Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Vērts padomāt par valsts, pašvaldību un uzņēmēju sistemātisku sadarbību

Kas brauks Latviju lūkoties?

Latviju apciemojošo ārvalstu tūristu skaita pieaugums un ar to saistītā uzņemošā tūrisma attīstība var kļūt par svarīgu mūsu valsts ekonomikas balstu. Šāda atziņa izskanēja pagājušajā nedēļā Rīgā notikušajā tūrisma izstādē Balttour 2018. Turklāt tas, ka ārvalstu ceļotāju skaita kāpums ir mērķis, uz ko jātiecas, jo tas būtu izdevīgi ne tikai Rīgai un citām pilsētām, bet arī visai valstij kopumā, tika akcentēts gan publiskā sektora pārstāvju, gan arī tūrisma nozarē strādājošo cilvēku teiktajā.

Atbilstoši centieniem attīstīt uzņemošo tūrismu izstādē Balttour 2018, kurā pēc organizatoru sniegtās informācijas bija pārstāvētas vairāk nekā 40 valstis, būtisks akcents tika likts tieši uz Latvijas piedāvājumu ceļotājiem.

Latvijas tūrisma jomas spēks nenoliedzami ir tas, ka jau sagatavoti daudzi interesanti, inovatīvi piedāvājumi ceļotājiem, un tas, ka šī joma atbrīvojusies no uzskata, ka "visi tūristi grib redzēt, ēst, izbaudīt un uzzināt vienu un to pašu. Visiem ir identisks viedoklis par to, kas patīk, kas nepatīk. Visi domā vienādi". Patlaban, kā spoži parādīja izstāde, tūrisma nozares daudzveidīgais produktu klāsts ir atbilstošs visdažādāko vecumu, raksturu un interešu ceļotājiem, kas, protams, vērtējams pozitīvi. Turklāt Balttour 2018 parādīja, ka ar prasmi pievilcīgi prezentēt savu darbu tūrisma nozares pārstāvjiem viss ir kārtībā. 

Tomēr izstāde arī atklāja tūrismā pastāvošos, vēl novēršamos trūkumus, un tie saistīti nevis ar privāto sektoru, bet gan ar valsts politikas veidošanu. Respektīvi, būtu vērts padomāt par diviem aspektiem. Pirmkārt, par valsts, pašvaldību un uzņēmēju mērķtiecīgu, sistemātisku sadarbību, orientējoties tieši uz tām valstīm, kuru tūristus gribam ieraudzīt viesojamies Latvijā. Diena nesen rakstīja par situāciju tūrismā Somijā. Vērtīga šīs ziemeļvalsts pieredze ir racionālā saliedētība –  ja reiz secināts, ka svarīgi ir tūristi no Ķīnas un citām Āzijas valstīm, tad notiek ļoti pārdomāts, rūpīgs tūrisma politikas veidotāju un nozares uzņēmumu kopdarbs, kas aptver visu tūrisma industriju – sākot no tiešajiem avioreisiem, kas savieno Āziju un Somiju, un beidzot ar Āzijas tautu valodās tulkotiem informatīvajiem materiāliem apskates objektos un daudzviet citur. 

Otrkārt, pagaidām vēl ir jūtama Baltijas valstu savstarpējā konkurence, it īpaši darījumu tūrismā. Taču, ja tālu zemju iemītnieki veic ceļu līdz Baltijai, tad, visticamāk, grib iepazīt vairāk par vienu valsti, un te paveras plašas iespējas starptautiski popularizēt zīmolu Baltijas valstis. Bet tas ir izaicinājums tūrisma politikas veidotājiem.

Top komentāri

Trollis JT
T
Ja nopietni - Latviju lūkoties brauks visi, kam ir svarīgi palikt dzīviem, jo te nespridzina, nešauj ik pārdienas un ar ēdienu saindēties nav īpaši iespējams. Visi, kam patīk nepiedrazota vide un kam nepatīk liels daudzums čurājošu nēģeru parkos. Uz Latviju brauks visi, kam nepatīk ar automātiem apkārušies policisti visos ielu stūros. Tie, kuri grib laikā atlidot, laikā aizlidot un nedabūt pulku prusaku, viesnīcās . Un, visbeidzot - šeit ir vieta, kur vēl jo projām mīl ārzemniekus... tas nav tik bieži... un tāpēc te vēl ilgi būs daudz viesu.
Manuprāt !
M
Ar tik lielu Latvijas iztirgošanu, ekonomikas graušanu, cilvēku izsūtīšanu ekonomiskajā trimdā un palikušo mirstības procentu - mūsu bezzobainā, korumpētā valdība panāks to, ka pēc gadiem 50, latvieši, cittautiešiem un tiem, kas kolonizēs Latviju "demokrātiskā" veidā, Mežaparkā un citās vēsturiskās vietās rādīs, kā kādreiz svinēja Jāņus, gāja ķekatās. Būsim, kā indiāņi Amerikas rezervātos. Vai ne, Dzintara, kungs ? Kā Jūs par to domājat ? Bet, ko Jums domāt. Jums alga vairāk kā 16 000 mēnesī - tad var arī nedomāt.
Logičeskijs
L
Būs nopietnāk jāsargā Brīvības piemineklis no vajadzību nokārtošanas, kā arī jānodrošina dežūras ar segām, ko uzmest kailajiem ciemiņiem virsū Rīgā, ielās.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē