Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Kad neviens nav gatavs piekāpties

Nupat ASV un Ķīnas varas iestādes publiskoja katra savu to preču sarakstu, kuras gadījumā, ja abas lielvalstis tuvāko mēnešu laikā nepanāks vienošanos par izlīgumu, tiks apliktas ar paaugstinātām ievedmuitām. Būtībā tas nozīmē, ka gan ASV, gan Ķīna ir gatavas vērienīgam tirdzniecības karam.

Jāatgādina, ka tirdzniecības domstarpības starp ASV un Ķīnu sākās pēc tam, kad ASV prezidents Donalds Tramps parakstīja rīkojumu noteikt ievedmuitu visam ASV importētajam tēraudam un alumīnijam attiecīgi 25% un 10% apmērā. Virknes valstu gadījumā šī rīkojuma stāšanās spēkā gan tika atlikta, tomēr Ķīna šajā sarakstā netika iekļauta, kamdēļ Pekina aprīļa sākumā noteica ievedmuitu 15–25% apmērā vairākām ASV precēm, galvenokārt pārtikas produktiem, kā arī skaidri lika saprast, ka nevēlas tirdzniecības karu, taču arī nebaidās no tā.

Par to, ka nepieciešams mazināt iespaidīgo tirdzniecības deficītu ar Ķīnu, kā arī pārcelt ASV kompāniju ražotnes no Ķīnas un citām attīstības valstīm atpakaļ uz ASV, Tramps regulāri runāja vēl savas priekšvēlēšanu kampaņas laikā. Solīti gan tika nevis tirdzniecības kari, bet to vienošanos pārskatīšana, kuras Tramps un viņa atbalstītāji uzskata par ASV neizdevīgām. Šādi solījumi attiecās ne tikai uz Ķīnu, bet vēl vairākām citām valstīm, tomēr tieši Pekinai Tramps veltīja visvairāk uzmanības.

Vairākumā gadījumu ASV prezidents arī cenšas pārskatīt esošo tirdzniecības kārtību, turklāt izmantojot samērā vienkāršu taktiku – vispirms ASV tirdzniecības partneriem tiek apsolīts milzums problēmu, bet pēc tam mēģināts panākt jau mērenākas, taču vienlaikus ASV izdevīgākas vienošanās. Pēc visa spriežot, šādu taktiku mēģina piemērot arī pret Ķīnu, un ļoti ticams, ka vēl pirms gadiem pieciem tā izrādītos efektīva, jo uz eksportu orientētā Ķīna nevēlētos zaudēt tai ļoti svarīgo ASV tirgu, tomēr tagad situācija ir būtiski mainījusies.

Lai arī Ķīna joprojām ir pasaules fabrika, Pekinā ir pieņemts stratēģisks lēmums par galveno valsts ekonomikas dzinējspēku eksporta vietā padarīt iekšējo patēriņu. Savukārt politiskajā ziņā Ķīna jau ir galvenā ASV konkurente pasaules mērogā, kura piedevām vēl virza pati savu globalizācijas modeli. Pekina reāli pretendē uz pasaules nākošās lielvalsts nr. 1 lomu, un šādā situācijā tā vienkārši nevar pieņemt ultimatīvā veidā izteiktas prasības, kas nozīmē arī starptautiskās autoritātes zaudēšanu.

Atkāpties nevar arī ASV, un ne tikai tādēļ, ka Trampam ir nepieciešams kāds uzskatāms panākums, kuru nodemonstrēt saviem vēlētājiem. Atkāpšanās nozīmēs arī atzīšanos, ka ASV vairs nespēj diktēt spēles noteikumus, un tāpat būs būtisks trieciens ASV autoritātei, pat neraugoties uz faktu, ka runa ir par ekonomikas jautājumiem. Rezultātā pastāv ticama iespēja, ka domstarpības vērsīsies plašumā, un atliek vienīgi cerēt, ka konflikts nesasniegs tādus mērogus, lai Ķīna sāktu izpārdot tās rokās esošās ASV Valsts kases parādsaistības. Šāds solis būs grandiozs trieciens ne tikai ASV dolāram, bet, ņemot vērā dolāra lomu pasaules ekonomikā, arī visai pastāvošajai ekonomiskajai sistēmai.

Top komentāri

Atvars
A
Ķīnai ir cerības tikai tad, kad kāds būs gatavs dolāru vietā pieņemt juaņus. Kurš ir gatavs uzticēties komunistiskai Ķīnai ar līderi uz mūžu, lai turpmāk savus uzkrājumus veidotu juaņos? Eksports vienmēr nozīmē ienākumus un nu Ķīna labprātīgi atteiksies no ienākumiem? ASV paziņo par ievedmuitām pret Ķīnu par 150 miljardiem un Ķīnas simetriskā atbilde ir 3 miljardi - jeb 2% no tā ko spēja ASV. Ja Tu spēj atbildēt pretiniekam tikai ar 2% no tā ko Tu pats dabūji- ir viennozīmīgi skaidrs, ka līdzvērtīgs pretinieks Tu neesi. Secinājums, kādam būs jāpasēž pie ratiem un visticamāk tā tomēr būs Ķīna.
zvirbulēns
z
Ķīna, akurāt kā Krievijas Federācija, ir valsts uz māla kājām, ar ASV ir mazliet citādi, bērēt ASV ir pāragri.
Dzintars
D
Un Andis atkal nekādi nevarēja iztikt bez pēdējās rindkopas - tipiska krievu slapjā sapnīša par ASV un USD sabrukumu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē