Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis
Krīze atgādina par to, cik ļoti liela nozīme ir zinātnei

Laiks novērtēt zinātni

Nesen Eiropas Parlaments (EP) paziņoja, ka, īstenojot cīņu pret Covid-19, no Eiropas Savienības (ES) pētniecības un inovāciju programmas Apvārsnis 2020 tiks finansēti 18 pētniecības projekti, kā arī 140 pētniecības grupu darbs. "Mērķis ir atbalstīt darbu pie vakcīnas izstrādes un efektīvāku medicīnas sistēmu ieviešanu, nodrošināt precīzākas diagnostikas un ārstēšanas metodes, kā arī stiprināt klīnisko pārvaldību," skaidro EP. "Tiek veikti steidzami pētījumi, lai atrastu ārstēšanas metodi un vakcīnu," apliecina EP deputāts Kristians Ēlers (Vācija).

Covid-19 krīze jau ir atgādinājusi par to, cik ļoti liela nozīme ir ārstiem un citiem veselības aprūpes jomā strādājošajiem cilvēkiem – viņu zināšanām, fiziskajai izturībai, psiholoģiskajai līdzsvarotībai un prasmei pieņemt pārdomātus lēmumus neordinārās situācijās. Tāpat Covid-19 krīze kārtējo reizi apliecinājusi, ka ļoti liela nozīme ir tam, kā vispār kopumā funkcionē veselības aprūpes sistēma un cik gatava ir tādiem izaicinājumiem, kādus sagādājis jaunais koronavīruss. Taču Covid-19 krīze mums arī atgādina par to, cik ļoti liela nozīme ir zinātnei, jo tiek uzskatīts, ka šī krīze būs pilnībā pārvarēta tikai tad, kad apritē parādīsies atbilstošā vakcīna.

Diemžēl šajā interneta laikmetā, kad par pūļa pielūgtiem līderiem un sabiedrības ietekmētājiem nereti kļūst tie cilvēki, kuri prasmīgāk sevi reklamē, nevis tie, kuriem ir dziļākās zināšanas, tieši pētniekiem, kuru darbs norit laboratorijās un kuri nav tendēti uz ārēju spožumu, gūt plašu popularitāti ir sarežģīti. 

Turklāt Covid-19 krīze jau parādījusi, ka ir ļoti svarīgi gan detalizēti skaidrot zinātnieku darba nozīmi, gan arī izglītot sabiedrību, jo diemžēl pat XXI gadsimtā vērojamas viduslaiku tumsonības izpausmes. "Nebrīnīšos, ja vēl pēc pāris nedēļām lasīsim idejas, ka jāsāk slīcināt un dedzināt burvjus un raganas, kuri šo visu ir piebūruši. [..] Cilvēku stulbums un ignorance var būt bezgalīgi," savā blogā bergsblogo.com raksta ASV strādājošais latviešu uzņēmējs Jānis Bergs. 

Tie ieguvumi, ko varētu dot Covid-19 krīze, ir zinātnes prestiža paaugstināšanās un lielāka cieņa pret zinātnieku darbu ne tikai Latvijas mērogā, bet arī starptautiskajā līmenī, gan piešķirot zinātnei pēc iespējas lielāku finansējumu, lai svarīgi pētījumi neapstātos pusceļā naudas trūkuma dēļ, gan veltot plašāku uzmanību zinātnieku sasniegumiem.

Ir vērts atcerēties, ka Nobela prēmiju medicīnā piešķir nevis par tūkstošiem sekotāju sociālajos tīklos, bet par tādiem atklājumiem, kam ir būtiska nozīme cilvēces veselības stiprināšanā.

Top komentāri

antifakts
a
Dažam universālas vakcīnas radīšana šķiet tikpat vienkārša lieta kā aiziet darīšanās pa lielam.
mīļā Magda
m
Tas atkal ož pēc viena pasūtījuma raksta: Zinātne nekad un nekur nav radusies tukša vietā: Tā rodas uz kaut kādas bāzes, pamata...bet to iznīcināja LV Gomaņa valdība, likvidējot zinātni De Facto, un ieviešot kolektīvās bezatbildības -zagšanas = prihvatizācijas principu tajā vietā.
ak vai
a
Jūs, cienītā, neesat ko sapratusi kopā ar Latvijas buržuāziju - zinātne, tāpat kā maizes cepšana, kosmosā lidošana vai senlietu restaurācija, MAKSĀ NAUDU. Mūsu biologi līdz šim nav spējuši pateikt kaut pāris vārdu par vīrusa genomu, jo nav ar ko un par ko pētīt - par kādu vietējo vakcīnu sapņojat???
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē