Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Politiķi ar savstarpējiem apvainojumiem nepanāks, ka labklājība Latvijā augs

Lai būtu labāka biznesa vide

Gan rudenī gaidāmās Saeimas vēlēšanas, gan mūsu valsts simtgade sabiedrībā pastiprina izvērtējošu noskaņojumu un raisa diskusijas par to, kas sasniegts un kas vēl jāpaveic.

Vērtējot situāciju ekonomikā, uzmanība tiek pievērsta uzņēmējdarbības videi, norādot, ka tā nav ideāla. Tā, piemēram, 11. jūlija Dienā Vidzemes Augstskolas Sabiedrības zinātņu fakultātes dekāns Aigars Andersons uzsver: "Nevar apgalvot, ka Latvijas likumdošana būtu mazajiem un vidējiem uzņēmumiem draudzīga. Dažādu prasību ir nesamērīgi daudz, bet uzraugošās un kontrolējošās institūcijas ir tendētas nevis uz uzņēmēju atbalstīšanu, bet gan uz represijām."

Protams, var teikt, ka tas ir tikai viena cilvēka viedoklis, ko nevajag vispārināt, pat ja šis cilvēks ir augstskolas dekāns. Un, protams, valsts sektora pārstāvji apgalvo, ka tiek īstenots "konsultē vispirms" princips, kas ietver "lietpratīgu uzraugošo valsts iestāžu un uzņēmēju sadarbību". Taču to, ka uzņēmējdarbības vide Latvijā ir tālu no ideālā varianta, atklāj arī Biznesa augstskolasTurība Biznesa indekss. Saskaņā ar šo indeksu 61% uzņēmēju biznesa vidi Latvijā uzskata par sliktu, un tas vairs nav tikai viena cilvēka viedoklis. 

Nenoliedzami arī uzņēmēju vidū ir augstprātīgi pesimisti, kuri uztur sevī pārliecību "vienmēr viss ir slikti, visi cilvēki, izņemot mani, visu dara nepareizi" un šo savu pārliecību attiecina arī uz situāciju biznesa vidē kopumā. Taču šādi cilvēki ir izņēmumi, kas gan met ēnu uz visiem uzņēmējiem, bet nav vairākumā. 

Savukārt nodrošināt uzņēmējdarbībai labvēlīgu vidi ir ļoti svarīgi, jo Latvijā ļoti būtiska problēma joprojām ir tieši tā, ka liela iedzīvotāju daļa ir labi izglītota un  intensīvi strādā, bet nopelna tik maz naudas, ka dzīvo uz nabadzības sliekšņa. Te nav runa par cilvēkiem, kuriem vajadzīga sociālā palīdzība, jo tādi cilvēki ir un būs visās valstīs. Te ir runa par zemo atalgojumu, kas arī ir iemesls tam, ka daudzi cilvēki no Latvijas pārcēlušies uz dzīvi turīgākās valstīs. 

Uzņēmējiem draudzīgāka biznesa vide, uzņēmējdarbības produktivitātes kāpums, strādājošo cilvēku atalgojuma un līdz ar to arī labklājības pieaugums – tie ir mērķi, kuru īstenošanu sabiedrībai vajadzētu prasīt no politiķiem – gan no tiem, kuri jau gadiem ir pie varas, gan no tiem, kuri cer iegūt vietas Saeimā šoruden. 

Vērot, kā topošie un esošie politiķi intensīvi kritizē savus politiskos konkurentus, var šķist interesanti, bet politiķi ar savstarpējiem apvainojumiem nepanāks, ka labklājība Latvijā augs un ka situācija uzņēmējdarbības vidē uzlabosies.

Top komentāri

TrollisJT
T
Biznesa vide būs labāka tad, kad darījumu cilvēki nodibinās savu partiju un likumus pieņems saimnieciski atbildīgi.
latvietis
l
KUČINSKI ! PAMOSTIES ! KĀPĒC VĒL NAV IZSLUDINĀTS IEPIRKUMMS TIEM INVALĪDU SKŪTERIEM ? IETEIKTU PASKATĪTIES ARĪ UZ ĶĪNU ! ĶĪNA SAVIEM INVALĪDIEM IR SAGATAVOJUSI MOTOROLERUS UZ TRIJIEM RITEŅIEM ! ĻOTI GLĪTUS AR PILNU APRĪKOJUMU .
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē