Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Latvijas dārgās nomales

Laiku pa laikam izskan apgalvojumi, ka nodrošināt nepieciešamo infrastruktūru Latvijas nomaļo, mazapdzīvoto teritoriju iedzīvotājiem ir dārgs prieks un tāpēc, lai visiem, sākot no valsts budžeta un beidzot ar pašu laucinieku maciņiem, tēriņi būtu mazāki, tieši lauku iedzīvotājiem jābūt aktīviem interneta un moderno tehnoloģiju lietotājiem.

Daudzi laukos dzīvojošie cilvēki jau patlaban raiti izmanto dažādas interneta nodrošinātās iespējas, sākot no rēķinu apmaksas internetbankā līdz savas saimniecības popularizēšanai sociālajos tīklos, taču pagaidām – ne visi. Tam ir arī objektīvs iemesls – lai gan mobilo sakaru operatori apgalvo, ka mobilā tīkla pārklājums sedz gandrīz visu Latvijas teritoriju, tiek stāstīts, ka dažās lauku sētās mobilajam tālrunim nav zonas vai tā ir ļoti vāja, un arī interneta nav, bet, ja ir, tad ļoti lēns. Uz šāda fona diezgan savdabīgs šķiet ierosinājums, kas izskanēja diskusijā par Latvijas pastam nepieciešamo finansējumu, lai nodrošinātu abonētās preses (laikrakstu un žurnālu) piegādi reģionos, kur neizbēgami piegādes izmaksas ir lielākas nekā Rīgā. Diskutablais ierosinājums bija šāds – lauku iedzīvotāju informēšanu veikt ar interneta palīdzību. Iespējams, pienāks laiks, kad to varēs, bet noteikti vēl ne šogad vai nākamgad. 

Es piekrītu visiem, kuri aicina izmantot XXI gadsimta tehnoloģiju pavērtās iespējas, un nepiekrītu tiem, kuri kultivē bailes no visa jaunā. Arī apgalvojums, ka pensijas vecumu sasniegušie cilvēki ar modernajām tehnoloģijām ir uz "jūs", neatbilst patiesībai, jo arī sociālajos tīklos redzams, ka tur aktīvi darbojas daudzi vecākās paaudzes cilvēki. Taču ir jāsaprot arī tas, ka nomaļā lauku saimniecībā var nebūt tik labs mobilā tīkla pārklājums kā augstskolas profesora dzīvoklī Rīgā, turklāt lauksaimnieka ikdienā telefons varbūt vispār lielu lomu nekad nav spēlējis un nespēlē, jo visi draugi ir turpat tuvumā, tāpēc izmantot viedtālruni gan zvanīšanai, gan īsziņu rakstīšanai, gan arī interneta ziņu lasīšanai nešķiet tik ierasti kā profesoram. 
Lauksaimniekam ierastais rituāls ir aiziet līdz pastkastītei, izņemt no tās reģiona avīzi un palūkoties, vai pastnieks atnesis arī kādu vēstuli, tāpat kā ierasts rituāls ir sagaidīt pieturā autobusu un doties uz bankas filiāli novada centrā. 

"Kā mēs, runājot par divu ātrumu Eiropu, neesam pamanījuši, ka esam izveidojuši divu ātrumu Lietuvu?" – šos Lietuvas prezidenta Gitana Nausēdas vārdus ir citējuši daudzi mediji, arī LETA/BNS. Taču arī mūsu valsts politiķiem derētu atcerēties, ka tas, kas šķiet pašsaprotami Jēkaba ielā, nav tikpat pašsaprotami Ciblas novadā.

Top komentāri

rekur
r
Viss ir atšķirīgs. Viens pārticis otrs ubags. Viens 67 gados kāpj kalnos cits 47 jau ir nomiris. Vienam laukos labi otram slikti. Un tā ir bijis vienmēr. Arī plaukstošajos Ulmaņlaikos. Vieniem bija labas un pelnošas saimniecības, bet otri 60 000 bankrotēja un viņus pārdeva ūtrupē. Plaukstošajā ASV arī 50 miljoni nabagu saņem pārtikas talonus, jo nav , ko likt uz zoba...
vecā sieva
v
Latvijas fīreri neprot mācīties no pašu pieredzes. Centieni evakuēt Stradiņus parādīja ka ar vienu Rīgu nepietiek ja patiešām nelaime. Ja Rīgā uz 3 dienām pietrūktu elektrība, izrādītos ka nav uz kurieni bēgt jo provinces jau ir likvidētas, bet uz nekurieni var aizbraukt tikai līdz Sēnītei, tālāk asfalta nav. Mirtu gan bērni gan stiprie.
Alprēds
A
man jau ir 67 gadi , interneta bankā kaŗtoju visus rēķinus , internetā izlasu visus mēdelļus , kuri man rada interesi , skatos arī filmas , tv skatos reti, panorāmu un viktorīnas. Dzīvoju leišmalē
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē