Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Lielvalstu pretrunas un miers Afganistānā

Pirms dažām dienām "uz nenoteiktu laiku" tika atliktas 4. septembrī Maskavā paredzētās daudzpusējās konsultācijas par iespējām panākt mieru Afganistānā. Visticamāk, konsultāciju atlikšana ir tikai politkorekts apzīmējums šīs Krievijai svarīgās iniciatīvas pilnīgai neveiksmei.

Maskavas interese par vismaz nosacīta miera un prognozējamības panākšanu Afganistānā ir skaidrojama ar faktu, ka no nebeidzamā pilsoņu kara un terorisma nomocītās valsts uz Krieviju caur Vidusāzijas republiku caurspīdīgajām robežām plašā straumē plūst narkotikas, kā arī izplatās islāma ekstrēmisms. Krievijas kontrolētas miera sarunas un miera process ļautu Maskavai kā cīnīties pret abām šīm parādībām, tā atjaunot un pakāpeniski palielināt ģeopolitisko ietekmi uz Afganistānu.

Pēdējo daudzi eksperti atklāti pieskaita tā dēvēto neizdevušos valstu kategorijai. Starptautiski atzītā Afganistānas valdība Kabulā ap 40% valsts teritorijas nekontrolē vispār, bet pār vēl ievērojamu daļu teritorijas tās kontrole ir ļoti nosacīta. Arī rietumvalstu nu jau gandrīz divus gadu desmitus ilgā militārā klātbūtne ASV virsvadībā un atbalsts varas iestādēm nespēj situāciju būtiski uzlabot. Publiski šis fakts gan tiek atzīts ļoti reti, tomēr visi iespējamie analītiskie dati un statistika uzskatāmi liecina, ka rietumu mēģinājums iegūt kontroli pār Afganistānu ir cietis tādu pašu neveiksmi kā visi iepriekšējie mēģinājumi vairāku gadsimtu garumā.

Paralēli tam Afganistāna ir kļuvusi par sava veida lamatām rietumvalstīm, kuras nespēj nedz izvest savu militāro kontingentu, nedz panākt mieru valstī. Karaspēka izvešana ne tikai būs līdzvērtīga sakāves atzīšanai, bet ar augstu ticamības pakāpi arī novedīs pie liela mēroga karadarbības atjaunošanās un prorietumnieciskās valdības krišanas, kas viss kopā būs milzīgs trieciens rietumu autoritātei. Tāpat rietumiem ir ļoti problemātiski runāt ar vietējo grupējumu, tostarp talibu līderiem par iespējamo izlīgumu, jo šie grupējumi ilgu gadu garumā nekā citādi kā par teroristiskiem nav dēvēti, turklāt pamatoti.

Krievijā tikmēr vēl kopš karadarbības laika Čečenijā ir izstrādāta sava taktika šādu konfliktu noregulēšanai, kurā lielu lomu spēlē sarunas un kas pašlaik tiek veiksmīgi pielietota arī Sīrijā. Nekur gan nav teikts, ka šī taktika darbotos arī Afganistānā, kur Maskavai pietrūkst tāda būtiska argumenta savstarpējās izpratnes veicināšanai kā militārās aviācijas, tomēr pats mēģinājums sākt konsultācijas liecina, ka par gluži bezcerīgu šo procesu Krievijā neuzskatīja.

Tajā pašā laikā ideja par konsultācijām Krievijas virsvadībā saskārās ar aktīvu ASV pretestību, kuras dēļ proamerikāniskā valdība Kabulā, kura sākotnēji bija gatava sākt dialogu, šobrīd ir mainījusi nostāju. ASV ne bez iemesla bažījas par ietekmes samazināšanos Afganistānā un zaudējumiem savai reputācijai gadījumā, ja Krievijas sarunu taktika izrādīsies kaut nedaudz veiksmīga. Tas savukārt liek secināt, ka miera Afganistānā nebūs vēl ilgi – kā minimums līdz brīdim, kamēr ASV un Krievija neatradīs kādus kopsaucējus šajā jautājumā

Top komentāri

Gudrinieks
G
Tiem, kas priecājas par to, ka ASV kavē un izgāž Krievijas mēģinājumus Afganistānā vajadzētu atcerēties, ka tas ir melnais caurums, no kura pa visu pasauli izplatās opijs, islāmisti un bēgļi. Un tie, kas ir pret mieru Afganistānā, pat ja to panāk Krievija, ir par opiju, terorismu un bēgļiem.
Pipars
P
Putins gaida.... Novembris ASV visu noliks pie vietas... Kā redzam arī ar pensiju reformu Krievijā Putins neizgāja uz saasinājumu ar savas valsts liberālo valdības daļu... Pašreiz kā redzam Putins šai cīņā ir priekšplānā izvirzījis Trampu pašam paliekot ēnā... Savukārt pēc novembra vēlēšanām ja ASV Tramps gūs virsroku Putins varēs bez zaudējumiem iztīrīt no "podpindosņikiem" Krievijas valdību un bez liekiem manevriem pārformatēt attiecības ar Afganistānau... Viņam nav kur steigties... Lai šoreiz Tramps un Si pastrādā aktīvajā fāzē... Putins kā redzam ir pārāk zinošs spēlētājs... Mēs uz dzīva piemēra redzam ko nozīmē ja cilvēks pārzina 90-mitajos Krievijā radīto supersistēmu vadības teoriju un sabiedrības drošības koncepciju!
zvirbulēns
z
Krieviju pasūtīja trīs mājas tālāk, tas arī viss stāsts! :)
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē