Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Pamanāms bija Latvijas reģionu pārstāvju entuziasms

Koncentrēties uz vērtībām

Apgalvojumi, ka Latvijai jāsaņemas un gudri jārīkojas, lai ekonomiskajā aspektā neatpaliktu no abām pārējām Baltijas valstīm, pēdējā laikā izskan aizvien biežāk. Turklāt statistikas dati aizvien spilgtāk atklāj, ka mūsu valsts atpaliek ne tikai no mūsu ziemeļu kaimiņvalsts, kam jau ilgu laiku tiek veltīta frāze "Igaunijā viss ir labāk nekā Latvijā!", bet arī no Lietuvas.

Gan Igaunijas, gan Lietuvas ekonomikas izaugsme lielā mērā ir saistīta ar koncentrēšanos uz to jomu attīstīšanu, kurās jau bijušas labas iestrādes, un uz savu stipro pušu apzināšanos, kamēr pie mums diemžēl pēdējā laikā dominē koncentrēšanās uz trūkumiem un neveiksmēm.  

Lai arī mūsu valsts politiķi (un ne tikai politiķi) ir pieņēmuši ne mazums savdabīgu lēmumu, tomēr nav pamatoti vainot kādu te, Latvijā, par globālajiem procesiem. Piemēram, tiek uzsvērts, ka transporta nozares spožums ir zudis. Taču jāatceras – par to, ka Krievija pilnveido savas ostas, lai pārvirzītu uz tām savas kravas, tiek runāts jau vismaz kopš šī gadsimta sākuma. Jāņem arī vērā, ka ogļu popularitātes sarukšana un līdz ar to kravu apjomu mazināšanās ir saistīta gan ar klimata pārmaiņām, t. i., siltākām ziemām, gan netieši arī ar Eiropas Savienībā patlaban ļoti populārajām zaļajām idejām. Patīk tas vai nepatīk, bet Eiropas Komisija un Eiropas Parlaments koncentrējas uz  t. s. Zaļā kursa īstenošanu. To ignorēt tikai tāpēc, ka Latvijā kāds zaļās idejas nesaprot, jo "tad, kad mēs augām, tādu ideju nebija", būtu visai tuvredzīgi.

Taču, paraugoties plašāk, redzams, ka ar transportu netieši ir saistīta joma, kurā Latvijai varētu būt labas perspektīvas, un šī joma ir tūrisms. Lai arī finanšu sektorā sauklis par Latviju kā tiltu starp austrumiem un rietumiem piedzīvojis izgāšanos, ģeogrāfiskā un vēsturiskā situācija mūsu valstij ir un paliek tāda, ka austrumu un rietumu satikšanās punkts te atrodas. To pierādīja arī nesen Rīgā notikusī tūrisma izstāde Balttour 2020, kurā labi pamanāma bija gan austrumu (Baltkrievijas, Gruzijas, Vidusāzijas valstu), gan rietumu (Itālijas, Grieķijas) klātbūtne. Turklāt tūrisma profesionāļu paustās atziņas apliecināja, ka, lai arī ir lietas, ko lidostai Rīga un aviokompānijai airBaltic vajadzētu uzlabot, kopumā mūsu galvaspilsēta ir spēcīgs aviosatiksmes centrs, kas veicina gan austrumu, gan rietumu ceļotāju ierašanos Rīgā, tā sekmējot šejienes tūrisma kompāniju, viesnīcu, paēšanas vietu un apskates objektu biznesu. 

Izstādes Balttour 2020 laikā labi pamanāms bija arī Latvijas reģionu pārstāvju entuziasms un pozitīvās ambīcijas. Jācer, ka tūrisma nozarei būs valstiska mēroga atbalsts un šis entuziasms tiks sekmēts, nevis apslāpēts.

Top komentāri

Pareizaisjautājums
P
Vai visas "vērtības" ir vērtīgas?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē