Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna
ASV un Ķīnas tirdzniecības karš pakāpeniski uzņem apgriezienus

Likmju paaugstināšana

Nedēļas sākumā ASV plašsaziņas līdzekļos parādījās neoficiāla informācija, ka Savienoto Valstu varas iestādes tuvāko nedēļu laikā gatavojas saskaņoti izvirzīt Ķīnai apsūdzības naidīgās, pret ASV vērstās darbībās – kiberuzbrukumos, intelektuālā īpašuma zādzībās un arī centienos ietekmēt ASV vēlēšanu rezultātus.

Oficiāla apstiprinājuma šai ziņai gan nav, kamdēļ pastāv zināma skepse, jo šādas anonīmas informācijas noplūdes bieži vien izrādās nepatiesas. Tomēr kopumā ziņa par to, ka pēc drošības dienestu iniciatīvas uzreiz vairākas svarīgas valsts iestādes vienlaicīgi gatavojas nākt klajā ar Ķīnai adresētām apsūdzībām, izklausās gluži ticama. ASV un Ķīnas tirdzniecības karš pakāpeniski uzņem apgriezienus,

Pekina pretēji ASV prezidenta Donalda Trampa administrācijas cerībām padoties negrasās un ir noskaņota uz ilgu konfrontāciju, kamdēļ Vašingtonai būtībā nav citas izejas kā paaugstināt likmes.

Arī tālākais notikumu attīstības scenārijs ir samērā skaidrs. Ķīna tai izvirzītās apsūdzības, protams, neatzīs, un šis fakts kalpos par attaisnojumu jaunu tirdzniecības ierobežojumu un ļoti ticams, ka arī jau atklātu sankciju noteikšanai. Cerības, ka Pekina beigās piekāpsies, vismaz šobrīd gan līdzinās utopijai, un tas nozīmē, ka abu lielvalstu konfrontācija turpinās pieņemties spēkā. Pie tam īstermiņā ASV, visticamāk, varēs pat nodemonstrēt zināmus ekonomiskos ieguvumus.

Pavisam cits jautājums jau ir, kā šī konfrontācija ietekmēs globālo ekonomiku un politiku ilgtermiņā, jo ASV šobrīd ar tirdzniecības ierobežojumu un sankciju palīdzību cenšas diktēt noteikumus uzreiz lielam skaitam valstu, tajā skaitā ne tikai saviem ģeopolitiskajiem pretiniekiem, bet arī sabiedrotajiem, pat īpaši neslēpjot, ka uzskata pēdējos drīzāk par vasaļiem. Šīs aktivitātes izraisījušas atbilstošu pretreakciju, un šobrīd jau virknē pasaules valstu aktuālas ir kļuvušas idejas, kas vēl pavisam nesen šķita marginālas un kuras sludināja tikai Irāna, Krievija un daži eksotiski diktatori – par ekonomiku dedolarizāciju, ekonomisko sakaru ar ASV samazināšanu utt.

Šādus soļus visaugstākajā līmenī šobrīd apsver kā Ķīna un Krievija, tā Eiropas Savienība, Indija, Turcija un tālāk pēc saraksta. Lai arī daudzos gadījumos tā ir vairāk retorika, kurai diezin vai sekos konkrēti soļi, netrūkst arī pavisam konkrētu plānu, kuru īstenošana uzņem aizvien lielākus apgriezienus. Lai arī šie centieni pagaidām visbiežāk atrodas tikai sākuma stadijā, ilgtermiņa nākotnes perspektīvas šajā ziņā Vašingtonai nepavisam nav iepriecinošas, pie viena liekot arī uzdot jautājumu par ASV iespējamo reakciju uz tam negatīvu notikumu attīstību.

Top komentāri

Pipars
P
Jā ASV valsts kā varas koncentrācijas centra dienas ir skaitītas. Kā savulaik Neokoni padomiju grūda uz finišu ar kulmināciju 1992 gadā, tā viņi tagad dara to pašu ar ASV! (skaldi un valdi) he he Es sen jau rakstu par (jaunajiem 90-mitajiem)... cita lieta ka mēs Letiņi 90-mitajos zaudējām no sava dzīves līmeņa ~35%. Savukārt tagad kad jukas skars visu pasauli dzīves līmeņa kritums ņemot vērā Eirozonas dotāciju beigšanos 20 gadā, valsts iedzīvotāju demogrāfisko situāciju un tā arī neatjaunoto 90-mito deindustrializācijas seku kopumu varētu sasniegt 50-55%. Pieredze saka ja dzīves līmeņa kritums valstī pārsniedz 45% tad valsts piedzīvo karu - streikus un arī varas maiņu. Savukārt runājot teiksim par ASV kur vidēji mājsaimiecību parādi pārsniedz 120% no mājsaimniecību gada ienākumiem - runa iet par ~+ - 80 000$ uz vienu mājsaimniecību! Man nav ne mazāko ilūziju, tur būs pilnīgā di..ā!!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē