Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Izraēlas tiesu kaislības

Nedēļas sākumā Izraēlas premjerministrs Benjamins Netanjahu paziņoja par viņa nesen izveidotās valdības plānotās (pirmajā lasījumā valsts parlamentā jau apstiprinātās) tiesu sistēmas reformas atlikšanu līdz aprīļa beigām vai, ticamāk, līdz jūlijam. Par iemeslu šādam lēmumam kļuva reformas pretinieku masu protesti un streiks, kas paralizēja Izraēlu

Satricinājumus izraisījusī reforma tika virzīta ar mērķi "stiprināt varas līdzsvaru" un paredzēja palielināt politiķu pārstāvniecību komitejā, kas apstiprina tiesnešu nozīmēšanu, kā arī iespējas atcelt valsts Augstākās tiesas lēmumus ar parlamenta vairākuma balsojumiem. Cits, jau apstiprināts, plāna punkts savukārt liedz valsts ģenerālprokuroram tiesības pasludināt pie varas esošu premjeru par amatam neatbilstošu. Ņemot vērā, ka pret Netanjahu Izraēlā ir izvirzītas apsūdzības korupcijā un dienesta stāvokļa ļaunprātīgā izmantošanā, premjera oponenti uzskata šo punktu par personiski izdevīgu Netanjahu. Bet visu plānu kopumā – par apdraudējumu ebreju valsts demokrātijai.

Vienlaikus pēc šādas reformas ir liels pieprasījums Izraēlas sabiedrības konservatīvajā daļā, kuru pārstāv vairākums patlabanējās valdības. Pēdējās vēlētāju vidū ir izplatīts viedoklis, ka valsts tiesu sistēma ir vienlaikus uzurpējusi pārāk daudz politiskās varas un pārtapusi par noslēgtu un neviena nokontrolētu radikāli liberālu klubu, kura locekļi, vadoties pēc ideoloģiskiem un paši saviem apsvērumiem, aktīvi ietekmē politiskos lēmumus. Attiecīgi arī ir saprotama konservatīvo politiķu vēlme stāvokli mainīt, ko vairākums no viņiem pirms pēdējām vēlēšanām solīja arī vēlētājiem.

Atsevišķs jautājums, protams, ir par faktoriem, kuru dēļ pretrunas tiek risinātas uz ielām (Netanjahu personība, ilgā politiskā krīze, Izraēlas konservatīvo un liberāļu orientēšanās uz dažādiem ASV politiskajiem spēkiem u. c.), taču, ja paraugās plašāk, Izraēla ir kļuvusi par kārtējo valsti, kur radušās nesamierināmas domstarpības starp divu dažādu uzskatu – par to, kādai jābūt valsts tiesu sistēmai un kas saprotams ar tās neatkarību, – piekritējiem. Tradicionāli konservatīvais skatu punkts – tiesneši ir neatkarīgi un neietekmējami lēmumu pieņemšanā, taču nacionālo likumu un interešu ietvaros. Liberāli globālistiskais – tiesnešu korpuss ievērojami ietekmē arī politisko lēmumu pieņemšanu. Neatkarīgi no turpmākajiem notikumiem Izraēlā ir skaidrs, ka šī valsts nebūs pēdējā, kurā jautājums par tiesu varas pilnvarām kļūst par cēloni plašām politiskām kaislībām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē