Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Krata Rīgā, atskan visā valstī

Jau otrā lielā korupcijas lieta šogad, kurā figurē augstas amatpersonas un tiek aizturēts politiķu lieldraugs un nekronētais oligarhs Māris Martinsons. Nav tas gadījums, kad ir iespējams gaidīt apsūdzības un tiesas spriedumus, lai izdarītu secinājumus par politiķiem un amatpersonām, prasot politiskās vides attīrīšanu ne tikai ar rokudzelžu palīdzību.

Visiem, kuri paši vai caur saviem ģimenes locekļiem barojušies no Martinsona sponsorētām biedrībām vai projektiem, jāstāv drošā attālumā no valdības veidošanas un politikas procesa vispār. Un ne tikai formāli, bet pēc būtības. Runa ir ne tikai par Attīstībai/Par!, Saskaņas, Gods kalpot Rīgai, Nacionālās apvienības, Jaunās Vienotības, Liepājas partijas vai Zaļo un zemnieku savienības politiķiem, kuri vai nu bijuši saistīti ar Martinsona ziedojumiem, viņa ietekmes sfērā esošu uzņēmumu dalību iepirkumos, vai kopā ar viņu braukuši atpūtas braucienos, vai iemalkojuši vīnu viņa atbalstītos pasākumos.

Skopās ziņas no tiesībsargājošajām iestādēm ļauj noprast, ka izmeklēšana ir daudz plašāka par iespējamo korupciju Rīgas satiksmes daudzmiljonu iepirkumos. To, ka šis konkrētais kriminālprocess par zemās grīdas tramvaju iepirkumu no čehu Škodas un iespējamo 800 000 eiro kukuli ir tikai daļa no universālas shēmas, Diena jau ieskicēja, savelkot kopā darbojošās personas, kas sasaucas ar otru šī gada skaļāko korupcijas lietu – Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča apsūdzēšanu kukuļa izspiešanā no bijušās Trasta komercbankas. Tas pats uzņēmējs, "sporta mecenāts", politiķu draugs Martinsons, kurš Rimšēviča lietā apsūdzēts par kukuļdošanas atbalstīšanu, pagājušajā nedēļā tika kārtējo reizi apcietināts, bet nu jau saistībā ar kukuļņemšanu Rīgas satiksmē.

Jaunajā krimināllietā kā viena no aizdomās turamajām parādās gan nevienam nezināmā Elīna Kokina, kuras brālis Rimšēviča lietā figurē kā Latvijas Bankas prezidenta slepeno tikšanos organizētājs, gan tikpat nezināmais Edgars Teterovskis, kurš ticis operatīvi izstrādāts jau "būvnieku lietā", kurā Martinsonam ir aizdomās turamā statuss nodokļu apiešanā un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijā. Tas viss liek izdarīt secinājumus par organizētu shēmu ar vienām un tām pašām uzticības personām, kuras noderēja "visiem dzīves gadījumiem", kuras kādreizējie korupcijas apkarotāji pieskatīja, tomēr roku dzelžos uz tiesu tā arī neaizveda.

Tādēļ ir pēdējais laiks jautāt un saņemt atbildes, kādēļ pēdējā gada laikā, kopš pie Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) stūres ir Jēkabs Straume, bet "vienīgie korupcijas apkarotāji Latvijā" Juris Jurašs un Juta Strīķe pievērsušies politikai Jaunās konservatīvās partijas rindās, pēkšņi sāk uzsprāgt patiesībā ne pirmā svaiguma kriminālprocesi, kuros galvenajā lomā ir šis nekronētais oligarhs? Vai tā ir tikai nejaušība, ka pāris mēnešu pēc tam, kad no KNAB izdienas pensijā aizsūtīti operatīvie darbinieki, kurus Diena atmaskoja atpūšamies kopā ar Martinsona "būvnieku krimināllietas" grāmatvedi, kungs uz tiesas zāli drošības līdzekļa piemērošanai tika vests acīmredzami pārsteigts, mājas apģērbā – treniņbiksēs – tērpts? Varbūt neaizskaramo dalībnieku nu jau vismaz divās oficiāli atzītās amatpersonu korupcijas lietās šoreiz neviens nepabrīdināja?

Top komentāri

sinopsis
s
mārtinzons nebija nekāds stulbenis , ziedojis visām partijām un visās bija gaidīts ciemiņš , pēc likuma partijām ziedotā nauda , kura iegūta noziedzīgā ceļā , atskaitāma valsts budžetā , tai būtu jābūt jaunās valdības prioritātei.
interesanti
i
Martinsons kukuļojis arī NA!!!
zvirbulēns
z
Vai Annu Jurjevnu Potāpovu/Strīķi no Maskavas un Jurašu neliks cietumā, vai šie izbijušie KNABisti nebija jumts Mārtiņsonam un visiem pārējiem, kas ar viņu šeptēja?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē