Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Kurš padarīs Latviju turīgu?

Bijušais ekonomikas ministrs, tagadējais politiskā spēka Attīstībai/Par! līdzpriekšsēdētājs Daniels Pavļuts nesen pauda: "Latvijas galvenā problēma ir vecās paaudzes politiķi." Turklāt žurnālā SestDiena citēts Pavļuta aicinājums balsot par cilvēkiem, kas ir vecumā ap 30–40 gadiem.

Te ir pamats aizsākt diskusiju, vai politiķa piederība kādai konkrētai paaudzei un, atbilstoši Pavļuta teiktajam, tieši 30–40 gadu veco cilvēku paaudzei ir garantija tam, ka šis politiķis, ticis pie varas, atrisinās Latvijā aktuālās problēmas?

To, kādas ir mūsu valsts ekonomikas smagākās problēmas, visai precīzi formulējusi Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera, norādot – uzņēmējiem grūtības rada birokrātija un darbinieku trūkums. Vai šīm problēmām tiks rasts risinājums, ja vara Latvijā nonāks 30–40 gadu vecu cilvēku rokās? 

Attiecībā uz birokrātijas problēmu – varbūt tiešām risinājums tiks rasts. Pirmkārt, tāpēc, ka, ņemot vērā moderno tehnoloģiju straujo attīstību, ir svarīgi, lai pie varas būtu cilvēki, kuri izprot virtuālo realitāti. Politiķis agrāk vai vēlāk, vienkārši sakot, izgāzīsies, ja neizpratīs sociālo mediju lomu informācijas apritē, ja ignorēs e-komercijas uzvaras gājienu un ja naivi brīnīsies par to, ka iedzīvotājiem nav saprotams, kāpēc uzņēmumi var izveidot ērtas, uzticamas e-sistēmas, bet valsts sektors piedāvā e-sistēmas, kas ir sarežģītas un neuzticamas. Par folkloru kļuvušais stāsts iz privātā biznesa, ka uzņēmumā nācies nomainīt mārketinga nodaļas vadību, jo ilggadīgā vadība spītīgi ignorējusi interneta pavērtās iespējas mārketingam, toties kliegusi uz kolēģiem par to, ka mapes skapī nav sakārtotas atbilstoši krāsām, ietver vērā ņemamu mācību arī valsts sektoram.

Otrkārt, tāpēc, ka paaudze, kas ir vecumā ap 30–40 gadiem, izprot to, ko intervijā Dienai formulēja ekonomists Arnis Sauka – jebkuram uzņēmējam un ikvienam privātajā sektorā strādājošam nodokļu maksātājam ekonomiskā vērtība ir daudz lielāka nekā jebkuram ierēdnim, kas ir nodokļos samaksātās naudas tērētājs. Tāpēc 30–40 gadu veco cilvēku paaudze varētu nebaidīties reformēt valsts pārvaldi, tādā veidā samazinot birokrātiju. 

Savukārt attiecībā uz darbinieku trūkumu – ja vispār kādam politiķim, zinātniekam, uzņēmējam vai citas jomas pārstāvim ir recepte, kā turības līmeni mūsu valstī paaugstināt tik jūtami, lai apturētu iedzīvotāju aizbraukšanu, tad vajag šo recepti sabiedrībai piedāvāt. Latvijai ir ļoti svarīgi šādu recepti atrast, un nav būtiski, vai receptes autori ir 20, 40, vai 80 gadu veci cilvēki.

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka Latviju , tāpat kā citas valstis turīgu padarīs uzņēmīgi cilvēki, kuriem valsts aparāts minimāli traucēs. Jo vairāk noteikumu, jo vairāk pārkāpumu.
000
0
Kādam beidzot jāpasaka ka Latvijas zemo algu politika nav ilgtspējīga.
trusis nejaukais
t
respektiivi ja tu proti tviitot un ielikt instagramaa bildi ar smuku filtru tad tu izproti mediju lomu un tev var uzticeet vadiit valsti? kaadas veel muljkjiibas man naaksies uzzinaat.. neenu doma ir laba, ka vecos krabjus vajag no siles padziit. bet arii kautkaa maz to 40 gadiigo kuriem var ticeet. visi kautko sheemo. pat idealizeetais Latvijas Bankas prezidents ir suudos liidz ausiim kuram liekaas ka naudas pietiek un neko sheemot nevajadzeetu.. Kaa kautko pakustini taa smird...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē