Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Kurš kuru noņems no trases

Vismaz līdz pirmdienas pēcpusdienai nav pamata apspriest reālu situāciju, kurā kādam potenciālam premjera kandidātam būtu atteikta pielaide valsts noslēpumam vai būtu autoritatīvi apšaubītas viņa iespējas uz to cerēt. Baumas neskaitās, lai gan skaidrs, ka līdz ar biznesa vides cilvēku ienākšanu politikā uzticamības un riskantu kontaktu problēma saasinās. Latvija ar to nav unikāla, atliek paskatīties pāri okeānam uz mūsu lielāko sabiedroto.

Jā, var strīdēties par to, kā un kad drošības dienestiem jāsāk politiķu vētīšana, un pat par to, vai tā vispār ir attaisnojama, jo tā vai citādi runa ir par iejaukšanos politiskajā procesā un vēlētāju gribas koriģēšanu. Tomēr šāda diskusija, visticamāk, tiktu izmantota, lai sacaurumotu pielaižu sistēmu kā pēdējo buferi starp valsts drošību un tā apdraudējumu. Pat ja politologiem un citiem vērotājiem no malas tā izklausītos pēc sirdsšķīsta demokrātiska procesa.

Tādēļ īstais jautājums ir: kā tas nākas, ka valsts simtgadē un atjaunotā valstiskuma divdesmitgadē drošības dienestu lēmumam par pielaides piešķiršanu vai nepiešķiršanu jābūt pēdējam buferim, kam jānosargā valsts drošība? Kā iespējams, ka tiesībsargājošās iestādes ir piesegušas vai labākajā gadījumā tikai vērojušas kādas ar pietiekamu ietekmes potenciālu apveltītas personas kāpienu līdz politikas virsotnēm, lai tad ar pēdējo slepeno ieroci – Satversmes aizsardzības biroja (SAB) lēmumu par pielaides nepiešķiršanu – noceltu to no trases? Šie ir tie loģiski uzdodamie jautājumi, kuri Latvijas specdienestus stāstā par pielaidi kā politisko argumentu padara vienlīdz ietekmīgus, bet, ieskatoties rūpīgāk, arī ļoti vājus.

Nekad vēl Latvijas drošības dienestu autoritāte nav bijusi tik ievainojama kā šobrīd. Faktiski diskusiju par to, cik godīga ir pielaižu sistēma, var iedalīt laikā, kas bija pirms pielaides atņemšanas korupcijā apsūdzētajam Latvijas Bankas prezidentam Ilmāram Rimšēvičam, un laikā pēc tam. Līdz tam polarizētos viedokļus par pielaižu sistēmu varēja norakstīt uz diskutētāju politiskajiem uzskatiem.

Saskaņa skandēja, ka drošības dienesti viņu cilvēkiem atsaka pielaides, tā sodot par politiskajiem uzskatiem, bet Nacionālā apvienība – ka drošības dienesti ir Vienotības ietekmē un, atņemot pielaides viņu ministriem, tiek manipulēts ar politisko ietekmi par labu šai partijai. Pēc tam, kad pielaidi atņēma pie partiju vides nepieskaitāmajam, bet ārkārtīgi ietekmīgajam Latvijas Bankas prezidentam, pielaižu sistēmu dēvēt tikai par politisku manipulācijas ieroci ir pasaka, kas neiztur nekādu kritiku. Bet šis gadījums arī atsedza visu drošību dienestu vājās vietas līdzšinējā pielaižu praksē, jo skāra personu, kura gadiem ilgi bija baudījusi šo pašu dienestu augstāko uzticību.

Kamēr korupcija un ekonomiskie noziegumi netiks pielīdzināti tādiem pašiem valsts drošības apdraudējumiem kā, teiksim, īpašas attiecības Maskavā, valsts arī savā otrajā simtgadē klups pāri ciņiem un nepārraus politikas apburto loku, kurā sabiedrības prasības pēc pārmaiņām nomaina vēlētāju drīza vilšanās savā izvēlē.

Top komentāri

zvirbulēns
z
Tik feins virsraksts, un tik izčākstējis raksts...sākums bija daudzsološs, bet tās beigas, tās beigas, sāka par kotletēm, beidza ar mušām ( jāmaina KL). Agnese, nu ja jau paņēmi toni, nu tad turi to līdz beigām! :) Rakstam bija jābeidzas ar to, ka SAB guļ, ka tas strādā velns zina kā, un jautājums, vai vispār strādā. Premjera kandidāti no partijām bija zināmi visiem jau trīs mēnešus pirms vēlēšanām, SAB tos visus varēja baudīt un sen jau pārbaudīt, zinot, ka būs jābauda tā vai citādi. Kuram dodama pielaide, kurš to nesaņems jau pirms Saeimas apstiprināšanās pilnvarās bija jābūt zināmam prezidentam. Bet, uvi, Maizītis gulējis, bet tagad, kad sācies īsts politisks process, tagad SAB sprauksies pa vidu, samaitājot visu, ko vien var.
NĀVE no trases VISUS noņems
N
Agnesi ieskaitot. Tā kā, pirms VĒL virs zemes, ir laiks pārdomāt, vai vērts ELLI krāt un lolot?
Horošijs
H
Pret Latvijas Bankas prezidentu kriminālprocesi jāizbeidz. Prokuroram (-iem?) ar priekšrakstu jāuzdod stundas, pa kurām veikt lietderīgus darbus - tīrīt sniegu, slaucīt ietves, sniegt bezmaksas konsultācijas utt.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jāpieņem izsvērti un pārdomāt

Par to, kā politiskā diskusija par Krievijas tranzīta kravu plūsmas slēgšanu caur Latvijas ostām izskatās no Liepājas ekonomisko interešu skatpunkta, Apvienotā saraksta (AS) valdes locekli, L...

Process bez rezultāta

Ekonomikas ministra Viktora Valaiņa lēmums bez rezultāta izbeigt konkursu uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora amatu izraisīja lielāku vai mazāku šū...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē