Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Ne jau ierocis kā tāds spēj aizsargāt, bet tikai prasmīga tā pielietošana

Ieroci katram – jā vai nē?

Pretrunīgi viedokļi izskanējuši pēc Lasvegasā nupat piedzīvotās traģēdijas, kad kāds vīrietis nošāva 59 un ievainoja vairāk nekā pustūkstoti cilvēku, kuri bija pulcējušies kantrimūzikas festivālā. Īpaši, kad pēc notikušā atklājās, ka slepkavas rīcībā bijuši 42 šaujamieroči un liels daudzums munīcijas. Vieni (gan pārsvarā ārpus ASV dzīvojošie) iestājas par nepieciešamību radikāli ierobežot ieroču tirdzniecību, otri (šajā gadījumā – vairāk paši amerikāņi) uzskata, ka tikai ieroča pieejamība teju vai ikkatram ļauj justies drošākam, jo tikai tad ir iespēja sevi pilnvērtīgi aizstāvēt.

Pēdējai tēzei par labu kalpo arī arguments, ka ne jau pistole vai automāts pats par sevi nogalina, bet gan cilvēks, kurš attiecīgo ierīci neprasmīgi vai apzināti ļaunprātīgi pielieto. Turklāt, kā par to esam pārliecinājušies arī tepat Eiropā, teju vai tikpat lielu ļaunumu, kā izmantojot šaujamieroci, var nodarīt arī, ar kravas automašīnu iebraucot pūlī. Neprasām taču tāpēc aizliegt automašīnas.

Tajā pašā laikā kā pozitīvais piemērs tiek piesaukta virkne valstu, kur tāpat lielai daļai iedzīvotāju pieder šaujamieroči, taču tur šādi incidenti, kā sākumā pieminēts, nenotiek.

Tas nozīmē, ka problēmas sāls acīmredzot ir tajā apstāklī, ka citviet striktāk nekā ASV tiek kontrolēts, kurš pērk šaujamieroci, kā to glabā, kur un kādām vajadzībām pielieto.

Dienā jau bijis lasāms, ka vismaz Nevadas štatā ieroču aprites regulējums ir ļoti pielaidīgs, nosakot, ka "ikvienam pilsonim ir tiesības glabāt un nēsāt ieročus drošības un pašaizsardzības nolūkā, legālām medībām, rekreacionālai lietošanai un citiem nolūkiem, kas nepārkāpj likumu". Lai iegādātos šaujamieroci, nevajag atļauju un nav arī nepieciešams ieroci (vai cik nu katram tie nopirkti) reģistrēt. Atklāta ieroča nēsāšana šajā štatā ir likumīga, tos drīkst ienest pat vēlēšanu iecirknī, kazino vai bārā.

Kā redzams, ASV prevalē ražotāju un tirgotāju lobētā vēlme, lai klientu loks būtu maksimāli plašs, citur – attieksme, ka primāra ir prasme ar to apieties. Proti, ieroča iegāde kā tāda nav panaceja drošībai. Un te atkal var piesaukt piemēru ar automašīnām – to gan nopirkt var jebkurš pilngadīgais, kam ir nauda, taču vadīt – tikai tie, kuri nokārtojuši attiecīgus veselības un prasmju pārbaudījumus, turklāt satiksmes noteikumu ievērošana tiek (labi, varbūt ne pietiekami, bet tomēr) no valsts puses kontrolēta. Vairumā civilizēto valstu. Un tieši tas ir veids, kā veicināt satiksmes negadījumu skaita mazināšanos. Jā, protams, arī tas neizslēdz iespēju kādam trakajam sēsties pie zagta auto stūres, lai nonāvētu nevainīgus līdzcilvēkus. Bet tie ir lielāki izņēmumi nekā ASV ieroču lietojumā pret cilvēkiem.

Top komentāri

koloniālā pagātne
k
Vēl tālāk. Par noziedzniekiem nepiedzimst, par viņiem kļūst. Tātad nav iespējams atsķirt cilvēku, kas vēl nav izdarījis noziegumus, bet jau gatavojas pirmajai reizei, no tāda, kas nav izdarījis un nekad neozdarīs. Ja ierocis ir prece, ko pērk veikalā kā maizi, tad uz kāda pamata jus pēkšņi aizliegsiet vienam, bet ne otram?
koloniālā pagātne
k
Mūsdienu pasaulē, kur de facto ir sācies otrais aukstais karš, ieroču meistariem bezdarbs nedraud. Tā ka satraukumam par zaudētām darba vietām vai ienākumiem nav pamata. Atliek tikai pārorientēties uz valsts aizsardzību un eksportu.
koloniālā pagātne
k
Starp citu, Latvijā jau bija gadījums, kad ''supermens'' ar ieroci uzskatīja aizrādījumu netrokšņot kinoteātrī par ''apdraudējumu'' un ''aizstāvējās'', atklājot uguni. Es ceru, ka autors neieteiks kino skatītājiem veidot kaujas grupas, no kurām viena skatās filmu, bet otra nodrošina pirmās atpūtu, turot rokas uz ieročiem un uzskatot visus pārējos par potenciāliem noziedzniekiem?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē