Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Ļoti samudžināti noteikumi

Covid-19 sertifikātu pārbaude pēdējā laikā ir kļuvusi par ikdienu. Gan tirdzniecības, gan pakalpojumu, gan vēl citu nozaru darbinieki pārbauda sertifikātus, un paralēli tam no uzņēmēju vides nāk informācija, ka valsts dienesti savukārt pārbauda, vai pārbaudītāji veicamās pārbaudes īsteno precīzi.

Pandēmijas radītie apstākļi ir jauni, bet dažādas pārbaudes un kontroles ne, un, kā jau parasti, liela loma ir cilvēciskajam faktoram – pārbaudītāji un pārbaudāmie var izturēties kā līdzsvaroti, eiropeiski cilvēki, kuri spēj adekvāti reaģēt uz situāciju, bet var arī gadīties, ka pārbaudītāji sliktākajās postpadomju tradīcijās demonstrē varas apziņu, bet pārbaudāmie arī tajās pašās postpadomju tradīcijās izturas visai nesavaldīgi.  

Paraugoties plašāk, Covid-19 sertifikātu pārbaudes ir iezīmējušas pagrieziena punktu līdz pandēmijai populārajā tendencē veikalos ieaicināt pēc iespējas vairāk pircēju, dažādos pakalpojumu nozares uzņēmumos – pēc iespējas vairāk klientu. Tagad, QR kodu laikmetā, principu "Pārdod vairāk!", kas gadiem ilgi bija vadmotīvs gan uzņēmumu, gan nozaru līmenī, ir nomainījis princips "Strādā epidemioloģiski drošāk!". Te ir svarīgi atgādināt, ka tā ir ne tikai Latvijas un pat ne tikai Eiropas Savienības mēroga, bet gan globāla mēroga tendence, kas nākotnē var atspoguļoties daudzu tautsaimniecības nozaru datos. 

Savukārt konkrēti mūsu valsts problēma ir ārkārtīgi samudžinātais, ar epidemioloģisko drošību saistītais regulējums. Tas raisa asociācijas ar to, ka jau gadiem tiek runāts, ka jāvienkāršo nodokļu sistēma, taču jebkādas pārmaiņas sistēmu nevis vienkāršo, bet vēl vairāk sarežģī. Rodas iespaids, ka normatīvā regulējuma veidotāju vidū allaž gadās tādi cilvēki, kuri par savu aicinājumu uzskata padarīt visu samudžinātāku. 

Rezultātā mēs redzam epidemioloģiskajā aspektā diskutablas prasības – neliels pārtikas veikals, kas var strādāt sarkanajā režīmā bez jebkādiem ierobežojumiem, šīs nedēļas sākumā bija cilvēku pārpildīts, turpretī pie zaļajā režīmā strādājoša tirdzniecības centra ieejas sertifikātu pārbaudes vietā veidojās rinda, bet pašā tirdzniecības centrā drūzma nebija manāma, jo apmeklētāji izklīda pa dažādiem veikaliem. Tādu piemēru ir daudz. 

Mūsu valdībai vajadzētu konkrēti formulēt, vai epidemioloģisko ierobežojumu mērķis ir mazināt cilvēku drūzmēšanos vai motivēt vakcinēties tos iedzīvotājus, kuri vēl nav vakcinējušies, vai arī vienlaikus censties gan mazināt epidemioloģiskos riskus, gan arī neatstāt bez iepirkšanās iespējām tos iedzīvotājus, kuriem nav Covid-19 sertifikāta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē