Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Iespaids par nozagtu kampaņu

Priekšvēlēšanu kampaņai, kas pēc divām nedēļām būs beigusies, zīmogu uzspieda premjers Māris Kučinskis, jau vasarā pasakot, ka tā būs ļoti netīra, ar to acīmredzot domājot kompromatu karus. Patiesībā, zinot tikai aptuveno ierakstītu sarunu un dažādas citādas dokumentāli pierādāmas kompromitējošas informācijas apmēru, kas cirkulē Rīgā, ir tikusi gatavota publiskošanai, bet šobrīd, 12 dienas pirms vēlēšanām, vēl aizvien stāv atvilktnēs, atvieglojums par izvairīšanos no kompromatu plūdiem ir pēdējais, kas būtu jāizjūt.

Kāpēc? Tāpēc ka vēl ļaunāka par pierādījumiem atsevišķu politiķu korumpētībā un neētiskumā var būt vienīgi šo pierādījumu slēpšana. Jo tas nozīmē, ka kādiem šādi "sarunājami" politiķi būs noderīgi Saeimā un valdībā, kādam ir pa spēkam vai pa kabatai apturēt kompromitējošās informācijas publiskošanu, vienlaikus paturot to kā šantāžas sviru. Mums priekšā, protams, vēl vairāk nekā nedēļa un līdz vēlēšanu dienai vēl iespējams daudz kas, tomēr pagaidām šī kompromatu (ieskaitot bēdīgi slavenās Taureņu pirts sarunas starp miljonāru Martinsonu, baņķieri Rimšēviču un veselu plejādi visdažādāko nokrāsu politiķu) pieturēšana ierakstāma scenārijā par ļoti sadrumstalotu Saeimu, kurai var būt lielas grūtības ar valdības koalīcijas izveidi. Bet tādā situācijā lielu lomu jaunās valdības amatu pārdalē var spēlēt individuālu, no dažādiem sarakstiem ievēlētu politiķu lunkanums.

Šī kampaņa  vēsturē ieies ne tikai ar uzvarētājiem un zaudētājiem, bet paradoksu, ka visi tie, kas spēlē pēc noteikumiem, ir kļuvuši par ne īpaši godīgas kampaņas ķīlniekiem – gan mediji, gan sabiedrība, kurai tās vēlēšanu izvēle gluži vienkārši tiek nozagta, iemānīta. Sociālie tīkli ir pilni asprātīgu vai ideoloģiski principiālu domas veidotāju, kuri aģitē, izsmej, analizē, aizmirstot piebilst, ka ir konkrētu politisku spēku vai viņu sponsoru noalgoti. Galvenā šī priekšvēlēšanu paņēmiena mērķauditorija ir žurnālisti, aktīvi jauni ļaudis un dažādu partiju kandidāti, kuriem vēlēšanās iedalīta vien statistu loma, bet kuri aktīvi reaģē uz šiem "ideoloģiskajiem kariņiem", veļot vilni un nostiprinot šķietamību, ka aiz dažādiem vēlēšanu sarakstiem-projektiem stāv ārkārtīgi motivēta organizācija, principiāla ideoloģija un valstiski mērķi.

Tas, ko kādreiz bija pieņemts saukt par administratīvo resursu izmantošanu un vienu no galvenajiem negodīgajiem elementiem priekšvēlēšanu kampaņās, šosezon atgādināja varas partiju vārgus šļupstus, salīdzinot ar jauno konkurentu izmantotajiem paņēmieniem. Vēlēšanu rezultāti, protams, savilks bilanci, parādot, cik nozīmīgi Danai Reizniecei-Ozolai palīdzējušas Finanšu ministrijas nejaušās reklāmas aktivitātes, Jānim Dūklavam kompensāciju dalīšana lauksaimniekiem vai tas, ko varētu nodēvēt par premjera Kučinska un satiksmes ministra Ulda Auguļa lentīšu griešanas maratonu cauri Latvijai fotozibšņu gaismā. Tomēr šobrīd intuitīvi palicis iespaids, ka mediju uzmanību nozaga nevis sekošana varas pārstāvjiem, bet, piedodiet, ākstībām un pseidokašķiem, kurus simulēja daži labi jaunie varas pretendenti, lai savām un sponsoru ambīcijām piešķirtu kādu ideoloģisku nokrāsu. 

Top komentāri

Elijah
E
No Pastarās Tiesas nepasargās NEKAS. Ne kompromāti, ne kampaņas. ARĪ Margēvičai tā būs nāvīgi LIKTENĪGA un SATRIECOŠA, jo visu mūžu ir riets, bet nams (pašas dvēsele) NAV sargāts, ne lolots ne mazākā mērā.
kolhoza galvenais grāmatvedis
k
Es novilku sarkanās līnijas, pēc tam katru sarakstu izskatīju, kurā tās sarkanās līnijas neļāvās, to sarakstu aizsviedu. kad visus izskatīju, rakstāmgalds bija tukšs. Ja negribu balsot par mazāko ļaunumu, tad jāpaliek mājā.
Smējējs
S
Tāds depresīvs raksts, kura galvenā doma - ideoloģiju vispār neesot, jebkurš ideoloģisks (sociālās grupas interesēs, vēlmēs un vērtībās) pozicionēts politisks spēks esot nopirkts un apmaksāts. Gribu jautāt - un kā tad patiesībā tā pasaule ir veidota? Kas ir galvenā vērtība pāķiski dzeltenas žurnālistikas piedāvājumā? Pērciet mūsu avīzīti, atmetiet visus darbus un tik lasiet garu un garlaicīgi samudžinātu kārtējo atmaskojumu par to, kas notika pirms 3-5-8 gadiem! Uzzināsiet visu patiesību - kā tur īsti bija, kurš kuram ko pateica un ko tas otrs atbildēja! A kam tas viss? Pa to laiku, kamēr tiek atmaskotas 3-5-8 gadus vecas lietas, veikli cilvēki taisa jaunas viltības - vakar, šodien un aizparīt - gan jau mums atkal pēc gadiem par to pastāstīs brašie atmaskotāji. Bet... mēs dzīvojam šodien, mums drīz lēmumi jāpieņem Saeimas vēlēšanās, mums jādomā par turpmāko dzīvi, jāsaprot - ar kuriem spēkiem pa ceļam. Te nelīdz dzeltenās preses atmaskojumu seriāli, kuros "visa pasaule tikai smird".
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē