Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne
Atklāta konflikta gadījumā Saūda Arābijai ir daudz iespēju sarīkot cunami naftas tirgos

Lietderība un vērtības

Plašu rezonansi šobrīd izraisījusi ASV dzīvojošā Saūda Arābijas žurnālista Džamala Hašogi noslepkavošana Saūda Arābijas diplomātiskajā pārstāvniecībā Turcijā, kur viņš ieradies nokārtot kādas formalitātes.

Džamals Hašogi, prominentas Saūda Arābijas dzimtas pārstāvis un plaši zināms Saūdu dinastijas kritiķis, ne tikai ilgstoši dzīvoja ASV, bet bija arī laikraksta Washington Post redakcijas sleju autors. Lai arī tradicionāli ASV nekādi nereaģē uz vārda tiešajā nozīmē grandiozajiem visu iespējamo tiesību pārkāpumiem (ja vien šo terminu iespējams attiecināt, piemēram, uz publiskiem nāves sodiem), bet sakarā ar Hašogi ciešo saistību ar ASV un ņemot vērā priekšvēlēšanu gaisotni vispār nereaģēt šoreiz nebija iespējams.

Bez tam, lai arī Saūda Arābija ir galvenā ASV sabiedrotā Tuvajos Austrumos, tā dēvētā petrodolāra stūrakmens un lielākā pasaulē ASV ieroču un bruņojuma pircēja, naftas šeihu pašdarbība un visatļautība jau sen ir sasniegusi tādus mērogus, ka vismaz daļa ASV politiskās elites aizvien biežāk domā par nepieciešamību ielikt šo publiku vismaz kaut kādos rāmjos. Tiesa, nekādu īpašu panākumu šīs idejas aizstāvjiem nav, un, piemēram, lēmums publiskot informāciju par Saūda Arābijas saistību ar 2001. gada 11. septembra terora aktiem Ņujorkā beigās politiskās lietderības vārdā izvērtās par bezzobainu pasākumu.

Arī šoreiz saūdiem, pēc visa spriežot, nedraud nekas nopietns.

Ticamākais no scenārijiem ir, ka šīs valsts amatpersonas pārstās apgalvot, ka neko nezina par Hašogi likteni, un piekritīs atzīt, ka žurnālists gājis bojā "pārpratuma" dēļ. Varbūt pat tiks dotas garantijas, ka Saūda Arābijas diplomātiskās pārstāvniecības pārstās piekopt disidentu nolaupīšanas, un domstarpības ar to pašu būs izsmeltas.

Savā ziņā Vašingtonu var saprast. Atklāta konflikta gadījumā Saūda Arābijai, vienai no pasaulē lielākajām naftas eksportētājām, ir daudz iespēju sarīkot cunami naftas tirgos, kā arī ievērojami sašķobīt jau tāpat grīļīgo ASV dolāra varenību. Tāpat konflikta rezultātā līdz minimumam var samazināties ASV lejupslīdošā ietekme Tuvajos Austrumos, bet Vašingtonas ģeopolitiskie oponenti, Ķīna un Krievija, ar prieku uzņems savā klubā jaunu dalībnieci, pie viena ieņemot ASV vietu arī Saūda Arābijas tirgū.

Cits jautājums ir, ka ģeopolitiskā un ekonomiskā lietderība vienlaikus ir vairāk nekā nopietns iemesls apšaubīt ASV un arī citu rietumvalstu uzticību pašu sludinātajām vērtībām un ideāliem. It īpaši ņemot vērā, ka ticība šīm vērtībām jau tāpat mazinās, un ne tikai aiz Rietumu robežām, bet arī pašos Rietumos.

Top komentāri

TrollisJT
T
Stāsti par to, ka šeihi aizgriezīs naftas krānu ir tik pat pamatoti, kā vaimanas par to, ka Putins aizgriezīs gāzes krānu. Ar vienu roku izraisot cunami degvienu tirgos, ar otru roku būs jāmēģina samazināt kaucošo orkānu valsts kasē... . Tādas tās klimata lietas... .
viesis
v
Mjā, kaut kā uzkrītoši, ka arī pie mums šī tēma ir acīmredzami neaktuāla..... laikam jau ASV sabiedrotajiem viss ir piedodams :(
Tavs vārds
T
Pasaki man, kas ir tavs draugs, un es pateikšu, kas esi tu pats. Un ko man domāt par valsti, kuras "labākais draugs" tirgus laukumos kar gejus un opozicionārus?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē