Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Šobrīd galvenā nelaime ir tā, ka akciju tirgus vērtība skrien tālu pa priekšu nopelnītajam

Lūzuma punkta gaidās?

Trīskārtējas un pat četrkārtējas pasaules vadošo biržas indeksu vērtības salīdzinājumā ar iepriekšējās finanšu krīzes laikā sasniegtajiem zemākajiem punktiem pagaidām vēl nav kļuvušas par šķērsli tam, lai jau gandrīz deviņus gadus ilgstošais investīciju bums pasaules fondu tirgos sāktu zaudēt apgriezienus. Investoru apetīte mazumā neiet, tāpēc tuvākajos mēnešos cenu kāpums biržā varētu turpināties.

Daudziem tas kārtējo reizi liks runāt par "uzpūstu" tirgošanos ar "tukšu gaisu", līdzīgi kā tas notiek kriptovalūtu tirgū, piemēram, jau sabiedrībā aizvien popularitāti guvušā bitkoina gadījumā. Potenciālo situācijas attīstību ar šo kriptovalūtu lielā mērā, iespējams, jau visai drīz varēsim salīdzināt ar tādiem agrīniem finanšu tirgus fenomeniem kā tulpju sīpolu finanšu krīze Holandē XVII gadsimtā un savulaik slavenās Dienvidjūru kompānijas akciju radītā finansiālā apokalipse XVIII gadsimta Anglijā.

Atšķirībā no bitkoina pirmajiem diviem ieguldījumiem bija kaut kāds saimniecisks segums, kaut vai taustāma tulpes sīpola vērtībā.

Kriptovalūtām tāda nav, un nesenais apmēram trešdaļu vērtais kritums, iespējams, ir tikai sākums.

Tas, vai bitkoina burbuļa plīšana būtu uzskatāma par prelūdiju kādiem tālākiem notikumiem pasaules finanšu tirgos, varētu būt visai grūti atbildams jautājums. Sevišķi vēl tāpēc, ka virtuālajā vidē radīti bez seguma produkti, kuru cena aug tik ilgi, kamēr veiksmīgs mārketings ir spējīgs sarūpēt aizvien jaunus pircējus.

Ar akcijām un ieguldījumu fondiem situācija ir stipri atšķirīga. Akcijas izlaiž uzņēmumi, kuri nodarbojas ar saimniecisko darbību, kuras savukārt iegādājas ieguldījuma fondi, tādējādi šo finanšu instrumentu vērtībai vajadzētu balstīties uz peļņu un tās prognozēm.

Šobrīd galvenā nelaime ir tā, ka akciju tirgus vērtība skrien tālu pa priekšu nopelnītajam

un, ja raugāmies no akcijas cenas attiecības pret peļņu uz uzņēmuma akciju viedokļa, tad pasaules lielākajā – ASV fondu tirgū šis skaitlis atrodas virs vēsturiski vidējās vērtības un augstākajā punktā kopš pagājušās desmitgades "treknajiem gadiem".

Tāpat maznozīmīgs nav fakts, ka pozīcijas akciju tirgū tiek būvētas uz parāda. Maržinālais parāds (margin debt) Ņujorkas fondu biržā pagājušā gada novembrī ir bijis par 52% augstāks nekā iepriekšējās desmitgades augstākajā punktā 2007. gada jūlijā, radot risku straujai akciju izpārdošanai, tiklīdz radīsies šaubas par tālāku kāpumu. Šie ir tikpat spēcīgi argumenti akciju cenu kritumam, cik pasaules saimnieciskās aktivitātes pieaugums un zemās procentu likmes tam, lai investīciju bums turpinātos. 

Top komentāri

reptilis
r
Fakts ir tāds,ka kapitālismā notiek cikliskas krīzes...,bet pagājušo krīzi ""paslaucīja zem paklāja"" privātos zaudējumus uzliekot visiem nodokļu maksātājiem....un zem šī""paklāja""tā turpina ""smirdēt""...tā kā būs jauna krīze un to zem ""paklāja"" vairs nepaslaucīs....jautājums ir tikai par termiņiem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē