Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +5 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala
Būtu vērts organizēt uzņēmumu darbinieku vakcināciju

Kritikas racionālais grauds

Lielākā daļa – 65,7% – Latvijas uzņēmēju uzskata, ka valdības rīcība traucē uzņēmējdarbības izaugsmei, turklāt vēl vairāk – 84,9% – uzņēmēju normatīvā regulējuma stabilitāti un prognozējamību vērtē kā ļoti sliktu. To atklāj pētījums Turības Biznesa indekss 2021, ko iniciē augstskola Turība, bet īsteno pētījumu centrs SKDS, aptaujājot dažādu nozaru un mērogu uzņēmumu vadītājus visā Latvijā. Jaunajā indeksā arī konstatēts, ka, salīdzinot ar iepriekšējo gadu datiem, pieaudzis gan to respondentu, kuri uzskata, ka valdības rīcība biznesam traucē, gan to, kuri norāda, ka normatīvā regulējuma stabilitāte un prognozējamība ir slikta, īpatsvars.

Protams, var teikt, ka valdību kritizē ne tikai uzņēmēji, bet cilvēki visos sabiedrības segmentos, taču tāpat nekas nemainās. Tomēr, ja pieņem, kad uzņēmēju kritiskajai attieksmei pret valdības rīcību ir racionāls pamats, tad pastāv nopietni ekonomiskie riski – ja daudzi uzņēmumi  kļūs vājāki vai pat beigs pastāvēt, tad saruks nodokļu maksājumi valsts budžetā, pieaugs bezdarba līmenis, mazināsies mūsu valsts globālā konkurētspēja un, kā jau iepriekš atzinuši ekonomisti, Latvija atkal var piedzīvot daudzu iedzīvotāju aizbraukšanu uz citām, turīgākām valstīm.

\Protams, uzņēmēji ir dažādi, ir arī tādi, kurus pandēmija novedusi sazvērestības teoriju gūstā, tomēr vairākums saprot, ka Covid-19 krīze ir negaidīta situācija arī politiķiem un ka valdībai nākas strauji reaģēt uz epidemioloģiskajām aktualitātēm. Tomēr tajā pašā laikā pamatotas ir bieži dzirdamās norādes, ka valdībai ir jāplāno to nozaru, kas saistītas ar cilvēku pulcēšanos un pārvietošanos, darbības atjaunošana, pielāgojot to nepieciešamajiem drošības pasākumiem. 

Patlaban aktualitāte ir vakcinācija pret Covid-19. Ja tic apgalvojumiem, ka drīz pienāks brīdis, kad vakcīnu Latvijā netrūks, tad būtu vērts organizēt uzņēmumu darbinieku vakcināciju. Līdzšinējā vakcinācijas gaita ir parādījusi, ka bēdīgi slavenajam Vakcinācijas projekta birojam lieliski izdodas radīt haosu, turpretī sabiedrība tikpat lieliski prot pašorganizēties. 

Arī daudzi uzņēmumi spētu veiksmīgi organizēt vakcinēšanu saviem darbiniekiem un rezultātā pieaugtu vakcinēto iedzīvotāju īpatsvars Latvijā. Turklāt piemēri vakcinācijas sasaistei ar ekonomiku citur pasaulē jau parādās.

Portāls Travelnews.lv nesen vēstīja, ka Turcijā, kur būtiska tautsaimniecības nozare ir ienākošais tūrisms, tiek īstenota tūrisma industrijas darbinieku vakcinācijas programma un ir plānots vakcinēt aptuveni vienu miljonu cilvēku, kuri strādā, piemēram, ceļojumu aģentūrās un viesnīcās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jāpieņem izsvērti un pārdomāt

Par to, kā politiskā diskusija par Krievijas tranzīta kravu plūsmas slēgšanu caur Latvijas ostām izskatās no Liepājas ekonomisko interešu skatpunkta, Apvienotā saraksta (AS) valdes locekli, L...

Process bez rezultāta

Ekonomikas ministra Viktora Valaiņa lēmums bez rezultāta izbeigt konkursu uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora amatu izraisīja lielāku vai mazāku šū...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē