Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Lai būtu darbi, nevis strīdi

Pašreizējā Saeima strādā jau nedaudz ilgāk par 12 mēnešiem, un, tuvojoties Latvijas Republikas proklamēšanas gadadienai, deputātiem vajadzētu nonākt sabiedrības uzmanības centrā ar lēmumiem, kas ilgtermiņā ir svarīgi mūsu valstij, tomēr gadās arī citādi.

Ironiska reakcija sociālajos tīklos nesen bija vērojama saistībā ar ziņu, ka deputāts Jānis Reirs (Jaunā Vienotība) saviesīgā pasākumā Madridē deputāti Viktoriju Pleškāni (Stabilitātei) nosaucis par "krievu maitu, kas sēž Saeimā tikai algas dēļ". J. Reirs skaidrojis, ka tā izteicies, jo tikusi apšaubīta latviešu valoda kā vienīgā valsts valoda, kā arī valsts teritoriālā integritāte, vēsta LETA. Noprotams, ka gadījums kļuva plaši zināms tādēļ, ka pēc V. Pleškānes iniciatīvas nonāca līdz Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijai. Šī komisija lietu par ētikas pārkāpumiem pret J. Reiru gan nolēma neierosināt. 

Ikviens, kurš sekojis kādreizējā finanšu ministra un labklājības ministra J. Reira politiskajai karjerai, zina, ka viņš neizceļas ar latvisku radikālismu un viņa uzmanības lokā allaž bijušas ekonomiskās un sociālās, nevis nacionālās tēmas. Turklāt pieredzējušais politiķis ir bijis iesaistīts smagās diskusijās par mikrouzņēmumiem, atbalsta piešķiršanu Covid-19 pandēmijas gados un palīdzību hipotekāro kredītu ņēmējiem, un viņa viedoklis reizēm ir diskutabls, taču viņam nav raksturīga vēršanās pret kādu oponentu personīgi.

Savukārt V. Pleškānes, kura nāk no Rēzeknes un pēc profesijas ir darba aizsardzības speciāliste, politiskā karjera pagaidām ir pārāk neilga, lai izdarītu secinājumus, vai viņa tiešām apšauba latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu un mūsu valsts teritoriālo integritāti. Jāatgādina, ka medijos ir atrodama informācija arī par senākiem gadījumiem, kad Saeimas deputāti cits pret citu nav bijuši īpaši pieklājīgi. Piemēram, savulaik Saskaņas līderis Jānis Urbanovičs Ināru Mūrnieci (tagad NA) nosauca par "dullo zosi", Juris Dobelis (TB/LNNK) izcēlās ar frāzēm "Turi muti, okupant!" un "Nāvi okupantiem!", kas esot izteiktas, reaģējot uz Aleksandra Golubova (Saskaņas centrs) replikām par okupāciju, bet it īpaši slavens kļuva aicinājums "Aizver muti!", ar kuru oponentus klusināja Ingmārs Līdaka (tagad AS). 

Sabiedrībai, protams, patīk tas, ka Saeimas deputātiem nekas cilvēcisks nav svešs un var pasmieties par viņu konfliktiem. Tomēr patlaban Saeimai ir jāstrādā pie likumprojekta Par valsts budžetu 2024. gadam un budžeta ietvaru 2024., 2025. un 2026. gadam un citiem nopietniem likumprojektiem, un tas ir daudz svarīgāk par strīdiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē