Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Trešdiena, 29. maijs
Raivis, Raivo, Maksis, Maksims

Ķīniešu Stenders

Pagājušajā nedēļā plašu ažiotāžu sabiedrībā raisīja ziņa, ka kosmētikas ražotājam SIA Stenders mainījies īpašnieks un vadība – nu tas pieder Kaimanu Salās reģistrētam uzņēmumam, kuru pārstāv Ķīnas pilsoņi. Ārprāts, ārprāts, nu nevis latvieši, bet ķīnieši vārīs mūsu ziepes – apmēram tādi bija internetā biežāk manītie komentāri par šo tēmu.

Tos lasot, radās iespaids, ka šo Latvijā pārsvarā dāvināšanai iecienīto produktu (pat vēl vairāk – tā zīmolu kā tādu) daļa sabiedrības savā uztverē teju vai nacionalizējusi un tad nu tagad, mainoties īpašniekiem, iestājas sajūta, ka esam ko ārkārtīgi dārgu zaudējuši. Ne velti izskan arī pārmetumi, ka iepriekšējie uzņēmuma saimnieki nav bijuši gana patriotiski.

Sajūta, to visu lasot, ir kā pēc futbola vai hokeja spēles – ja Latvijas izlase kādu uzvar, esam lepni par savējo panākumiem (it kā tajā būtu arī mūsu nopelni), savukārt, ja zaudē, seko personiski adresēti nopēlumi konkrētiem sportistiem un treneriem (it kā mēs paši viņu vietā būtu spējīgi uz ko labāku). Šajā gadījumā gan ir tā, ka rezultāts pašiem spēles dalībniekiem ir pozitīvs, tikai skatītāji neapmierināti, jo nu apmulsuši neizpratnē, vai tie, kam jūt līdzi, ir mūsējie vai vairs nav. Bet ir taču tā, ka vieni izdomāja produktu un veidu, kā to veiksmīgi pārdot, citi saskatīja izdevīgumu finansiāli atbalstīt, lai veicinātu izaugsmi, nu konstatēts, ka ir īstais brīdis šo biznesu pārdot, lai pievērstos kam citam. Loks noslēdzies. Vai ir pamats žēlabām? Ja kāds domā, ka jā, lai atceras sajūtas, kādas savulaik raisīja ziņa, ka Igaunijā radīto Skype nopirkuši globālie investori. Vai tik nebija skaudība, ka igauņi var, bet mēs ne? Tagad redzam, ka arī mūsējie var, un par to būtu vien jāpriecājas.

Jā, izskan arī pārliecības pilni vēstījumi, ka nu Stendera zīmola produkcija vairs netapšot no dabīgām izejvielām, vairs nebūšot tik veselīga utt. Nezinu, kā līdz šim bijis ar to veselīgumu, taču skaidrs, ka ne jau ziepju ražošanas aprīkojums vai lietotās izejvielas ir tas vērtīgākais šajā uzņēmumā, bet gan produktu, ja tā var teikt, dizains un pārdošanas kultūra – tā ir jaunradītā vērtība, par ko ķīnieši ir gatavi maksāt. Ja starp vērtībām ir arī veselīgums, gan jau arī tas tiks saglabāts.

Vai līdz ar uzņēmuma pārdošanu tā produkcija mums vairs nebūs pieejama? Gan jau būs, un gan jau ne sliktāka. Turklāt tā noteikti nav tik unikāla, ka tai nebūtu iespējamas alternatīvas. Atšķirīgi noformētu vai tirgotu, bet ne mazāk kvalitatīvu dabīgās kosmētikas līdzekļu noteikti ir gana daudz un būs vēl. Jo patērētāji ir pieradināti tiekties pēc tā, kas nav masu produkcija. Un par to gan varēsim vēl ilgi būt pateicīgi Stendera dibinātājiem.

Top komentāri

vecis
v
atceros,ka sovjetijā attīstītā sociālisma laikā pazuda ziepes un tad parādījās uz taloniem ķīnas ziepes - pasakaini smaržīgas - iespējams tāpēc,ka CITAS nebija...
viesis
v
Var jau sevi mierināt, ka globalizācijas laikmetā viss ir pērkams un pārdodams, bet tiem, kuri līksmo par latviešu uzņēmumu, mežu un zemes nonākšanu ārzemnieku rokās, gribas atgādināt par Amerikas indiāņu likteni, ar ko beidzās viņu smiešanās par baltajiem, kas PIRKA ZEMI...........
reptilis
r
...par skaipu - nebija skaudības...bija nožēla ,ka nav mūsu...,bet vai vēl atcerāties nokia ??? ....-atgriezusies no kā sāka - gumijas zābaku ražošanas:))....globalizācija - tie ,kuriem ir gadu desmitiem uzkrāts kapitāls ,pa visu pasauli ""izsūc""labas lietas ...perspektīvus uzņēmumus...,lai uzkrātais kapitāls nezaudētu vērtību. Latvijā tāds piemērs ir skandināvu pensiju fondu nopirktais mežs. Vai tas ir labi nacionālajām valstīm? -ne vienmēr un ne visām:)))...,jo vai globalizācija bija laba Amerikas indiāņiem?...,bet latviešu pašreizējo valstsvīru un sievu izpratne par lietu būtību nav tālu no indiāņu virsaišu izpratnes:)))
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Ķeras pie nodokļu argumenta

Arguments "Viņi maksā nodokļus!" tiek izmantots dažādās diskusijās, turklāt gan pamatoti, gan populistiski.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē