Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Latvijas divas realitātes

Sabiedrisko mediju pievēršanās veselības aprūpes sistēmas izpētei ir atklājusi tik baisu ainu, ka rodas iespaids, ka dzīvošana mūsu valstī ir nevērīga rīcība pašam pret sevi, jo tiek stāstīts, ka veselības aprūpes pakalpojumi nav pieejami, ilgi jāgaida, lai tiktu uz konsultāciju pie ārsta un nepieciešamajām pārbaudēm, un tad, kad izdodas uz konsultāciju un pārbaudēm tikt, tad mediķu attieksme ir briesmīga un diagnoze var tikt noteikta nepareizi.

Turklāt, ja ir nepieciešama nopietnāka ārstēšana, tad gan apstākļi, gan kvalitāte nepatīkami pārsteidz un arī finansiālie nosacījumi ir neskaidri. Problēmas atrastas arī izglītības jomā – nesenie Programme for International Student Assessment pētījuma dati atklājuši, ka Latvijas skolās ir augsts mobinga un vardarbības līmenis. Šis secinājums tiek akcentēts medijos, un, savu artavu ieguldot sociālo tīklu lietotājiem, kopumā rodas iespaids, ka skola ir agresivitātes piesātināta vide, kurā pedagogi uz skolēniem izgāž savu sarūgtinājumu par to, ka alga strauji nepieaug, profesijas prestižs sarūk un vispār dzīve nav izdevusies.

Savukārt skolēni pedagogiem velta kritiku par to, ka skolā vispār jāmācās, turklāt skolēni īsteno mobingu cits pret citu un arī pedagogi savstarpēji konfliktē. Kopumā tiek radīta tik traģiska aina, ka šķiet – ja ģimenē ir bērni, kam drīzumā jāsāk skolas gaitas, tad jābrauc prom no Latvijas uz valsti, kur atmosfēra skolās ir draudzīgāka.

Pat ja mediju vēstītais par problēmām veselības aprūpē un skolās atklāj tikai vienu medaļas pusi – tumšo –, ignorējot otru – gaišo – pusi, tomēr aktuāls ir jautājums, ko gan gadiem darījuši ministri, kas bijuši atbildīgi par veselības un izglītības jomu, ja reiz situācija ir tik slikta?

Savukārt citāda realitāte atklājas privātā biznesa vidē, kurā uzņēmumi apgalvo, ka "nodrošina jaunas darbvietas", "piedāvā augstu preču un pakalpojumu kvalitāti", "saviem klientiem garantē pozitīvu iepirkšanās pieredzi" un kopumā gan konkrētajā uzņēmumā, gan valstī viss ir kārtībā. Protams, nebūsim naivi – uzņēmumi pārspīlēti akcentē pozitīvo, taču, paraugoties plašāk, nevar noliegt, ka tām jomām, kuras tiek finansētas no nodokļos iekasētās naudu, ir bēdīgāka reputācija nekā privātajam sektoram.

Laikam jau princips – jācenšas, lai mūsu uzņēmuma klienti būtu priecīgi un pie mums atgrieztos, jo tikai tad mūsu bizness pastāvēs, – ir būtisks dzinulis, kas mudina domāt par pozitīvas gaisotnes radīšanu, bet, ja alga tiek maksāta un finansējums nāk no nodokļu maksātāju naudas, tad nešķiet svarīgi, kā jūtas pacienti pie ārsta, skolēni skolā vai vēlētāji, redzot politiķu izvairīšanos no problēmu risināšanas.

Top komentāri

kolhoza galvenais grāmatvedis
k
Es esmu viens no tiem, kuriem nav pieejams ģimenes ārsts. Laukos vairs nav, bet pilsētā neņem no laukiem, jo slodze katram esot milzīga. Šādu cilvēku bez ģimenes ārsta kļūst vairāk ar katru gadu. Drīz būs tikai Rīga. Ne Latvija.
Logičeskijs
L
Privāta Latvija - privātas skolas un privātas slimnīcas, privātas prokuratūras un privātas tiesas.
viesis
v
P.S. runājot par veselības aizsardzību, izglītību un iekšējo drošību, lai ko runātu, tomēr viens no galvenajiem iemesliem šo jomu problēmām ir līdzekļu trūkums. Un to nevar novērst arī visaptveroša privatizācija. No otras puses, pat, ja privatizācijas rezultātā medicīnā ieplūstu vairāk līdzekļu, tajā pašā laikā tā kļūtu sabiedrībai vēl nepieejamāka.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē