Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala
Sagrozīja likumu, nu cilvēkus nekaunīgi apsaukā par parādniekiem

Kontrolējiet izteikumus!

Tiek lēsts, ka ap 60 tūkstošiem iedzīvotāju pavasarī sagaidīs nepatīkamu pārsteigumu – viņi neapzināti kļuvuši par iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) «parādniekiem». Iemesls tam ir gauži vienkāršs – pērn īstenotā nodokļu reforma, kad ieviesa nodokļu progresivitāti, kā dēļ kopš 2018. gada IIN likmes (20% vai 23%) un neapliekamā minimuma lielums atkarīgs no katra iedzīvotāja individuālajiem kopējiem ienākumiem. Ja cilvēka ienākumi 2018. gada laikā bijuši mainīgi, var rasties situācija, ka gada laikā nodokļi nav nomaksāti pilnā apmērā, un šogad katram IIN maksātājam šī starpība jāatmaksā valsts budžetā. Šis ir sausais birokrātiskais skaidrojums.

Taču aiz sausā cipara – 60 tūkstošiem – slēpjas konkrēti cilvēki, kuri ir strādājuši, pelnījuši iztiku ģimenei un godprātīgi maksājuši nodokļus, rēķinoties, ka viņu saistības pret valsti ir pilnībā nokārtotas. Taču pēkšņi vienā dienā birokrātu pavirši veikta darba dēļ ikviens no šiem cilvēkiem tiek nekaunīgi apsaukāts par nodokļu parādnieku. Jā – nekaunīgi apsaukāts, jo nevis šis cilvēks blēdījās vai īstenoja nodokļu reformu, kārtējo reizi radot sarežģītus terminus, formulas un cita veida kalambūrus (kā dēļ teju nevienam aizvien īsti nav skaidrs, kā, cik daudz un kādā kārtībā ir jāsamaksā nodokļi),

bet gan valsts pārvaldes darbinieki un politiķi to visu radīja, kuriem algas, starp citu, maksā pret savu gribu par nodokļu parādniekiem kļuvušie nodokļu maksātāji.

Kaitina arī ierēdņu un politiķu, tostarp finanšu ministra Jāņa Reira (kurš, starp citu, bija labklājības ministrs iepriekšējā valdībā, kura ieviesa šo "parādnieku kāzusu") publiski demonstrētā "labvēlība" pret ķīlnieka lomā nostādītajiem godprātīgajiem nodokļu maksātājiem. Proti, Finanšu ministrija (FM) patlaban strādājot pie tā, lai nodokļu parāda dēļ cilvēki netiktu uztverti kā parādnieki. No viņa teiktā noprotams, ka patlaban FM "intensīvi domājot", kā pareizi risināt un apzīmēt šo situāciju. Jācer, ka tam nav izveidota kārtējā darba grupa, bet, ja nu pašiem trūkst radošas fantāzijas, mēģināšu palīdzēt – es pieņemtu, ka to dēvētu par "maksājamo nodokļu starpību" vai tamlīdzīgi, bet kategoriski iebilstu pret "nodokļu parādnieka" apzīmējumu!

Patiesībā – problēma kopumā jau nav par radušos situāciju, jo vienmēr nepieciešams pārejas periods, kurā pieradīsim pie jaunās sistēmas un turpmāk dzīvosim mierīgi. Problēma ir tajā, ka politiķi un ierēdņi nepiedodami maz skaidroja šīs izmaiņas, bet tagad nekorekti faktiski apsaukā godīgus cilvēkus par nodokļu parādniekiem. Tāpēc lūgums politiķiem – kontrolējiet savus izteikumus! 

Top komentāri

VVZ
V
Šeit parādās valsts augstprātīgā attieksme pret vienkāršā darba darītājiem- tiem, kuriem nav personīgā grāmatveža un pat elementāras pieejas internetam. Ne jau nu vida vājprātīgās bābas ir pie vainas, bet finanšu ministre šahiste un valdoņi. Tā ir ņirgāšanās par cilvēkiem. Un tā nav valsts, tā ir pornogrāfija. Stāsta, ka autors šai nelietībai esot kaut kāds ilmārs šņauciens vai kā tur viņu. Šādi kadri ir jāsēdina, kungi- brasā, dāmas- iļģuciemā.
Prātotājs
P
Tas drīzāk izskatās pēc "reketa" valsts mērogā. Jo no skaidrojumiem izriet,ka ; ja gada garumā cilvēkam nav bijuši ienākumi-tad viņš ir parādā nodokļus. Interesanti! Tie noteikti ir aprēķināmi pēc iztrūkstošās naudas maciņā vai pēc "ķēķa lampiņas"?Cik var "slaukt" tautu? Tāda sajūta,ka valdībā ir tikai slaucēji. Vai labāk nebūtu atsavināt mantu iepriekšējiem "slaucējiem"? Kas būdami pie varas ir nozīdušies,lai paliktu vēl bērnu mazbērniem.
Irlielāmērāticams
I
ka valstij neienāks prātā, ka cilvēkiem jābūt ne tikai grāmatvežiem , bet jāzina arī kā vadīt lokomotīvi. Principā jau zobus arī varētu labot paši.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē