tā ir globāla afēra.
bet
b
Vai pati Magda tic, tam ko raksta? Kopš 2015.gada eiropiešu problēma Nr.1 ir imigrācija. Un tā kļūst arvien asāka ar katru ielaisto imigrantu. Multikulturālistu TV-teātris par klimatu nespēj mainīt cilvēku uzskatus. Klimats nekož, bet ar imigrantiem ir jāsaskaras katru dienu. Ja vēl ir kādi muļķi, kas tic klimata pasakām, tad jo lielāks trieciens notiks tad, kad viņi būs pārstājuši tām ticēt. Viņu īgnums būs vēl piecreiz lielāks, kad viņi būs sapratuši kā viņus muļķo un kā par viņiem ņirgājas.
ļuļa
ļ
jaunā eiropas komisija savā stulbumā un liekulībā vienkārši nepārspējama. vietējos zemniekus spaida ar visādiem jauniem noteikumiem un ierobežojumiem - ne pa velti viņi eiropas valstīs ar traktoriem uz galvaspilsētām brauc, bet paralēli noslēdz tirzniecības līgumu ar Mercosur valstīm. tas jau nekas, ka tur nekādus dabas aizsardzības standartus neievēro, nemaz nerunājot par to, ka vest ar kuģi pāri okeānam liellopu gaļu ir dabai nāvīgi draudzīgi un nemaz neizdala co2. visa šitā klimata pārmaiņu histērija ir biznesa plāns, uz ko vieni nopelnīs, bet lielāko daļu sabiedrības iegrūdīs nabadzībā un atkarībā no visādiem noteikumiem. vācijā jau sāk runāt, ka vajagot ierobežot dzīvojamo platību uz vienu cilvēku. kaut kur dzirdētas runas, ne?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē