Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Kad aiz robežas ir karš

Kopš tā brīža, kad 24. februārī Krievija iebruka Ukrainā, Eiropa vairs nav tāda, kāda bija līdz tam. Šāda atziņa izskanēja Eiropas Pilsoņu paneļdiskusijā , kas pagājušajā nedēļā noritēja Dublinā, un to preses konferencē uzsvēra Eiropas Parlamenta (EP) deputāts no Beļģijas Gijs Verhofstadts. Tiek prognozēts, ka Eiropas Savienība (ES) kļūs saliedētāka un ka vairāk uzmanības tiks pievērsts aizsardzībai militārajā aspektā, un paralēli tam asāk iezīmēsies ES norobežošanās no Krievijas.

Savu atbalstu Ukrainai Eiropas Pilsoņu paneļdiskusijas dalībnieki pauda, fotografējoties ar Ukrainas karogu, un uzmanības pievēršana karam šajā valstī, kas robežojas ar ES, pasākuma gaitā bija vērojama visai izteikti. Kopumā plašam tēmu lokam veltītās Eiropas Pilsoņu paneļdiskusijas, ko ES institūcijas organizē Konferences par Eiropas nākotni ietvaros, spilgti ataino ES stiprās puses – prasmi organizēt jēgpilnas sarunas, diplomātiskumu, atšķirīgu viedokļu uzklausīšanu, augstu diskusiju kultūru, kā arī prasmi vienoties par vairākumam pieņemamu risinājumu. Turklāt, kā uzsvēra G. Verhofstadts, ja referendumi sabiedrību sašķeļ cilvēkos, kuri ir "par" un "pret", tad Eiropas Pilsoņu paneļdiskusijas vieno, jo to mērķis ir koncentrēties uz ieteikumiem, kam piekrīt vairākums.

Tomēr ziņas par Krievijas iebrukumu Ukrainā – Eiropas valstī, lai arī ne ES teritorijā, – apliecina, ka reizēm ar prasmi organizēt diskusijas un tajās vienoties par vēlamo scenāriju vien ir par maz, jo līdzās ideālos dzīvojošajai ES ir arī gluži cita pasaule, kura izvēlas agresīvus risinājumus. Bankas Luminor ekonomists Pēteris Strautiņš ir formulējis, ka "24. februāris ir viena no sliktā nozīmē svarīgākajām dienām Eiropā kopš 1945. gada", un tam var piekrist arī tādā ziņā, ka ir satricināta ES pārliecība – Eiropā domstarpības var novērst, sarunās vienojoties par risinājumu.

Taču ES joprojām ir ietekmīga gan politiski, gan ekonomiski, ES – tās ir 27 dalībvalstis, vairāk nekā 447 miljoni iedzīvotāju, vairāk nekā pusgadsimtu ilga vēsture, un tādēļ šajā situācijā ir svarīgāk nekā jebkad iepriekš, lai ES patiešām būtu vienota un lai savu nostāju publiskotu ātri un precīzi. Jāatgādina, ka EP vadība jeb priekšsēdētāju konference 24. februārī paziņoja – Krievijas uzbrukums Ukrainai "ir vērsts pret mūsu demokrātiskas sabiedrības modeli. Tas nevar palikt bez atbildes".

Šodien, 1. martā, ir plānota EP ārkārtas plenārsēde, un tā ir arī iespēja formulēt tādu atbildi, kas šajā sarežģītajā situācijā kļūtu par vadlīnijām visai ES brīdī, kad aiz tās austrumu robežas notiek karš.

virsējo slāni, tos
apgleznojot, piešķir
Ieva Putniņapari

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē