Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Iesākto reformu valdība

Divi gadi apritējuši kopš Māra Kučinska valdības apstiprināšanas. Ar ko mums tā asociējas? Vispirms droši vien ar drosmīgi sāktām reformām virknē jomu, arī saistībā ar nodokļiem, veselības aprūpi un izglītības sistēmu, kas skar vislielāko sabiedrības daļu, tāpēc visvairāk aktualizētas. Lielākās nodokļu pārmaiņas jau aiz muguras (pozitīvā iezīme – šoreiz par tām tika lemts nošķirti no budžeta pieņemšanas, negatīvā – nodokļu slogs auga), savukārt veselības un izglītības sistēmas pārveidošana vēl procesā, turklāt, kā šķiet, stipri ieilgušā. To apliecina arī termiņu maiņa nupat pārskatītajā valdības rīcības plānā.

Vai varam teikt, ka reformas kopumā rit veiksmīgi? Šobrīd vēl ne. Ir maz apmierināto ar to, kas un kā notiek. Vairāk ir to, kas bažīgi par notiekošo un tā ietekmi uz pašu dzīvi vai arī pikti, jo izjutuši apdraudējumu, īpaši attiecībā uz notiekošo nodokļu un veselības jomā. Taču arī lielas pretestības pārmaiņām nav, jo visi, šķiet, saprot – atstāt visu, kā bija, arī nevar. Līdz ar to, vai stūrēts pareizajā virzienā un vai nokļūts tur, kur stūrēts, varēsim vērtēt tikai pēc ilgāka laika, kad redzēsim reformu rezultātus. Un tā ir šī reformu procesa vājā vieta. Jau ilgstoši redzam vien paša pārmaiņu procesa sāpīgo ietekmi, bet tas, kā zināms, nav galarezultāta rādītājs. Jo vairāk tāpēc, ka katrai reformai jau sākotnēji nav bijis izstrādāts ļoti precīzs plāns. Tas savukārt rada sajūtu, ka galamērķis ir skaidrs tikai aptuveni, bet šāda taustīšanās tumsā izraisa pamatotas šaubas, vai vispār kādreiz nonāksim līdz cerētajam.

Zināms glābiņš valdībai šajā situācijā ir tas, ka pašreiz atkal ir izaugsmes gadi. Ja ne vairākumam no mums reāli ikdienā izjūtami, tad vismaz uz papīra. Vēl ir pieejams Eiropas fondu finansējums, līdz ar to arī sabiedrībā zināms optimisms par nākotni, cerība, ka līdz ar pārmaiņām vismaz sliktāk nekļūs. Tas gan nenozīmē, ka pārmaiņas drīkstētu vilkties mūžīgi, – to īstenotājiem jāspēj uzrādīt finiša līniju un skaidri definēt, kādus labumus tā nesīs. Diemžēl nupat rādās, ka daža ministrija ar to varētu nomuļļāties.

Pozitīva šīs valdības iezīme ir atgriešanās pie prakses, ka tiek respektēts dibināšanas deklarācijā un rīcības plānā solītais. Vairākām iepriekšējām valdībām šajos dokumentos rakstītais nešķita īpašas uzmanības vērts. Taču atkal – ja reformu ieviešanas termiņi tiek pārcelti, tas neliecina par stūrētāju stingro gribu vai izpildītāju profesionalitāti. Bet laika vairs nav tik daudz – ir jāuzspēj novest iesāktos darbus līdz daudzmaz sakarīgam rezultātam un pie reizes labot pieļautās kļūmes, lai nākamie jau atkal nesāktu reformēt pusreformēto no jauna. Vēlēšanas, kā zināms, galīgi nav aiz kalniem...

Top komentāri

reptilis
r
Mums visu laiku notiek reformas...reformas...reformas...reformas...
Logičeskijs
L
Glābtas reformas - glābta valdība.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē