Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Irānas fenomens

Irānas un Persijas līča arābu valstu diplomātisko attiecību normalizēšana, kā arī vairāki liela mēroga ģeopolitiski projekti liecina par Teherānas nozīmīguma pieaugumu kā reģionālā, tā globālā mērogā – Irāna kļūst par būtisku tā dēvētās pasaules bez Rietumiem daļu.

Starp projektiem ir Irānas tāpat iespaidīgās ietekmes šiītu musulmaņu pasaulē jeb šiītu pusmēnesī tālāka palielināšana, transporta koridors Ziemeļi–dienvidi, plāni kopīgi ar Krieviju un Kataru izveidot gāzes megahabu Irānas teritorijā, Teherānas un arābu valstu nodomi par sadarbību starp jūras kara spēkiem, lai "nodrošināt kārtību" to piekrastes ūdeņos, kas ir pasaules mēroga kuģniecības artērijas, u. c. Tāpat arī strauja virzība pretī dalībai Šanhajas sadarbības organizācijā un BRICS un sadarbības ar Ķīnu un Krieviju izvēršana. Neaizmirstot arī par citām nerietumu valstīm.

Irānā šie procesi tiek vērtēti kā atalgojums par to, ka valsts ir izturējusi konfrontācijas ar Rietumiem četras desmitgades. Rietumvalstu nostāju tikmēr var raksturot kā apjukumu. Atbilstīgi vispārpieņemtajam priekšstatam Irāna, kas ir valsts ar vāju ekonomiku un ilgstoši ir bijusi Rietumu sankcijām visvairāk pakļautā valsts pasaulē, un tikai nesen zaudēja šo apšaubāmo titulu Krievijai, valsts, kur pie varas atrodas teokrātisks režīms, kā arī pastāv virkne iekšpolitisku pretrunu, nevar piedzīvot šādu pavērsienu.

Pavērsiens tikmēr kļūst aizvien vērienīgāks, Persijas impērijas mantinieki atgriežas savā Lielajā spēlē, bet apritē parādās termins "Irānas fenomens", kā arī pārspriedumi par to, kuras valstis vēl varētu aiziet pa šādu ceļu. Minētā fenomena pamatā tikmēr ir radikālas izmaiņas Irānas sabiedrības noskaņojumos un politiskajā sistēmā, kas tika piedzīvotas Irānas un Irākas kara laikā no 1980. gada līdz 1988. gadam, kad Irāna, galvenokārt paļaujoties uz saviem spēkiem, spēja "nosargāt neizšķirtu" ar ASV atbalstīto Sadama Huseina Irāku. Bez uzskatu ziņā raibās sabiedrības konsolidācijas (šajā gadījumā – zem šiītu islāma karogiem), kā arī potenciāla visdažādākajās jomās attīstīšanas tas nebūtu iespējams. Atsevišķi jāpiemin, ka karš, neraugoties uz aptuveni pusmiljonu kritušo irāņu, neapturēja valsts iedzīvotāju skaita strauju pieaugumu.

Protams, globālā ģeopolitiskā konfrontācija vēl atrodas pirmajā posmā, un Teherāna beigās var izrādīties zaudētāju nometnē. Vienlaikus Irānas fenomens sniedz priekšstatu par faktoriem, kas nodrošina šīs un var nodrošināt arī citu valstu pastāvēšanu ilgtermiņā atklāti sarežģītos apstākļos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē