Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kritērijs politiķu vērtēšanai

Nenoliedzami Latvijā ir tādi iedzīvotāji, kuri, domājot par to, kuram politiskajam spēkam atdot savu balsi 6. oktobrī gaidāmajās Saeimas vēlēšanās, izvērtē, ko paveikusi pašreizējā Saeima un kā strādājuši pie varas esošie politiķi.

Vērtējot politiķu darbu, neizbēgami uzmanības lokā nonāk nodokļu reforma. Jāteic, ka uzņēmēji un ekonomikas eksperti vēl nesteidzas izteikt visaptverošu vērtējumu par šo reformu, apgalvojot, ka argumentētu viedokli varēs paust vien nākamgad – tātad pēc Saeimas vēlēšanām. Jau tagad pozitīvi ir novērtēta uzņēmumu ienākuma nodokļa 0% likmes noteikšana reinvestētajai peļņai. Jāņem arī vērā, ka iedzīvotāji to, kāda būs nodokļu reformas ietekme uz viņu labklājību, precīzi izvērtēt varēs vien nākamgad, kad daudzi uzzinās, kā viņu finanses iespaidojusi iedzīvotāju ienākuma nodokļa progresivitāte, un bezkaislīgi cipari parādīs, kurš būs ieguvējs, bet kurš – varbūt arī zaudētājs.

Saeimas vēlēšanu priekšvakarā būs visai sarežģīti izvērtēt arī nodokļu reformas ietekmi uz nākamā gada valsts budžetu, it īpaši tāpēc, ka debates par budžetu jau gadiem tradicionāli norit šādā stilā – «Mums vajag vairāk naudas!», «Tad domāsim, kā naudu pārdalīt».

Runājot par to, kā Latvijā veicināt uzņēmējdarbību, lai sekmētu apjomīgākus nodokļu maksājumus valsts budžetā, jāsecina – valstiskā līmenī no vārdiem līdz darbiem pagaidām nav sanācis tikt. Būtu gan netaisni apgalvot, ka atbalsts uzņēmējdarbībai vispār nav pieejams, taču tas ir sadrumstalots dažādos projektos, programmās un iniciatīvās.

Latvijas realitātei atbilstošas, ar populistiskiem solījumiem nepiesārņotas stratēģijas, kas sekmētu uzņēmējdarbības izaugsmi, sagatavošana un īstenošana ir uzdevums, kas jāpaveic nākamajai Saeimai. Lai sasniegtu mūsu valsts attīstībai būtiskos mērķus, to vidū uz ārzemēm aizbraukušo tautiešu atgriešanos, Latvijā vajadzīgi stipri, produktīvi uzņēmumi, kuri maksā tādas algas, kas ir konkurētspējīgas, vērtējot Eiropas Savienības mērogā, un kuri nodrošina darba vidi, kas atbilst Rietumeiropas un Ziemeļvalstu sociālās atbildības standartiem. Saeimas deputātiem, protams, nav jāveic uzņēmēju pienākumi un nav arī jāstrādā privātā sektora darbinieku vietā, taču Saeimas atbildība ir radīt tādus apstākļus, kas veicinātu jaunu uzņēmumu veidošanos un esošo uzņēmumu izaugsmi.

Tas, vai politiskie spēki piedāvā stratēģiju uzņēmējdarbības izaugsmei, un tas, vai šī stratēģija ir racionāla un loģiska, ir kritērijs, ko vērtēt, izvēloties, par kuru politisko spēku balsot

Top komentāri

Trollis JT
T
Komunistiski domājoši ļaudis NEVAR VEICINĀT UZŅĒMĒJDARBĪBU.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē