Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Ierēdņi nedrīkst just

Skaidrs, ka 27. jūnijā pieņemtie Ministru kabineta 384. noteikumi Par decentralizēto kanalizācijas sistēmu apsaimniekošanu un reģistrēšanu, vienkāršā valodā – ateju noteikumi, ir bezgala skaists objekts dažādu satīras gabalu rakstīšanai. Var aizfantazēties, sākot no Bībeles un beidzot ar Šveiku.

No otras puses – tas ir lielisks piemērs, kā Vides un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) rada aktīvas darbošanās ilūziju, nemaz neizvērtējot to reālo jēgu, dublēšanos un riskus. Un vēl – ierēdņi nedrīkst just! Viņiem ir reģistri un noteikumi. Par to vēlāk.

Tātad dokuments radīts, jo vajagot vienotu pieeju, esot darbaļaužu sūdzības un interesējoties Eiropas Komisija. Par pēdējo skaidrs – maz ticams, ka attiecīgais komisārs brauks uz provinci, cels podiem vāku un urķēsies pa fekāliju masu. Noteikumi ir (vai arī tiek gatavoti), ko vēl gribat?! Sehr gut (ļoti labi – vācu val.). Iedzīvotāju sūdzības. Būtisks arguments. Gadiem sūdzas par smakām Vangažu apkārtnē, ogļu putekļiem pie ostām vai apjomīgas izgāztuves eksistenci vienā vai otrā nomaļā vietā. Reakcija – pieņemts zināšanai, nosūtīts policijai (kā zināmajā degušās Slokas izgāztuves gadījumā) – kārtībā!

Vienota pieeja. Ļoti labi. Tikai nekāds centralizēts reģistrs netiek plānots. Katra no 119 pašvaldībām, vadoties pēc "ateju noteikumu" vadlīnijām, veidos un uzturēs savu reģistru, kā nu prot. Kādas pašvaldības vadītājs pauda gandarījumu, ka noteikumi motivēšot saimniecības nadzīgāk slēgties pie centralizētajām sistēmām, kas izbūvētas par Eiropas naudu, bet nevar sagaidīt klientus, jo tas dārgi maksā. Kādas muļķības! – sauc VARAM ierēdņi. Tas nemaz tā nav domāts! Jau tagad redzama pieeju un izpratnes atšķirība. Kur tad vēl jaukais 119 saistošu noteikumu apstiprinājuma ķīviņš ministrijā. Starp citu, mums, draugi, nav vienotas pieejas arī piemēram, skursteņu, cirvju vai PSRS laiku sadzīves elektroierīču apsaimniekošanā. Katrs no šiem var radīt bīstamākas sekas nekā te aplūkojamie objekti.

Tomēr zīmīgāko gluži nejauši autors uzķēra sarunā ar VARAM ierēdņiem. Pieminot, ka jau pašlaik likumdošana gan būvniecības, gan dabas aizsardzības aspektā dod pietiekamu pamatu delikātā jautājuma kontrolei un riska vietu atrašanai. Ja tikai atbildīgajai personai ir zināšanas, interese un pieredzē rūdīta jušana. Atbilde pēc būtības bija – cienīts kungs, ierēdņiem nav kategorijas "just"... tad gan. Atliek tikai cept vienu noteikumu un reģistru pankūku pēc otras. Nupat uzsāktajā ierēdniecības reformā būtu rūpīgi jātestē – vai tikai kādam nav palikusi vēl sīka, rudimentāra jušanas palieka. Tādus – ārā bez žēlastības!

Top komentāri

Alma
A
Pierīgā veseli miesti ir bez centralizētās kanalizācijas. Vairāku dzīvokļu mājas ir ar sausām tualetēm. Kāda nu kuram tā kaku bedre sanākusi! Piem. Garkalne. Vairākus gadus atpakaļ ziemas beigās bija plūdi. Tas bija interesanti! Tur pašvaldībai liekas pilnīgi normāli, ka 21.gadsimtā liels ciemats ir aprīkots ar "sausām atejām". Ir taču svarīgākas lietas, kurās ieguldīt naudu.
ierēdņi - varaskāri mazohisti
i
Latvijā ierēdniecībā, galvenokārt, ir varaskāri mazohisti. Viņiem patīk citus pamācīt un izrīkot pēc saviem ieskatiem. Ja kāds iebilst, tad pret viņu sākas administratīvās mašinērijas karš. Un Latvijas apstākļos arī tiesa parasti nav mazaizsargātās personas, bet varas aparāta pusē.
Interesanti
I
Ko darīs ar Berģiem. Tur pie katras mājas izrakts grāvītis, kur satecina kanalizācijas ūdeņus. Toties NĪN tāds, it kā būtu visas ērtības šinī rajonā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē