Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Efektivitātes, produktivitātes kāpinājumu attiecināt arī uz valsts pārvaldi

Kritizējam, lai labojas

Pēdējā laikā visai skarbi izsakos par valdības darbu. Piedodiet tie, kas to ņem pie sirds, taču kritika ir ar mērķi, lai valsts tiek pārvaldīta labāk. Ir ārkārtas situācija, kad politiķiem jādemonstrē izlēmība, spēja adekvāti novērtēt situāciju, ātri reaģēt. Jā, var gadīties kļūmes, bet arī tās vajag atzīt un ātri labot. Nevar muļļāties situācijā, kad ar Covid-19 saslimušo un mirušo skaits aug. Labāk šajā situācijā varbūt pārcensties ar cilvēku kontaktu ierobežojumiem nekā vilkt garumā un, kā saka, cirst pa gabaliņam, labi zinot, ka sāpēs tāpat, bet daudzkārt un galarezultātā pie tā paša nonāksim, tikai ar daudz lielākiem zaudējumiem.

Es ticu, ka politiķi, kas pie varas, ir saprātīgi, diemžēl varbūt vien pārāk koncentrējušies uz savas ministrijas kā "lēņu muižas" interešu aizstāvēšanu, nespējot skatīt bildi kopumā. Arī premjers ir gudrs, pieredzējis politiķis, taču, šķiet, vairāk orientēts būt kā dažādu interešu pārstāvju koordinators, nevis krīzes vadības komandas līderis. Bet tas viss ir labojams. Sasparojoties, iedrošinoties, saprotot, ka atpakaļ ceļa nav – vīrusa izplatīšanās jāaptur. Jā, protams, var cerēt uz vakcīnām kā glābiņu, tas noteikti tā ir, bet līdz brīdim, kad šo pretpoti būs saņēmis vīrusa visvairāk apdraudēto vairākums, mums tāpat vajadzētu nodzīvot ar iespējami maziem zaudējumiem – un te ir runa kā par cilvēkiem, tā valsts ekonomiku. Ir taču skaidrs, ka, jau pirms mēneša, diviem ieviešot tik striktus ierobežojumus, kādi ir tagad, mēs tās ligas izplatīšanos būtu apturējuši daudz zemākā līmenī un tagad varbūt jau varētu dzīvot tajā piesardzības režīmā, kāds bija vasarā, vienlaikus turpinot ļoti strikti kontrolēt robežas. Tātad būtu bijis mazāk upuru un arī ekonomika varētu atgūties. Tāpat skaidrs, ka, mājsēdes noteikumus svētkos nosakot arī visai Vecgada dienai, daudz mazāka būtu bijusi iespēja pulcēties kopāsvinētājiem, attiecīgi šī vīrusa izplatības mazināšanas pasākuma efekts būtu daudz labāks.

Un vēl. Tas, kā pietrūkst šīs valdības darbībā, kas vērsta uz saslimšanas ar Covid-19 mazināšanu, ir sasniedzamā rezultāta definējumi pie katra ierobežojuma. Tagad ir tā, ka nosaka ierobežojumus ar domu, ka skatīsimies, kas no tā sanāks. Bet tā vietā bija jābūt vēstījumam, ka, piemēram, nepārtikas veikalu slēgšana ir ar nolūku panākt saslimšanas pieauguma apturēšanu, mājsēde – lai mazāk saslimušo, teiksim, par 10% (protams, salīdzinot darbdienu, ne brīvdienu datus). Lai tā ir kā vienošanās ar sabiedrību, un lai šiem ierobežojumiem jēgu redz arī vislielākie skeptiķi.

Tātad valdībai šajā gadā novēlu būt izlēmīgākai, mērķtiecīgākai. Un lai daudzkārt attiecībā uz biznesu piesaukto efektivitātes, produktivitātes kāpinājumu šogad varam attiecināt arī uz valsts pārvaldi. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē