Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Levits un Bordāns pārāk steidzas

Lāčplēša dienas agrā rītā saņemtā ziņa par Jāņa Maizīša pāragro aiziešanu mūžībā ir reize, kad cilvēciska traģēdija atbalsojas politiskajā dzīvē un tādēļ nav atstājama ārpus publiskas iztirzāšanas. Satversmes aizsardzības biroja (SAB) direktors, ņemot vērā kaut tikai vienu no šī valsts galvenā specdienesta funkcijām – attiecībā uz pielaižu valsts noslēpumam piešķiršanu, ir kā minimums viens no ietekmīgākajiem amatiem valstī. Bet SAB reālā ietekme uz politiskajiem un sociālekonomiskajiem procesiem ir neizmērojami lielāka.

Jau sēru vēsts dienā tieslietu ministrs un Jaunās konservatīvās partijas (JKP) līderis Jānis Bordāns paziņoja, ka "Nacionālajai drošības padomei (NDP) un Saeimai nevajadzētu vilcināties ar jauna profesionāla, godīga un drosmīga vadītāja iecelšanu". Var saprast JKP steigu, jo reitingi rada bažas, ka, ja nebūtu šīs cilvēciskās traģēdijas, pēc diviem gadiem partijai uz jaunā SAB vadītāja izvēli ietekmes nebūtu. Dienu vēlāk Valsts prezidents Egils Levits, kurš ir arī NDP vadītājs un kuram likums deleģē privilēģiju sasaukt NDP sēdes, pasteidzās paziņot, ka viņam ir padomā daži iespējamie SAB direktora kandidāti, ar kuriem viņš veikšot pārrunas un pēc tam saskaņā ar likumu par tiem diskutēs NDP. 

Te nu būtu jāatgādina, ka astoņu amatpersonu šauro NDP sastāvu noteic pēc piederības konkrētam amatam un likumā nekas nav teikts par to, ka NDP apstiprina un iesaka priekšlikumu Saeimā balsot par prezidenta virzītu kandidātu – par to ir jāvienojas visai padomei. Šis nav tikai formāls atgādinājums. Ir jāņem vērā arī konkrētā prezidenta autoritāte partijās, daļa kuru ir pārstāvētas NDP sēdē. Levita ietekmi, cenšoties ietekmēt konkrētas kandidātes apstiprināšanu Satversmes tiesas tiesneša amatā, visi nesen pārbaudīja. Vismaz viens no NDP locekļiem neformāli jau ir ļoti skeptiski izteicies par Levita ietekmi uz jaunā SAB direktora izraudzīšanās procesu, un vairāki apsvērumi ļauj domāt, ka viņš šajā attieksmē nav vientuļš. Cita lieta, ka lielāka formālā un neformālā ietekme gan uz NDP dienaskārtību, gan iespējamā pretendentu loka rekomendēšanu gan Levitam, gan politiķiem varētu būt Valsts prezidenta padomniekam nacionālās drošības jautājumos un vienlaikus NDP sekretāram, kādreizējam SAB direktoram Jānim Kažociņam. 

Kas attiecas uz partiju formālo ietekmi (jo ir arī neformālā, protams), to ierobežo likums, kas NDP sastāvam locekļus deleģē pēc amata kritērija. Tādēļ pa vienai balsij NDP sēdē, kurā tiks izvirzīts jaunais SAB direktors, būs Nacionālajai apvienībai (Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece) un JKP (Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Juris Rancāns). Zaļo un Zemnieku savienības ietekmi uz procesu, jo to NDP formāli pārstāv Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs, ekspremjers Māris Kučinskis, aicinātu nepārspīlēt, ņemot vērā gan politiķa atsvešinātību no apvienības, gan atstumtību no lielās politikas. Pa divām balsīm pie NDP galda būs Jaunajai Vienotībai (premjers Krišjānis Kariņš un ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs) un A/P (aizsardzības ministrs Artis Pabriks un iekšlietu ministre Marija Golubeva).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē