Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Ķīnas dubultā cirkulācija

Kā vēsta britu laikraksts The Guardian, Ķīna gatavojas ekonomikas stabilitātes vērienīgu apmēru pārbaudēm, tā sauktajam stresa testam, kura mērķis ir izstrādāt stratēģiju gadījumam, ja arī pret Pekinu tiks noteiktas sankcijas, kas salīdzināmas ar ierobežojošajiem pasākumiem, kādi šobrīd ir noteikti pret Maskavu. Turklāt publikācijas Ķīnas presē liecina, ka valsts vadība nešaubās, ka šādas sankcijas agri vai vēlu tiks noteiktas, tāpēc pret Krieviju vērsto sankciju devītais vilnis tiek analizēts ar īpašu rūpību.

Jāatgādina, ka Pekina pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā ir ieņēmusi Maskavai labvēlīgu neitralitāti un ne tikai atsakās nosodīt Krievijas darbības, bet arī oficiālajā līmenī vaino ASV un Ziemeļatlantijas aliansi militārā konflikta "izprovocēšanā". Ķīnas eksperti uz notikumiem Ukrainā tikmēr visbiežāk skatās kā uz iespēju paātrināti pāriet uz jaunu pasaules kārtību, kā arī necenšas slēpt gandarījumu, ka Pekina pagaidām ir palikusi novērotājas lomā. Ķīna nešaubās, ka konfrontācija novājinās kā Rietumus, tā Krieviju, papildus palielinot pēdējās atkarību no Pekinas, kamdēļ pieaug arī Ķīnas jau tāpat labās izredzes kļūt par pasaules galveno spēka centru. Citādi kā dominējošās lielvaras statusā Pekina sevi, jāpiebilst, neredz un jebkādus citus variantus uzskata tikai par pārejas periodiem.

Cits jautājums, ka šobrīd aktīvām darbībām Ķīna nav gatava, un fakts, ka valstī tiek gaidīts oktobris, kad ar ļoti augstu ticamības pakāpi uz vēl vismaz pieciem gadiem tiks leģitimēta Sji Dziņpiņa atrašanās pie varas, ir sekundārs. Saprotot ģeopolitiskās konfrontācijas ar Rietumiem nenovēršamību, Ķīnā 2020. gadā tika ieviests rīcības plāns valsts pāriešanai uz tā saukto dubulto cirkulāciju – pašpietiekamu un izaugsmi nodrošinošu iekšējo tautsaimniecību jeb iekšējo cirkulāciju, vienlaikus saglabājot un palielinot globālo ietekmi ar ārējās cirkulācijas (eksporta, investīciju u. c.) palīdzību. Iekšējās cirkulācijas izveide ir tāla no noslēguma, virknē jomu Ķīna joprojām ir kritiski atkarīga no Rietumiem, galvenokārt ASV, un šā iemesla dēļ cenšas iegūt laiku atkarību novēršanai.

Iepriekšminēto iemeslu dēļ karadarbības Ukrainā gaitai un iznākumam ir lielā mērā globāla nozīme. Ja Krievijas iebrukums noslēgsies tai neveiksmīgi (turklāt vēlams – iespējami ātrāk), tas ievērojami samazinās arī kā Ķīnas plānus un ambīcijas, tā iespējas tai paātrināti pāriet uz pieminēto dubulto cirkulāciju. Ja karš ieilgs vai noslēgsies ar nosacītiem Krievijas panākumiem, tad kā Pekinas pārliecība par tai atvērušos iespēju logu, tā gatavība konfrontācijai tikai pieaugs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē