Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Īpašo attiecību beigas

Pagājušajā nedēļā Lielbritānijas valdība oficiāli paziņoja par lēmumu pilnībā atteikties no Ķīnas informācijas tehnoloģiju kompānijas Huawei iesaistes piektās paaudzes (5G) mobilo sakaru infrastruktūras izveidē. Vienlaikus šis lēmums, visticamāk, atstās ievērojamu ietekmi kā uz Lielbritānijas tautsaimniecību, tā iecerēm globālajā politikā.

Atbilstīgi britu valdības paziņojumam valsts telekomunikāciju kompānijām, sākot ar 2021. gada 1. janvārī, būs aizliegts iegādāties Huawei izstrādāto 5G aprīkojumu, bet līdz 2027. gadam viss jau uzstādītais Ķīnas kompānijas aprīkojums pilnībā jānomaina ar citu uzņēmumu ražojumiem. Šāds lēmums tiek pamatots ar nacionālās drošības apsvērumiem, kā arī ar sankcijām, kuras pret Huawei noteikušas ASV.

Šeit jāatgādina, ka vēl šā gada janvārī Londona pieņēma kompromisa lēmumu ierobežot Huawei daļu Lielbritānijas 5G tīklos ar 35%, kā arī aizliegt Ķīnas uzņēmuma aprīkojuma izmantošanu nacionālajai drošībai nozīmīgos objektos. Papildus tam Huawei šā gada jūnijā saņēma atļauju Kembridžā būvēt iespaidīgu pētniecības centru, kur investīcijas tikai projekta pirmajā posmā bija paredzētas miljarda sterliņu mārciņu apmērā.

Lieki piebilst, ka tagad nekāda pētniecības centra Kembridžā ar ļoti augstu ticamības pakāpi nebūs. Pavisam noteikti Londonā nebūs arī Ķīnas kompānijai ByteDance piederošā sociālā tīkla TikTok centrālā biroja – ar trim tūkstošiem darbavietu un atbilstīga apmēra investīcijām.

Lai priekšstats būtu pilnīgs, nenovēršami tiks likvidēta arī britu atlikusī ietekme Honkongā, par kuru nav šaubu, ka tā tiks "pilnvērtīgi" iekļauta kontinentālajā Ķīnā. Uz šāda fona 5G ieviešanas Lielbritānijā atlikšana par diviem, trim gadiem, kā arī daži papildu miljardi mārciņu jau ir mazsvarīgi sīkumi.

Atsevišķi jāpiebilst, ka tieši ar īpašām attiecībām ar Ķīnu briti saistīja lielas nākotnes cerības pirms Brexit. Virknē pētījumu šīs attiecības tika nosauktas par Lielbritānijas nākotnes ekonomikas vienu no stūrakmeņiem, bet Ķīnas līderis Sji Dziņpiņs 2015. gadā Londonā tika uzņemts ar īsteni karalisku vērienu. Tagad šai romantikai ir pielikts trekns punkts, jo jau pavisam drīz nebūs palicis gandrīz nekā, ko atjaunot.

Tomēr sāpīgākais šajā gadījumā varētu būt, ka Londonai tika liegta rīcības brīvība, jo vēl īpašākas attiecības tai pastāv ar ASV, kuru prezidentam Donaldam Trampam ir savs viedoklis par attiecībām ar Ķīnu. Un ja reiz rīcības brīvība tika liegta Londonai, tad jautājums par to, kādu izvēli nāksies izdarīt citiem ASV nosacītajiem sabiedrotajiem, ir tikai retorisks.

Top komentāri

lētticība
l
Pirms 100 gadiem Rietumi bija noticējuši, ka musulmaņu valsts (Turcija) var kļūt demokrātiska. Izrādās, ka islāmistu režīmu var nodibināt arī demokrātisko vēlēšanu ceļā. Pirms 30 gadiem Rietumi bija noticējuši, ka Krievija var kļūt demokrātiska. Izrādās, ka nevar. Rietumi bija noticējuši, ka arī Ķīna var demokratizēties, un Honkonga būs tas paraugs, kuram ķīnieši sekos. Lūk, kārtējais rezultāts. Bail iedomāties, kādas sekas būs Rietumu lētticībai attiecībā uz Āfriku. "Demokrātiskā" Āfrika jau sāk pārņemt Eiropu.
Irlielāmērāticams
I
ka Lielbritānija kārtējo reizi pārliecinās, ka vergu darba izmantošanai ir nepatīkamas blaknes... .
trusis nejaukais
t
nu neraudi Andīti. nevajag tēlot uzspēlētu līdzjūtību Lielbritānijai, nebūs ķīnas Hujavejs un TikToks, būs vietējie kas varēs attīstīt savas izstrādes. galu galā drošība ir pirmajā vietā, nevienam nepatīk tava ķīna kas zog, zog idejas tehnoloģijas un zog datus. Viss ko tava ķīna piedāvā ir labi nozagtas tehnoloģijas no Rietumiem, vienkāršotas un padarītas lētas pateicoties CCP finansējumam par to pretīm dodot bezierunu paklausību un piekļuvi jebkuriem datiem kādus komunistiskajai partijai iegribas. Lielbritaanija iztiks bez ķīnas, Rietumi iztiks bez ķīnas, tieši tā kā pasaule iztika bez ķīnas līdz globalizācijai, laikos kad vēl tika ražotas kvalitatīvas lietas kuras kalpoja ilgi, un kompānijas vareeja atļauties investēt izstrādē lielus līdzekļus nebaidoties ka idejas tiks nokopētas un ar nekvalitatīvām kopijām pārpildītais tirgus izkonkurēs un iznīcinās iespējas ražot kvalitatīvas mantas. ķīnā zagt nav grēks vai noziegums un kamēr tā būs tikmēr tai nav vietas jebkur rietumos.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē