Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta
Visus izaicinājumus nevarēs izskaidrot ar ienaidnieku sazvērestībām

Krabji uz ministra galda?

Notikumi krabju zvejas nozarē, par kuriem aģentūra LETA, atsaucoties uz TV3, vēstīja šādi: "Raidījums: jaunievēlētā deputāta Šmita lobētie krabju zvejnieki saistīti ar Krieviju," – izraisīja plašu rezonansi sabiedrībā, it īpaši tāpēc, ka atbilstoši Skaties.lv vēstītajam Didzis Šmits "kuluāros tiek minēts kā iespējamais ekonomikas vai finanšu ministra kandidāts".

Tas, ka dažādi ar politisko vidi saistīti skeleti no skapjiem tiek izvilkti un paši izlien valdības veidošanas laikā, nevienu vairs īpaši nepārsteidz. Tā ir bijis senāk, kad tapa Latvijas iepriekšējās valdības, un tā tas notiek arī citās valstīs, kas atrodas gan uz rietumiem, gan uz austrumiem, gan uz ziemeļiem, gan uz dienvidiem no Latvijas. Daudz būtiskāk ir tas, ka

šādi skeleti sabiedrībai liek definēt savu tolerances līmeni pret cilvēkiem, kuriem tiek uzticēti ministru portfeļi.

Ekonomikas ministra amats, kas tiek saistīts ar Didža Šmita vārdu, gan neraisa tik spēcīgu tautas neapmierinātību, kāda Latvijā tradicionāli tiek veltīta jebkuram labklājības ministram un veselības ministram, kā arī ikvienam, kam ir drosme strādāt izglītības un zinātnes ministra amatā. 

Taču, pat ja ekonomikas ministram nedraud pakļūšana zem kritikas lavīnas uzreiz pēc nonākšanas amatā, darba gan būs daudz. Piemēram, būs jāšķetina mantojumā saņemtās enerģētikas nozares pretrunas un ar to saistītais bēdīgi slavenās obligātā iepirkuma komponentes jeb OIK jautājums. Jaunās valdības ekonomikas ministram būs aktuāla arī tāda biznesa sācējiem noderīga normatīvā regulējuma ieviešana, kas aizstātu asi kritizēto mikrouzņēmumu nodokļu režīmu. Ministram būs arī jāiesaistās diskusijās gan ar Finanšu ministrijas un citu ministriju pārstāvjiem, gan ar uzņēmējiem par to, kā panākt ēnu ekonomikas mazināšanos.

Vēl, protams, ekonomikas ministram būs jāatbalsta virzība uz mācību iestāžu un darba devēju ciešāku sadarbību, kas īstenojama kopā ar Izglītības un zinātnes ministriju. Ir arī skaidrs, ka daudzi uzņēmēji turpinās neatlaidīgi prasīt Latvijas darba tirgus plašāku atvēršanu viesstrādniekiem un ekonomikas ministram būs jāatrod optimālais risinājums. Turklāt šī ministra kompetencē ir arī nepieciešamība veicināt to, lai algu līmenis Latvijā tuvotos turīgāko Eiropas valstu līmenim, jo tikai tad varam cerēt uz vērienīgu reemigrāciju.

Tā ka darba ekonomikas ministram netrūks un visus izaicinājumus, kas radīsies darba gaitā, sabiedrībai nevarēs izskaidrot ar ienaidnieku sazvērestībām un ļauno spēku intrigām.

Top komentāri

:)
:
Es tur īsti neredzu nekādu skeletu, TV3 vienkārši mēģina radīt sensāciju un vārda "Krievija" iepīšana ir tam drošs garants. Bet citādi Didzis Šmits ir Latvijas zivrūpnieku savienības prezidents un Latvijas zvejas kuģa arests ir viena no lietām, par kurām viņš iestājās, bet nav personīgi atbildīgs par notiekošo uz kuģiem.
Horošijs
H
Ievēlētiem “skeletiem” - jādarbojas. Jābaida bailīgos.
auditors
a
virsrakstsmelīgs , vai tad valdība apstiprināta?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pret agresivitāti sabiedrībā

Saistībā ar mediju vidē vērojamo viļņošanos uzmanības vērtas ir bažas par augsto agresijas līmeni mūsu sabiedrībā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē